Μην χασετε

Σημάδια ότι δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους

Πώς θα καταλάβεις αν το φλερτ σου ή ακόμη κι ένας φίλος έχει μηδενική ενσυναίσθηση.

Advertisements

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοί να φέρονται με συμπόνια, δείχνοντας ενσυναίσθηση προς κάποιον άλλο; Υπάρχουν, και μάλιστα υπάρχουν ακόμη και αυτοί που έχουν, πραγματικά, μηδενική ενσυναίσθηση προς τον διπλανό τους. Και η συναναστροφή με τέτοιους ανθρώπους μπορεί να σε αναστατώσει σε μεγάλο βαθμό.

Μήπως κάποιοι άνθρωποι, απλώς, στερούνται ενσυναίσθησης;

Ενώ η ενσυναίσθηση είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό, δεν είναι κάτι που έχει ο καθένας ή είναι εύκολο για τον οποιοδήποτε να το δείξει. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με την έλλειψη ενσυναίσθησης, αλλά υπάρχει και συγκεκριμένη διαταραχή η οποία ονομάζεται Διαταραχή Έλλειψης Ενσυναίσθησης. Όταν κάποιος πάσχει από αυτή τη διαταραχή, πρακτικά σημαίνει ότι του είναι αδύνατο να μπει στη θέση ενός άλλου ανθρώπου και να προσπαθήσει να καταλάβει πώς αισθάνεται. Προφανώς, η σχέση με ένα τέτοιο άτομο είναι μία δύσκολη πρόκληση.

Αν θέλετε να προστατευθείτε από εκείνους που στερούνται ενσυναίσθησης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε. Για να σας βοηθήσουμε, θα μιλήσουμε για τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν έχει ενσυναίσθηση και τότε θα μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε αυτό το άτομο ή αν δεν έχετε τα ψυχικά αποθέματα και την υπομονή, να απομακρυνθείτε.

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος δεν έχει ενσυναίσθηση;

-Κριτικάρει σχεδόν οποιαδήποτε κίνηση ενός ανθρώπου, χωρίς όμως να «βουτήξει» πρώτα τη γλώσσα του στο μυαλό του.

-Νιώθει αποστροφή για τους ανθρώπους που δεν έχουν την ίδια άνεση με τον ίδιο. Ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα ή ίσως και υποφέρουν.

-Πιστεύει ότι οι απόψεις και οι πεποιθήσεις του είναι ο κανόνας και όχι απλά μία γνώμη.

Advertisements

-Δεν θα έλεγες ότι έχει και πολλούς φίλους, ενώ συχνά διαφωνεί και έρχεται σε σύγκρουση με την οικογένειά του.

-Δεν χαίρεται ιδιαίτερα όταν συμβαίνει κάτι θετικό σε ένα γνωστό ή –ακόμη χειρότερα- φίλο του.

-Θέλει όλα να γίνονται με τον τρόπο του.

-Διακόπτει τον υπόλοιπο κόσμο για να μιλήσει. Ουσιαστικά θέλει να ακούγεται μόνο η δική του φωνή.

-Θα κατηγορήσει κάποιον άλλον για το δικό του λάθος. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ακόμη κι αν είναι ξεκάθαρα δική του.

Τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιος στον περίγυρό σας πάσχει από έλλειψη ενσυναίσθησης;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο κοντά είστε σε έναν τέτοιο άνθρωπο. Εάν είστε σε σχέση με κάποιον που στερείται συμπάθειας, πιθανότατα θα νιώσετε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία θλίψη για την ανικανότητά του να συνδεθεί με τα συναισθήματα των υπόλοιπων (και τα δικά σας) και από την άλλη θυμό που δεν μπορεί να σας καταλάβει. Αν αυτό το άτομο δεν αποδεχτεί την κατάστασή του, θα είναι υπερβολικά δύσκολο να τον κάνετε εσείς να το διαπιστώσει και να έχετε τη σχέση που επιθυμείτε..

Αλλά πώς θα καταλάβετε έγκαιρα ότι κάποιος στερείται ενσυναίσθησης;

Advertisements

Ενώ πιθανότατα θα παρατηρήσετε τα παραπάνω σημάδια, τέτοιου είδους άτομα είναι σχετικά ψυχρά στη ζωή τους. Δεν συγκινούνται εύκολα, δεν εκτιμούν τους ανθρώπους που εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτά είναι κάποιες ενδείξεις που πιθανώς θα παρατηρήσετε από νωρίς.

Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι ότι, ίσως, αυτά τα άτομα να μην θέλουν να αλλάξουν. Αν προσπαθείτε να βοηθήσετε ένα τέτοιο άτομο επειδή είναι σύντροφος σας ή φίλος σας, και εκείνο δεν είναι δεκτικό, τότε θα πληγωθείτε, και με το δίκιο σας. Ό,τι και να αποφασίσετε, κάνετε το συνειδητοποιημένα, έχοντας στο μυαλό σας την πιθανότητα να αποτύχετε.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα