Μην χασετε

Σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης – Τι είναι και πώς να το πετύχετε σε 5 βήματα

Τι είναι το Skandinavian Interior Design;

Πολλά διακοσμητικά στυλ κατά καιρούς κατακλύζουν τα περιοδικά εσωτερικής αρχιτεκτονικής. Σίγουρα κάπου θα έχετε συναντήσει τον όρο Skandinavian Interior Design ή σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης. Τι είναι όμως αυτή η διακόσμηση που κυριαρχεί στα trends και με ποιον τρόπο μπορείτε να την πετύχετε; Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τα μυστικά του διαβάστε παρακάτω.

Το σκανδιναβικό στυλ,  που οι λάτρεις του Pinterest σίγουρα το βλέπουν να φιγουράρει στις αναζητήσεις, είναι μία διακοσμητική τάση με βαθιές επιρροές στον μινιμαλισμό και τον μοντερνισμό. Μπορεί να φαίνεται η τελευταία τάση της διακόσμησης αλλά η ιστορία του ξεκινά πίσω στα 50’s. Παρόλα αυτά την τελευταία εικοσαετία έχει πάρει νέα πνοή καθώς υποστηρίζει τη βιοκλιματική τάση της αρχιτεκτονικής και τα οικολογικά προϊόντα. Σημαντικός εκφραστής του σκανδιναβικού στυλ είναι ο περίφημος Alvar Aalto, φινλανδός αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής .

Βασική επιδίωξη του σκανδιναβικού στυλ είναι οι άνετοι και ζεστοί χώροι με μοντέρνα έπιπλα σε απλές γραμμές. Το συγκεκριμένο στυλ είναι πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα καθώς προσδίδει μία “καθαρότητα” στους χώρους και εξαιτίας των ανοιχτών παστέλ αποχρώσεων “μεγαλώνει” ακόμα και το πιο μικρό διαμέρισμα. Επίσης δίνει βάση στην πρακτικότητα σε αντίθεση με την φλύαρη διακόσμηση. Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται σε αυτό το στυλ είναι κυρίως τα λευκά και υπόλευκα χρώματα, αποχρώσεις του γκρι σε συνδυασμό με ξύλινες επιφάνειες και έπιπλα. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο είναι το φυσικό φως που είναι απαραίτητο για να πετύχει το σκανδιναβικό στυλ.

Βασικά χαρακτηριστικά του Skandinavian Interior Design

Όπως κάθε στυλ διακόσμησης, έτσι και το σκανδιναβικό αποτελείται από κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Τα τρία πιο σημαντικά στοιχεία του σκανδιναβικού στυλ είναι η απλότητα, η λειτουργικότητα και η ισορροπία. Τι χαρακτηρίζει όμως αυτή τη διακόσμηση;

Advertisements
  • Ιδανικά χρώματα είναι το λευκό, οι αποχρώσεις του γκρι και τα παστέλ. Οτιδήποτε ήπιο και απαλό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το λευκό που κυριαρχεί.
  • Ανοιχτόχρωμα ξύλα όπως η σημύδα είναι ιδανικά για την επιλογή των επίπλων.
  • Μονόχρωμα χαλιά ή με πολύ λιτά σχέδια, συνήθως γεωμετρικά, σε παστέλ ή γκρι αποχρώσεις.
  • Λιτά φωτιστικά.
  • Ξύλινο δάπεδο.
  • Κουρτίνες σε απαλές αποχρώσεις και σε υφάσματα που να επιτρέπουν το φυσικό φως να λούζει τον χώρο.
  • Στο σκανδιναβικό στυλ οι αντιθέσεις είναι κάτι που χρησιμοποιούνται αρκετά αλλά σε περιορισμένο βαθμό και σε λίγα σημεία του σπιτιού, κυρίως σε διακοσμητικά αντικείμενα όπως μαξιλάρια ή κηροπήγεια.
  • Τα φυτά εσωτερικών χώρων έχουν την τιμητική τους σε αυτό το διακοσμητικό στυλ.

Πώς να το πετύχετε:

Για να δημιουργήσετε το σκανδιναβικό στυλ στον χώρο σας οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε είναι συγκεκριμένες και απλές. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές μας και δε θα δυσκολευτείτε καθόλου.

  1. Δώστε βάση στην επιλογή των χρωμάτων που θα διαλέξετε. Οι αποχρώσεις σας πρέπει να είναι απαλές και “ήσυχες” έτσι ώστε να πετύχετε τη χρωματική αρμονία που χαρακτηρίζει αυτή τη διακόσμηση. Πιο ιδανικά χρώματα είναι το λευκό, διάφορες αποχρώσεις του γκρι σε συνδυασμό με ψυχρά χρώματα όπως το μπλε και το χρώμα της μέντας.
  2. Τοποθετείστε μία ταπετσαρία τοίχου σε απαλούς τόνους ή σε στυλ φυσικού υλικού όπως ξύλο ή λευκό τούβλο.
  3. Διαλέξτε μικρά κάδρα ή έναν μεγάλο πίνακα σε αντίστοιχους τόνους με την υπόλοιπη διακόσμηση.
  4. Το ξύλινο δάπεδο είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Skandinavian Interior. Τα Laminate πατώματα θα σας λύσουν τα χέρια. Υπάρχουν σε τεράστια ποικιλία και τοποθετούνται πανεύκολα. Διαλέξτε ένα που να ταιριάζει με τα υπόλοιπα έπιπλα του σπιτιού.
  5. Τοποθετείστε ένα φυτό εσωτερικού χώρου σε μία γωνία ή πολλά μικρά γλαστράκια σε ένα σύστημα ραφιών.

Extra Tip:

Αν δε θέλεις να βάλεις κάποιο φυτό στον χώρο σου γιατί ξέρεις ότι δεν έχεις τον χρόνο να το περιποιείσαι, τότε καλύτερα να μην το κάνεις γιατί η εικόνα ενός μαραμένου φυτού στο σπίτι είναι πολύ αρνητική. Αντ’αυτού σου έχουμε τη λύση: Βάλε μία ταπετσαρία όπως αυτή παρακάτω και θα έχεις μόνιμα μία εξαιρετική εικόνα που δε θα χρειάζεται να ξοδεύεις ενέργεια καθημερινά για να την συντηρείς.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα