Μην χασετε

Ροδάκινα: Τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας

Παρόμοια με τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα είναι φρούτα με κουκούτσι και ζουμερή, γλυκιά σάρκα. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι η φλούδα τους.

Το ροδάκινο έχει μια λεπτή φλούδα με χνούδι, ενώ τα νεκταρίνια έχουν λεία φλούδα χωρίς χνούδι. Η σάρκα του κυμαίνεται από λευκή έως ανοιχτό πορτοκαλί.

Τόσο το ροδάκινο, όσο και το νεκταρίνι είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που παρέχουν οφέλη για την υγεία.

 

Advertisements

Διατροφική αξία

Αυτές οι πληροφορίες αφορούν ένα ροδάκινο 130 g:

  • Θερμίδες: 51
  • Λίπος: 0,3 g
  • Νάτριο: 0 mg
  • Υδατάνθρακες: 12 g
  • Ίνες: 2 g
  • Ζάχαρη: 11 g
  • Πρωτεΐνη: 1,2 g

 

Υδατάνθρακες

Ένα ροδάκινο έχει 12 γραμμάρια υδατανθράκων, 2 γραμμάρια ινών και 11 γραμμάρια ζάχαρης. Τα ροδάκινα είναι φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ελάχιστη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Ο γλυκαιμικός δείκτης στο ροδάκινο είναι 28 και το γλυκαιμικό του φορτίο είναι 4.

 

Advertisements

Λίπος

Τα ροδάκινα είναι τροφή με χαμηλά λιπαρά και λιγότερο από μισό γραμμάριο λίπους ανά φρούτο. Ακόμα και τα λίγα λιπαρά στο ροδάκινο είναι καλά για την καρδιά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

 

Πρωτεΐνη

Τα ροδάκινα δεν είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Ένα ροδάκινο έχει 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης.

 

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Τα ροδάκινα περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως:

Advertisements
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη Α
  • βιταμίνη Κ
  • βιταμίνες συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, νιασίνη και ριβοφλαβίνη
  • Το ροδάκινο παρέχει επίσης 247 mg καλίου, που αντιστοιχεί στο 7% της συνιστώμενης καθημερινής ανάγκης σας (4.700 mg)

 

 

Οφέλη για την υγεία

Όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά, τα ροδάκινα προσφέρουν οφέλη μέσω των μικροθρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών τους. Και η φυσική τους γλυκύτητα σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα επιδόρπια με κενές θερμίδες.

-Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ειδικά βιταμίνη C. Τα αντιοξειδωτικά εντοπίζουν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, που είναι το αποτέλεσμα της οξείδωσης στο σώμα και μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο και άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. Η βιταμίνη C είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας και στην επιδιόρθωση των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης πληγών και αντιγηραντικών ιδιοτήτων.

-Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών

Το ροδάκινα είναι επίσης μια καλή πηγή ινών. Η ίνα είναι σημαντική για τη γενική υγεία, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από το σώμα, προάγει την υγεία του εντέρου, αυξάνει τον κορεσμό (αίσθημα ότι είστε χορτάτοι) και μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων και στην μείωση του κινδύνου για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σας βοηθάει να νιώθετε χορτάτοι και κατ’ επέκταση να χάσετε βάρος.

-Βοηθά στην παραγωγή βιταμινών Α

Το ροδάκινο περιέχει καροτενοειδή, ιδίως άλφα- και βήτα-καροτένιο. Αυτά μπορούν να συντεθούν από το σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την φυσιολογική όραση και την υγεία του ανοσοποιητικού.

-Βοηθά στην καταπολέμηση παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι βιοδραστικές χημικές ενώσεις στα ροδάκινα (καθώς και τα δαμάσκηνα και τα νεκταρίνια) μπορεί να αναστέλλουν τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ανθοκυανίνες, τα χλωρογενικά οξέα, τα παράγωγα της κουερσετίνης και οι κατεχίνες από αυτά τα φρούτα λειτουργούν συνεργατικά για την μείωση της LDL χοληστερόλης (“κακή” χοληστερόλη), της παχυσαρκίας και της φλεγμονής που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο.

 

Πιθανές αλλεργίες

Μερικοί ενήλικες και παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στα ροδάκινα και σε άλλα φρούτα με κουκούτσι. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με αλλεργίες στην γύρη σημύδας, επειδή η πρωτεΐνη στη γύρη σημύδας είναι παρόμοια με την πρωτεΐνη στο ροδάκινο. Αντί για πραγματική τροφική αλλεργία, αυτό είναι γνωστό ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Τα συνηθισμένα συμπτώματα αλλεργίας στα ροδάκινα περιλαμβάνουν:

  • φαγούρα στο στόμα ή στον λαιμό
  • πρήξιμο στα χείλη
  • πρήξιμο στο στόμα
  • πρήξιμο στην γλώσσα
  • πρήξιμο στον το λαιμό

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα