Μην χασετε

Πώς να συνδυάσετε σωστά διαφορετικά διακοσμητικά στυλ στο σπίτι σας

Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως πλέον σπάνια βρίσκουμε σπίτι με ενιαία διακόσμηση. Αλλά όσο και να προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα ενιαίο στυλ, πάντα κάτι λείπει.  Άλλωστε, τα ωραιότερα σπίτια συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές εποχές και ύφος. Κι αν αυτό μπορεί να μοιάζει εύκολο, τελικά δεν είναι!  Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε με ορισμένες απλές συμβουλές για να πετύχετε ένα μοναδικό στυλ στο σπίτι σας, ενιαίο και δημιουργικό μαζί!

Advertisements

 

από τη Σοφία Κροκιδά

Τα ωραιότερα σπίτια συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές εποχές και ύφος μαζί με το προσωπικό μας στοιχείο

Υιοθετήστε ουδέτερα χρώματα ή περιορισμένη παλέτα

Αυτό είναι το πιο ασφαλές βήμα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Το να επιλέγετε ουδέτερους τόνους δημιουργεί την αίσθηση μιας εικόνας ενιαίας και ομοιόμορφης, ανεξαρτήτως των επίπλων και του κατά πόσον ταιριάζουν μεταξύ τους.

Επιλέγοντας ουδέτερους τόνους δημιουργείτε την αίσθηση μιας εικόνας ενιαίας και ομοιόμορφης, ανεξαρτήτως των επίπλων και του κατά πόσον ταιριάζουν μεταξύ τους

Σκεφτείτε το σαν μια τακτική που μειώνει τον ανταγωνισμό στον χώρο σας! Αν έχετε έναν παραδοσιακό καναπέ αλλά θέλετε μια καρέκλα πιο μοντέρνα, το να επιλέξετε το ίδιο χρώμα και για τις δύο θα τις βοηθήσει να ταιριάξουν. Αν θέλετε να βάλετε χρώμα, προσπαθήστε να το επαναλάβετε μέσα στον χώρο ώστε να δείχνει ισορροπημένο.

 

Κατανοήστε την κλίμακα και τη δύναμη της επανάληψης

Ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα διακόσμησης είναι ότι πρέπει να παίζετε με τα μεγέθη. Αν η έννοια της κλίμακας είναι κάτι νέο για εσάς, σκεφθείτε ότι έχει να κάνει με τα μεγέθη των αντικειμένων σε σχέση με τον χώρο.

Ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα διακόσμησης είναι ότι πρέπει να παίζετε με τα μεγέθη σε σχέση με τα έπιπλα μεταξύ τους αλλά και με τον συνολικό χώρο

 

Φανταστείτε για παράδειγμα πώς θα έδειχνε ένα μικροσκοπικό τραπέζι δίπλα σε έναν τεράστιο καναπέ, αν τα βάζατε μαζί. Όταν επιλέγετε έπιπλα να θυμάστε ότι πρέπει να υπάρχει αναλογία μεγεθών.

Advertisements
Αν θέλετε να βάλετε χρώμα, προσπαθήστε να το επαναλάβετε μέσα στον χώρο ώστε να δείχνει ισορροπημένο.

 

Η επανάληψη είναι ένα ακόμη σπουδαίο εργαλείο για το “ανακάτεμα” στη διακόσμηση. Αν επαναλάβουμε κάποιο αντικείμενο, όπως ας πούμε τις καρέκλες της τραπεζαρίας, δίπλα σε ένα εντελώς ξεχωριστό τραπέζι, θα δώσουν την εικόνα του ταιριαστού.

Η επανάληψη είναι ένα ακόμη σπουδαίο εργαλείο για το “ανακάτεμα” στη διακόσμηση, όπως ας πούμε με κάποια μοτίβα στα υφάσματα ή στο χρώμα

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Όπως προσέχετε την κλίμακα και την επανάληψη, έτσι πρέπει να φροντίζετε να διατηρείτε την τέλεια ισορροπία. Αν έχετε ένα εντυπωσιακό έπιπλο, προσπαθήστε να το ενισχύσετε με άλλο ένα έπιπλο. Και μετά τοποθετήστε τα στον χώρο έτσι ώστε και πάλι να ισορροπούν μεταξύ τους.

Η ισορροπία είναι σημαντική: Ταιριάξτε γενικότερα τα αντικείμενά σας, είτε σε θέμα υφών, είτε χρωμάτων είτε μεγεθών

 

Σκεφθείτε επίσης ότι θα πρέπει να ταιριάζετε γενικότερα τα αντικείμενά σας, είτε σε θέμα υφών, είτε χρωμάτων είτε μεγεθών. Και αυτό γιατί μια τέτοια εικόνα βοηθάει το μάτι να περιηγηθεί καλύτερα σε ένα δωμάτιο.

Εστιάστε σε κάτι περίεργο

Υπάρχουν κάποια έπιπλα τα οποία δεν ταιριάζουν με κανένα άλλο. Αντί να τα κρύψετε, ρίξτε πάνω τους όλους τους προβολείς. Για παράδειγμα, αν έχετε κάποιο διακοσμητικό με παράταιρο χρώμα ή μέγεθος, βάλτε το στο κέντρο του δωματίου. Να είστε σίγουρη ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις!

Διαλέξτε ύφος

Ένας ακόμα τέλειος τρόπος για να ανακατέψετε τα έπιπλά σας είναι να διαλέξετε ένα θέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνετε, γεμίζοντας για παράδειγμα τον χώρο με λουλουδάτα μοτίβα.

 

Advertisements
Διαλέξτε θέμα! Υποστηρίξτε ανάλογα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα π.χ. για ένα «θαλασσινό» σπίτι ή ένα σπίτι «lounge» και ταιριάξτε ακόμη και εντελώς διαφορετικά έπιπλα και υφές

Ένα δωμάτιο με μία συλλογή από έπιπλα και διακοσμητικά κομμάτια που υποστηρίζουν ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. ένα σπίτι στο βουνό ή στη θάλασσα με ανάλογου στυλ έπιπλα, χρώματα και διακοσμητικά κομμάτια) θα σας δώσει  το περιθώριο να τα ταιριάξετε ακόμη κι αν ανήκουν σε διαφορετικές εποχές και ύφος.

 

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα