Μην χασετε

Σχέση από απόσταση: Πώς θα την κάνετε να πετύχει;

Μπορεί μία σχέση να είναι πραγματικά υγιής όταν οι δύο σύντροφοι μένουν σε διαφορετικά μέρη; Οι ειδικοί λένε ναι και μάλιστα τονίζουν ότι σε αυτό το είδος σχέσεις τα έντονα συναισθήματα του πρώτου καιρού κρατούν περισσότερο.AdTech Ad

«Πιστεύεται ότι τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν στην αρχή της σχέσης τους δύο άνθρωποι, διαρκούν περισσότερο όταν το ζευγάρι χωρίζεται», λέει ο Dr. Phillip Lee και η Dr. Diane Rudolph.

«Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι ότι μιλάτε πολύ περισσότερο και μαθαίνετε ο ένας τον άλλον, δεδομένου ότι περνάτε περισσότερο χρόνο συνομιλώντας από ότι αν καθόσασταν να παρακολουθήσετε κάποια ταινία ή να κάνετε μαζί δραστηριότητες έξω», λέει η Lori Gottlieb, ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στις σχέσεις.

«Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσετε τις δικές σας φιλίες και ενδιαφέροντα και έτσι γίνεστε πιο αξιόλογοι άνθρωποι και έχετε περισσότερα να δώσετε στη σχέση. Έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας από τους ανθρώπους που ζουν στην ίδια πόλη, έτσι είστε πολύ ενθουσιασμένοι όταν βλεπόσαστε και εκτιμάτε πραγματικά τον χρόνο που περνάτε μαζί», λέει η Lori Gottlieb.

Advertisements

Φυσικά υπάρχουν και εμπόδια…

Φυσικά, τα εμπόδια στις σχέσεις από απόσταση είναι πολλά, αλλά εάν δύο άνθρωποι έχουν δεσμευτεί να το πετύχουν, η προοπτική δεν είναι κακή.AdTech Ad

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε συμβουλές ειδικών για τη διατήρηση μιας σχέσης από απόσταση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να έχει.

Η τεχνολογία είναι ο καλύτερος φίλος σας

«Ένας σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση μιας σχέσης από απόσταση είναι η τεχνολογία, με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να επικοινωνείτε και να μοιράζεστε άμεσα σε πραγματικό χρόνο φωτογραφίες και κείμενα προς τον σύντροφό σας, κυρίως μέσω social media», λέει η Gottlieb. «Επιπλέον, επειδή οι άνθρωποι σε σχέσεις από απόσταση βασίζονται περισσότερο στην τεχνολογία για να παραμείνουν συνδεδεμένοι, αυτή τους επιτρέπει να επικοινωνούν ακόμα περισσότερο από τα ζευγάρια που βλέπονται συχνά, αλλά κάθονται στο ίδιο δωμάτιο χωρίς πραγματικά να αλληλοεπιδρούν».

Προσδιορίστε πότε θα λήξει η χωριστή σας διαβίωση

Κι ενώ η σχέση από απόσταση μπορεί να είναι καλή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τελικά-όπως είναι λογικό- θα θέλετε να βρίσκεστε στον ίδιο μέρος με τον σύντροφό σας. Βοηθά και τους δύο να γνωρίζουν πότε θα συμβεί αυτό. «Είναι δύσκολο να είσαστε μακριά, έτσι και οι δύο πρέπει έχετε εξίσου δεσμευτεί στη σχέση σας και να είστε σύμφωνοι σχετικά με το πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση, καθώς επίσης και ποιο είναι το σχέδιο για την τελική διαβίωση στον ίδιο τόπο», λέει η Gottlieb.

Advertisements

Μπορείτε να κάνετε πράγματα μαζί ακόμα κι αν είστε μακριά

Παρόλο που δεν βρίσκεστε στο ίδιο μέρος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε και να διασκεδάζετε μαζί. «Προγραμματίστε μια βραδιά κινηματογράφου μέσω Skype, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την ίδια ταινία ακόμα και όταν βρίσκεστε σε διαφορετικά μέρη», προτείνουν οι ειδικοί.

Το Netflix ή άλλες υπηρεσίες streaming, κάνουν την παρακολούθηση shows μαζί με τον σύντροφό σας πιο εύκολη από ποτέ. Ακόμα μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες με τον σύντροφό σας είναι τα online κουίζ ή παιχνίδια μαζί. Και μόνο η συζήτηση των αποτελεσμάτων πυροδοτεί ενδιαφέρουσες συνομιλίες.

Να είστε σίγουροι για τη σχέση σας

«Όταν η επικοινωνία καταληφθεί από ανασφάλεια, ο ανήσυχος σύντροφος δεν θα καθησυχάσει, ενώ ο άλλος σύντροφος θα αγανακτήσει από τον συνεχή έλεγχο», προειδοποιούν ο Lee και η Rudolph. «Η συχνότητα αλληλεπίδρασης στα ζευγάρια που ζουν σε διαφορετικά μέρη πρέπει να συσχετίζεται με τις ίδιες παραμέτρους αλληλεπίδρασης όταν και οι δύο είναι στο ίδιο μέρος. Με λίγα λόγια, να είναι σε ευχάριστο επίπεδο και για τα δύο μέρη».

Παραμείνετε στο σχέδιο σας

Το timing μετρά, ειδικά όταν ο χρόνος σας μαζί είναι πολύτιμος. Για να διατηρήσετε τη σχέση από απόσταση, θα πρέπει να βλέπεστε, να γνωρίζετε πότε θα βρεθείτε και να μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι το άλλο πρόσωπο θα τηρήσει αυτό το σχέδιο. «Δεν θα θέλετε να περνά πολύς χρόνος χωρίς να βλέπεστε», λέει η Gottlieb.

Ορίστε σαφείς κανόνες και όρια

Μην κάνετε τίποτα που δεν θα θέλατε να δεί το άλλο πρόσωπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβουλεύουν ο Lee και η Rudolph.

Advertisements

Οι ειδικοί συνιστούν ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην αναγκάσετε τον σύντροφό σας που βρίσκεται σε απόσταση να αισθανθεί άβολα ή ότι απειλείται. Δεν χρειάζεται να ελέγχετε από πριν ή να ζητάτε έγκριση από τον σύντροφό σας για κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση, θα πρέπει όμως να ορίσετε σαφή όρια και κανόνες που να είναι αποδεκτοί και από τους δυο σας και να τους ακολουθείτε.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα