Μην χασετε

Σκέφτεσαι να “κόψεις” τη ζάχαρη; Τα αποτελέσματα που θα δεις και θα σε πείσουν να το κάνεις τώρα

Το σημερινό θέμα θα έλεγα ότι είναι κάπως βιωματικό! Σε πρώτη φάση θέλω να σου αποκαλύψω ότι πριν από ένα μήνα πήρα μια σημαντική απόφαση. Αποφάσισα να “κόψω” τη ζάχαρη εντελώς. Ναι ναι, καλά διάβασες! Ήμουν ένας άνθρωπος που δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου τα γλυκά, σε βαθμό που τα έβλεπα ακόμα και στον ύπνο μου. Ε μια μέρα αποφάσισα να δώσω τέλος σε αυτό, να “μοντάρω” τον εγκέφαλό μου και να κάνω κάτι για εμένα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πίστευα. Ξέρεις όμως τι με βοήθησε πολύ; Η ισορροπημένη διατροφή και τα συχνά γεύματα. Μπορεί να το ακούς και να το διαβάζεις αυτό non – stop αλλά ισχύει. Προφανώς οι αλλαγές που πρόσεξα ήταν μεγάλες και ήρθαν άμεσα.

Advertisements

Έτσι λοιπόν, πήρα την απόφαση να απευθυνθώ στον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Θαλή Παναγιώτου, ώστε να σου τονίσει όλα τα θετικά που έχει να σου προσφέρει ο “αποχωρισμός” από τη ζάχαρη, ώστε να πεισμώσεις ακόμα περισσότερο και να τα καταφέρεις! Πάμε να δούμε…

Τα λόγια του ειδικού:

Οι πληροφορίες που έχουμε όλοι για τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία κι ευεξία μας είναι πολλές. Πολλές και τόσο σημαντικές, που μας έχουν οδηγήσει να διαβάζουμε δύο και τρεις φορές τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε, μέχρι να εντοπίσουμε την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη” ή με “τόσο τις εκατό λιγότερη ζάχαρη.”

Επομένως οι περισσότεροι φροντίζουμε (προσπαθούμε ή θα θέλαμε) να τη “διώξουμε” σταδιακά από το καθημερινό διαιτολόγιό μας, αφού γνωρίζουμε πως η θετική επίδραση και η γευστική χαρά ή ενέργεια που μας δίνει, είναι είτε προσωρινή είτε πλασματική.

Τι θα συμβεί αν ξεκινήσεις να περιορίζεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου; (σημείωσε το σε post it και κόλλησέ το στον καθρέφτη σου :P)

  • Θα έχανες βάρος και πόντους.
  • Θα είχες πιο λαμπερή επιδερμίδα.
  • Θα γέμιζες ενέργεια στην καθημερινότητά σου χωρίς τις αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα.
  • Θα είχες καλύτερη ψυχολογική διάθεση.
  • Θα ενδυνάμωνες το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
  • Θα είχες καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
  • Θα μείωνες τις πιθανότητες για οξειδωτικό stress.
  • Θα μείωνες τις επισκέψεις σου στον οδοντίατρο, αφού χωρίς ζάχαρη θα είχες λιγότερη έως και καθόλου τερηδόνα και γενικά καλύτερη στοματική υγιεινή.

Τα σημαντικά αποτελέσματα των ερευνών:

Σύμφωνα με έρευνα, τα άτομα που περιορίζουν και σταδιακά αποκλείουν τη ζάχαρη από τη διατροφή τους, νιώθουν πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού από τα γεύματά τους, έχουν καλύτερη επιδερμίδα χωρίς μαύρους κύκλους, λιγότερες διακυμάνσεις στην ψυχολογία τους, καλύτερες αιματολογικές εξετάσεις και πιο καθαρή σκέψη. Αν το καλοσκεφτούμε, η ζάχαρη προκαλεί εθισμό και όπως η κάθε είδους εξάρτηση, έτσι κι εκείνη «μπλοκάρει» τη σκέψη και την ενέργειά μας.

Οι αντικαταστάσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα:

Advertisements

Ναι, χρειάζεται η ζάχαρη αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Αντιθέτως σε περιορισμένες. Όταν δηλαδή νιώθουμε την ενέργειά μας να μειώνεται δραματικά στη μέση μίας δύσκολης ημέρας ή εβδομάδας, συνήθως δεν είναι η ζάχαρη αυτή που χρειαζόμαστε. Ακόμη κι αν τη δοκιμάσουμε, ακόμη κι αν την απολαύσουμε και νιώσουμε καλύτερα, μετά από λίγο θα θέλουμε κι άλλο ή θα ξανααισθανθούμε τη μπαταρία μας να επιστρέφει στο “low”. Έτσι την αντικαθιστούμε καλύτερα μ’ ένα φρούτο, έναν πλούσιο φυσικό χυμό λαχανικών ή ένα πλήρες γεύμα.

Προσοχή στις “κρυφές” πηγές ζάχαρης:
Συνοπτικά λοιπόν τα οφέλη από τον περιορισμό της ζάχαρης στο διαιτολόγιό μας είναι πολλά και αφορούν διάφορους κλάδους, όπως είναι η ομορφιά, η υγεία, η εργασία. Προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε, σωστή ενημέρωση για την “κρυφή” ζάχαρη στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και προσπάθεια για να την αφήσουμε εκτός του διατροφικού παιχνιδιού.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα