Μην χασετε

Σήμερα μαγειρεύουμε το αγαπημένο μας φαγητό: μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια

Το μοσχάρι κοκκινιστό είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Δείτε την παρακάτω συνταγή και σίγουρα θα φτιάξετε το πιο νόστιμο φαγητό.

Υλικά

  • 1,2 κιλά μοσχάρι από σπάλα (ζητήστε σπαλομίτα ή χτένι από σπάλα, που είναι τρυφερότατο κομμάτι), κομμένο σε μέτρια κομμάτια (περίπου 100 γρ.)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ ή σε λεπτές φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες (δες πώς τις ξεφλουδίζουμε πατώντας εδώ) και κομμένες σε καρέ
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό, ξηρό κρασί ελάχιστη ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 6 – 7 μπαχάρια
  • 1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας μας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • τριμμένη ξερή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
  • φύλλα από φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας (μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικός, θυμάρι κ.λπ.), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή

Διαδικασία

Τις σκελίδες σκόρδου τις αφήνουμε ακαθάριστες, ολόκληρες (αν θέλουμε πιο ήπιο το άρωμα του σκόρδου) ή τις καθαρίζουμε και τις ψιλοκόβουμε, αν μας αρέσει. Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια του κρέατος. Πρέπει να το στεγνώσουμε ταμπονάροντάς το με χαρτί κουζίνας, για να πετύχουμε στη συνέχεια πολύ καλό ρόδισμα.

Ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς λάδι. Πρέπει να κάψει πολύ καλά. Βάζουμε το λάδι και αμέσως τα κομμάτια του κρέατος. Τα ροδίζουμε πολύ καλά από τη μία πλευρά και τα γυρίζουμε για να ροδίσουν καλά και από την άλλη. Δεν στριμώχνουμε τα κομμάτια – αν δεν χωράνε σε μία στρώση, τα ροδίζουμε σε δύο δόσεις. Όσο πιο καλά ροδίσουν, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το κρέας και το φαγητό.

Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα μεγάλο πιάτο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τις δάφνες, τα μπαχάρια και την κανέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα, μέχρι τα κρεμμύδια να γυαλίσουν και να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο (σκελίδες ή ψιλοκομμένο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Advertisements

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον αραιωμένο πελτέ, λίγη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Μόλις κοχλάσει το μείγμα, βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να καλύψει το κρέας κατά τα 2/3. Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοκοχλάζει πολύ απαλά, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό και να δέσει η σάλτσα.* Πετάμε τα μπαχαρικά και τα σκόρδα (αν τα βάλαμε ολόκληρα). Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε να βράσουν τα ζυμαρικά σε μιαν άλλη κατσαρόλα σε άφθονο αλατισμένο νερό, για όση ώρα λένε οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του μοσχαριού.

Ανακατεύουμε και μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα με το κρέας και τη σάλτσα του. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μυρωδικό της αρεσκείας μας και όσο τυρί θέλουμε και σερβίρουμε.

Συμβουλή: Αν το κρέας έχει μαλακώσει, αλλά υπάρχει περίσσια υγρών, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί. Αν πάλι, προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συμπληρώνουμε και πάλι αν χρειάζεται.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα