Μην χασετε

Σε τι θα σε ωφελήσει το να βάλεις όρια στη ζωή σου

Μια λέξη τόσο εύκολη για να την πεις αλλά συγχρόνως τόσο δύσκολη για να την κάνεις πράξη.

ρια. Μια λέξη τόσο εύκολη για να την πεις αλλά συγχρόνως τόσο δύσκολη για να την κάνεις πράξη. Σίγουρα θα την έχεις ακούσει κι αν όχι σίγουρα θα την έχεις βιώσει. Είναι αυτή η αόρατη νοητή γραμμή που είτε την ξεπερνάς είτε απλά φτάνεις ως εκεί για να ξεκινήσεις έπειτα κάτι διαφορετικό. Όρια υπάρχουν παντού. Όρια στην σκέψη. Όρια στον λόγο. Όρια στα συναισθήματα. Όρια στην ελευθερία. Η επιλογή που θα κάνεις όμως όσον αφορά το ΠΟΥ το ΠΟΤΕ το σε ΠΟΙΟΝ και το ΓΙΑΤΙ θα τα τοποθετήσεις είναι ολοκληρωτικά δική σου.

Αρχικά υπάρχουν τα όρια της «αυτοπροστασίας». Τα όρια αυτά μπορούν να τεθούν μόνο από εσένα και ο σκοπός που εξυπηρετούν είναι να περιορίζουν τους άλλους και να σε προστατεύουν. Κάπου εκεί σταματά η ελευθερία του άλλου και αρχίζει η δική σου. Τα παραδείγματα είναι ποικίλα. Όρια στην επαναλαμβανόμενη και συγχρόνως άκομψη απαίτηση βοήθειας (από άλλα άτομα) που παραβιάζει τη δική σου ελευθερία. Όρια στις σκέψεις και τους προβληματισμούς που αφορούν το  επαγγελματικό σου περιβάλλον και όχι το προσωπικό ή το οικογενειακό. Οριοθέτηση στην συμπεριφορά των άλλων ως προς το δικό σου πρόσωπο.

Η οριοθέτηση έχει ως στόχο να ωφελεί πρώτα εσένα, έτσι ώστε να μπορέσεις να πετύχεις μια ομαλή ροη της καθημερινότητας και να μην επηρεάζεσαι ολοκληρωτικά από αστάθμητους παράγοντες που τείνουν να σε βλάψουν ή να σε αποσυντονίσουν.

Advertisements

Επιπρόσθετα, τα όρια μπορούν να σε ωφελήσουν έτσι ώστε να αντιληφτείς καλύτερα τις δικές σου ανάγκες και συγχρόνως τις δικές σου αντοχές ως προς το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Με την οριοθέτηση βάζεις τις αρχικές βάσεις για τον αυτοέλεγχο και τον αυτοσεβασμό. Επίσης τα όρια μπορούν να λειτουργήσουν και ως «πήχης» που καθορίζει τις απαιτήσεις που έχεις από τους άλλους αλλά και από τον εαυτό σου. Με το πέρασμα του χρόνου  και τις εναλλασσόμενες συνθήκες αυτός ο «πήχης» θα έχει την τάση να  μεταβάλλεται και παράλληλα να διαμορφώνεται αναλόγως πάντα, με τις δικές σου προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες. Θα είναι σαν να λέμε το μέτρο της παρατήρησης σου μέσα στον χρόνο.

Τέλος, τα όρια που μπορεί να θέσει  κάποιος έχουν την δυνατότητα να τον προστατέψουν (εφόσον θέτονται σωστά) αλλά και να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Φαντάσου κανείς και ποτέ να  μην έβαζε όρια σε τίποτα. Το μόνο που θα συνέβαινε θα ήταν ένα απόλυτο χάος και ένας όχλος από άβουλες και ανούσιες προσωπικότητες χωρίς ουσιαστικές επιθυμίες, εκτεθειμένες και επιρρεπείς σε οποιονδήποτε παράγοντα.

Θέσε τα όρια σου. Προστάτεψε τον εαυτό σου. Σεβάσου την προσωπικότητα σου. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ.

Από την Ειρήνη Ιγνατίου

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα