Μην χασετε

Πώς ο φθινοπωρινός καιρός μπορεί να επηρεάζει τη διάθεσή σου

Τι είναι το σύνδρομο SAD, πώς θα καταλάβεις ότι το έχεις και πώς θα το μετατρέψεις σε… happy again!

Advertisements

Μαζί με τις πρώτες συννεφιασμένες ημέρες του Φθινοπώρου, κάνει την εμφάνισή του το πέρα-για-πέρα-αληθινό σύνδρομο SAD. Αν και από πάντα οι άνθρωποι δήλωναν πως η αλλαγή της εποχής τους προκαλεί ένα μείγμα αρνητικών συναισθημάτων, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι επιστήμονες το αναγνώρισαν και του έδωσαν ένα πολύ ταιριαστό όνομα! Το SAD σημαίνει Seasonal Affective Disorder, ελληνιστί Εποχική Κατάθλιψη, και είναι όσο… sad όσο ακούγεται.

Σύμφωνα με το Harper’s Bazaar UK και τον Dr Paul McLaren (ιατρικό διευθυντή στο νοσοκομείο the Priory’s Hayes Grove) ωστόσο, δεν θα πρέπει να βιαστούμε να διαγνώσουμε την κακοκεφιά που φέρνει ο Σεπτέμβριος ως SAD:

Ο ίδιος λοιπόν παροτρύνει να αναρωτήθουμε πώς βιώνουμε τον “κακό” καιρό. Αν παραδείγματος χάρη, αγαπάς το καλοκαίρι γιατί βλέπεις περισσότερο τους φίλους σου, κάνεις περισσότερες δραστηριότητες και απολαμβάνεις τις διακοπές σου, είναι απόλυτα λογικό να νιώθεις λίγο πιο άσχημα όταν αυτό τελειώνει.

Παρ’όλα αυτά, έχει παρατηρηθεί πως οι extreme συνθήκες καιρού επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία όλων. Άνθρωποι με ήδη υπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα, δηλώνουν αλλαγή στα συμπτώματά τους, βάσει του καιρού. Αυτό συμβαίνει γιατί στο πολύ κρύο αλλά και την πολλή ζέστη ο οργανισμός μας βιώνει έντονο στρες προκειμένου απλά να διατηρήσει τα ζωτικά σημεία σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι το κάθε τι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια για να γίνει.

Τι συνιστά τελικά το SAD; 

Πρόκειται για μία πραγματική πάθηση ψυχικής φύσεως, που εκδηλώνεται με επίμονη μελαγχολία, απώλεια της απόλαυσης που προσφέρουν οι καθημερινές δραστηριότητες, έντονη ευερεθιστότητα, κλάμα, γενικευμένη αίσθηση άγχους και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτά τα συμπτώματα ξεκινούν με την αρχή του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα και βελτιώνονται με τον ερχομό της Άνοιξης.

Στις βόρειες χώρες, δε, που η ηλιοφάνεια είναι ιδιαίτερα περιορισμένη κατά τους κρύους μήνες, το SAD οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την έλλειψη και όχι στο κρύο. Στην, προνομιούχα από αυτή την άποψη, Ελλάδα μόλις 1-3% του πληθυσμού το εκδηλώνουν. Αν ωστόσο διακρίνεις τα παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σου, απευθύνσου στον γιατρό σου. Το καλύτερο φάρμακο, πάντως, δεν είναι άλλο από τη Φύση, σύμφωνα με τον Dr Pablo Vandenabeele, κλινικό διευθυντή ψυχικής υγείας της BUPA UK:

Παρ’όλο που μπορεί να μη θέλεις να βγεις έξω τον Χειμώνα, η επαφή με τη Φύση καταπολεμά το SAD. Τυλίξου ζεστά και προσπάθησε να περνάς κάθε μέρα λίγο χρόνο στην ύπαιθρο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εκθέσεις τα χέρια και το πρόσωπό σου στον ήλιο και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν αισθητά.

Συμπληρωματικά, ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή και κάνε τη συχνή άσκηση συνήθεια, είτε πάσχεις από SAD, είτε όχι! Βεβαιώσου, ακόμα, πως το γραφείο αλλά και το σπίτι σου έχει όσο δυνατόν περισσότερο φυσικό φως.

Αν η μελαγχολία σου, ωστόσο, οφείλεται στην επιστροφή στη ρουτίνα, δεν σε αδικούμε!

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα