Μην χασετε

Ταχύρρυθμα μαθήματα αντιμετώπισης ζήλειας

Αυτή η ζήλια σε κούρασε. Ζηλεύεις διαρκώς και θέλεις να σταματήσει αυτό το άσχημο συναίσθημα. Πιάνεις τον εαυτό σου να παραλογίζεται: «Τι κάνει;», «Γιατί δεν σηκώνει το τηλέφωνο;», «Γιατί δεν απάντησε αμέσως;». Ερωτήσεις που έχουν λογικές απαντήσεις, φωλιάζουν στο μυαλό ως αναπάντητα ερωτήματα, ως τρανταχτές αποδείξεις απιστίας.

Ξέρεις όμως ότι αυτό το «βιολί» παίζει φάλτσα και πρέπει να το επισκευάσεις. Καλή και η ζήλεια, αλλά κάπου θέλει μέτρο. Εν ολίγοις, πρέπει να κόψεις μαχαίρι τη ζήλεια, αλλιώς θα είναι πάντα εκεί και θα καταστρέφει οποιαδήποτε υγιή σχέση πας να κάνεις.

Πώς θα σταματήσεις να είσαι τόσο κτητική;

Συζήτησέ το
Η κατανόηση του προβλήματος είναι η μισή λύση. Πιάσε τον κακομοίρη και πες του ότι συνειδητοποιείς ότι είσαι αρκετά ζηλιάρα και κτητική. Πες στον σύντροφό σου λοιπόν, ότι καταλαβαίνεις ότι είσαι ζηλιάρα, αλλά έχεις τη διάθεση να αλλάξεις.

Advertisements

Αν έχεις θέματα εμπιστοσύνης, δεν είναι απαραίτητα δικό σου πρόβλημα, ίσως δεν σου εμπνέει εκείνος εμπιστοσύνη- ειδικά αν είναι η πρώτη σχέση στην οποία δείχνεις κτητικότητα. Ανάφερε του εκείνες τις φορές που νιώθεις ανασφάλεια και νευρικότητα επειδή θα βγει μόνος του έξω και προσπαθήστε να βρείτε μαζί την ρίζα του.

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, όσο και να ζηλεύεις
Πάρε τον χρόνο σου μέχρι να το συνειδητοποιήσεις. Πάρε και μερικές ανάσες. Ωραία τώρα; Δυστυχώς, η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να αποτρέψεις κανέναν από το να διαπράξει μοιχεία.

Αν ο σύντροφός σου θέλει να σε απατήσει, θα το κάνει. Οι ανούσιες σκηνές ζήλειας σχετικά με το πού ήταν και αν ήταν και γυναίκες μαζί, ίσως να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεις, αν είναι και λίγο αντιδραστικός. Είναι κάπως τρομακτικό να σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να έχεις καθόλου τον έλεγχο σε κάτι τέτοιο. Αλλά, έτσι είναι οι σχέσεις, υπάρχει ο παράγοντας του ρίσκου και το παίρνεις όποτε ξεκινάς μία σχέση. Ο χρόνος άλλωστε θα δείξει, αν είναι μ***ας και καθίκι, σίγουρα θα το μάθεις.

Κάνε δραστικές αλλαγές
Αν η κτητική σου συμπεριφορά επιβάλλει να έχεις όλους τους κωδικούς από κάθε πλατφόρμα που είναι συνδεδεμένος, πες του να αλλάξει κωδικούς. Μπορεί να νιώθεις πιο άνετα, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορείς να ελέγξεις τις κινήσεις του, αλλά είναι υπερβολικά προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στον εαυτό σου και στον άνθρωπο που υποτίθεται αγαπάς και εμπιστεύεσαι.

Advertisements

Ίσως για κάποιον λόγο πιστεύεις ότι η ζήλεια είναι δείγμα αγάπης, ένας τρόπος να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι. Καθόλου έτσι δεν είναι, απλώς ικανοποιείς τον εγωισμό σου, ότι δηλαδή «εσένα ο γκόμενός σου δεν σε κερατώνει».

Σε τελική ανάλυση, θέλεις η σχέση σας να βασίζεται σε σαθρά θεμέλια, μίας εμπιστοσύνης που εμπνέεται μόνο μετά από ιντερνετική ανάκριση; Ή μήπως θέλεις να ελέγχετε ο ένας τον άλλον και να μην κρατάτε τίποτα για τον εαυτό σας;

Μπες στη θέση του
Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις πώς νιώθει ο άλλος είναι να μπεις στη θέση του. Έστω λοιπόν, ότι ζηλεύεις τον σύντροφό σου επειδή έχει και γυναίκες φίλες. Για σκέψου λοιπόν, την ώρα που αράζεις με την παρέα σου, να σου κάνει σκηνές μέσω μηνυμάτων για το γεγονός ότι υπάρχουν και άντρες στην παρέα, άσχετα αν είναι φίλοι σου. Πώς θα αντιδρούσες;

Η ζήλεια είναι ένας φαύλος κύκλος, ξεκινάς να ζηλεύεις εσύ και μετά αρχίζει και ζηλεύει ο σύντροφος σου, επειδή τον έχεις βάλει στην λούπα της δικής σου σκέψης. Πιο απλά, επειδή εσύ, για παράδειγμα, γίνεσαι καχύποπτη με τις γυναίκες φίλες του, τον κάνεις να αναρωτιέται γιατί βάζεις πονηρές σκέψεις στο μυαλό σου, ενώ δεν υπάρχει τίποτα, και ότι ίσως το βλέπεις έτσι, επειδή εσύ βλέπεις ερwτικά τους άνδρες φίλους σου. Μπουμ.

Είχατε και οι δύο ζωή πριν από τη σχέση
Καμιά φορά, τείνουμε να ζηλεύουμε άτομα και καταστάσεις που ανήκουν στο παρελθόν. Δώρα, αναμνηστικά, φωτογραφίες, οτιδήποτε δεν είναι προιόν του δικού μας αληθινού έρwτα, πρέπει να καταστραφεί.

Advertisements

Πάρε λίγο χρόνο με τον εαυτό σου και σκέψου. Σε τι διαφέρει το δώρο ενός πρώην, από το οποιοδήποτε νοσταλγικό αντικείμενο που έχεις κρατήσει από παλιά; Οι παλιές μας σχέσεις, όσο έντονες και να ήταν, ανήκουν στο παρελθόν και δεν νιώθουμε έλξη για αυτές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θέλουμε να τις διαγράψουμε από τη ζωή μας, σαν να ήταν ένα κακό όνειρο.

Την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να κατσουφιάζει με εκείνο το τοπίο που έβγαλε φωτογραφία στο ταξίδι που είχαν πάει μαζί  ή την τηλεόραση που του πήρε δώρο η πρώην, σκέψου τι υπέροχο άνθρωπο τον έκαναν οι εμπειρίες του. Και ότι η τηλεόραση είναι ακριβή για να την πετάξει.

Ζήτα βοήθεια
Αν δοκίμασες τα πάντα και δεν μπορείς να αποβάλεις με τίποτα το πράσινο γλοιώδες τερατάκι, είναι εντελώς φυσιολογικό να ζητήσεις βοήθεια. Ίσως η ζήλια ή η κτητικότητα πηγάζουν από σκηνικά που έχεις ζήσει κα δεν έχεις ιδέα ότι μπορεί να συνδέονται με τη ζήλια. Ο ψυχολόγος θα ξεκαθαρίσει κιόλας, αν το πρόβλημα το έχεις μόνο εσύ ή αν το έχετε σαν ζευγάρι και πρέπει να επισκεφθείτε έναν σύμβουλο σχέσεων.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα