Μην χασετε

Πώς να καθαρίσετε τους πιο δύσκολους λεκέδες από υφάσματα

Η αφαίρεση των λεκέδων από τα ρούχα είναι κύριο μέλημα κάθε καλής νοικοκυράς. Όσο έμπειρη κι αν είναι, όμως, πάντα υπάρχουν βρωμιές και λεκέδες που θα την ταλαιπρωρήσουν, μιας και μπορεί να “παλεύει” ώρες για να τους αφαιρέσει. Όχι πια! Δείτε τα απόλυτα μυστικά για να αφαιρείτε ακόμα και πιο δύσκολους λεκέδες στο… πι και φι και χωρίς να καταστρέφετε τα ρούχα.

Καφές

Πώς να καθαρίσετε τους πιο δύσκολους λεκέδες από υφάσματα

Ένας πολύ συνηθισμένος λεκές που ανά πάσα στιγμή “εμφανίζεται” πάνω στα ρούχα! Πλύνετε το ύφασμα σε χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας λευκαντικό απορρυπαντικό, προτού στεγνώσει ο λεκές. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μουλιάστε το σε κρύο νερό με αμμωνία. Αν είναι λευκό, βρέξτε το με οξυζενέ και μετά ξεπλύνετε.

Αίμα

Ξεπλύνετε τον λεκέ από αίμα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και τρίψτε με ένα σφουγγάρι. Εναλλακτικά, για να αφαιρέσετε έναν αποξηραμένο λεκέ από αίμα, φτιάξτε ένα μείγμα από αλάτι και κρύο νερό, με το οποίο θα τρίψετε τον λεκέ. Στη συνέχεια αφήνετε το ύφασμα να μουλιάσει στη λεκάνη για οχτώ ώρες περίπου.

Advertisements

Σοκολάτα

Αφού έχετε αφαιρέσει τα κομμάτια σοκολάτας από το ρούχο, τρίψτε το σημείο με υγρό απορρυπαντικό. Εάν δεν απομακρυνθεί ο λεκές, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο διάλυμα λευκού ξιδιού μαζί με νερό.

Λάδι

Ρίξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων πάνω στον λεκέ, αφήστε το για λίγη ώρα και μετά πλύντε το ρούχο στο πλυντήριο ή στο χέρι. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε ταλκ πάνω στον λεκέ για να τον απορροφήσει. Μια ακόμη λύση είναι να ρίξετε αλάτι στον λεκέ, να το αφήσετε για λίγη ώρα και στη συνέχεια να το πλύνετε.

Φρουτόκρεμα

Advertisements

Όλες οι μανούλες βασανίζονται με λεκέδες από φρουτόκρεμα! Δεν υπάρχει, η αλήθεια είναι, μαγική συνταγή. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι na τον πλύνετε αμέσως τοπικά με απορρυπαντικό για τα πιάτα και μετά να βάλετε το ρούχο κανονικά για πλύσιμο στο πλυντήριο.

Μέικαπ

Οι μαμάδες είναι και…. γυναίκες, μην το ξεχνάμε αυτό. Και ο καλλωπισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Λεκέδες από μέικαπ είναι πολύ συχνοί πάνω στις μπλούζες. Αν σας συμβεί, διώξτε απαλά την σκόνη και μετά βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό αφήνοντάς το να δράσει. Εάν επιμένει, βυθίστε τον για πέντε λεπτά σε ένα διάλυμα αμμωνίας-νερού και στην συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.

Μελάνι

Το γάλα σε αυτή την περίπτωση είναι θαυματουργό, ειδικά στα βαμβακερά ρούχα! Αν έχετε ρούχο με λεκέ από μελάνι, αφήστε το να μουλιάσει σε γάλα και ξεπλύνετε καλά. Εάν το ύφασμα είναι συνθετικό, τρίψτε τον λεκέ με μισή λεμονόκουπα. Ένα μυστικό που δεν θα σας απογοητεύσει!

Κόκκινο κρασί

Αν έχετε νωπό λεκέ από κρασί, βάλτε ένα απορροφητικό χαρτί από την πίσω πλευρά του υφάσματος και έπειτα βρέξτε τον λεκέ με το ούζο. Εναλλακτικά, μπορείτε να σκεπάσετε τον λεκέ με αλάτι και να τον βουτήξετε σε κρύο νερό, όμως σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να πλύνετε το ρούχο μέσα στις επόμενες ώρες.

Advertisements

Ούρα και ιδρώτας

Φτιάξτε ένα μείγμα από νερό και αμμωνία και σκεπάστε τον λεκέ για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από νερό και ταλκ, το οποίο όμως πρέπει να αφήσετε στο ύφασμα μέχρι να στεγνώσει.

Τσίχλα

Βάλτε το ρούχο σας σε μία σακούλα και αφήστε το για μία ώρα στην κατάψυξη. Η τσίχλα θα παγώσει και θα σπάσει πολύ εύκολα. Εάν παρ΄ όλα αυτά παραμείνουν ίχνη, θα χρειαστεί να τρίψετε τον λεκέ με λίγη βενζίνη (αλλά συνήθως τα αποτελέσματα είναι άρτια με την πρώτη μέθοδο!).

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα