Μην χασετε

Πώς να κρατήσεις ζωντανά τα φυτά εσωτερικού χώρου που τόσο αγαπάς

Επειδή όλες μας έχουμε “σκοτώσει” κάκτους στη ζωή μας

Πόσες φορές έχεις σκοτώσει ένα φυτό εσωτερικού χώρου. Μια φορά; Δύο; Ίσως τρεις φορές; Μήπως όλες αυτές τις φορές ένιωσες πως είναι πέρα από τις δυνάμεις σου να τα φροντίσεις;

Παρά την έλλειψη σχετικών γνώσεων, έχουμε περιπλανηθεί σε αρκετούς απίστευτα επιμελημένους χώρους γεμάτους φυτά για να καταλάβουμε τα μαγικά αισθητικά οφέλη της μετατροπής του σπιτιού μας σε…θερμοκήπιο.

Οι Adam Mallory και Davis Khunnoraj από την boutique λουλουδιών και φυτών Crown Flora στο Τορόντο του Καναδά μας δίνουν τα καλύτερα tips για να κρατήσουμε τα φυτά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση:

Advertisements

Οι ιδανικές συνθήκες

“Έντονο, φιλτραρισμένο (δηλαδή όχι άμεσο) φως και καλή υγρασία θα κρατήσει τα περισσότερα φυτά εσωτερικών χώρων πολύ χαρούμενα. Το καλό έδαφος και η καλή αποστράγγιση είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.”

Φως = Ζωή

“Το φυσικό φως είναι πάντα το καλύτερο, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές. Τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα πωλούν φώτα που σίγουρα βοηθούν. Υπάρχουν ακόμα και οι λαμπτήρες που μιμούνται το κανονικό φως. Υπάρχουν μερικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να αντέξουν με χαμηλό φωτισμό, αλλά οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες.”

Πώς να τα ποτίσεις

“Εξαρτάται πραγματικά από το φυτό. Μερικά φυτά θέλουν να είναι εντελώς υγρά και δεν έχουν ριζικό σύστημα, αλλά τα πιο συνηθισμένα φυτά εσωτερικών χώρων θέλουν να πίνουν το νερό τους από το ριζικό σύστημα τους, οπότε θα πρέπει να υπάρχει νερό στο έδαφος. Επίσης, η χρήση βρόχινου νερού ή αποσταγμένου νερού είναι καλύτερο για τα περισσότερα φυτά, καθώς το νερό της βρύσης συνήθως έχει μέσα του πράγματα που δεν αρέσουν στα φυτά”.

Πόσο να τα ποτίσεις

“Το πότισμα ενός φυτού εξαρτάται πραγματικά από τον τύπο του φυτού και το περιβάλλον στο οποίο το τοποθετείς. Τα πιο κοινά φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα κάθε επτά έως δέκα ημέρες. Οι κάκτοι και τα χυμώδη, όμως, επιθυμούν το στέγνωμα μεταξύ των ποτισμάτων και από το Νοέμβριο μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι κάκτοι δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου νερό”.

Advertisements

Το καλύτερο έδαφος

“Τώρα πια, πολλοί προσθέτουν ενεργό άνθρακα στο έδαφος για να βοηθήσουν στην απαλλαγή των φυτών από την ανάπτυξη βακτηριδίων.”

Η απολύμανση είναι κλειδί

“Λατρεύω τις γλάστρες από πηλό, καθώς το υλικό είναι πορώδες και επιτρέπει στο χώμα να αναπνεύσει, κρατώντας πιο υγιείς τις ρίζες του φυτού. Επίσης, ένα δοχείο με μια τρύπα για αποστράγγιση κάνει τη φύτευση ευκολότερη”.

Αρέσει στα φυτά να έχουν παρέα;

“Κάποιοι λένε ναι, και άλλοι λένε όχι. Νομίζω ότι η τοποθέτηση των φυτών το ένα δίπλα στο άλλο μπορεί να είναι ευεργετικό για ορισμένους τύπους φυτών και μπορεί επίσης να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να μην ξεχάσει ένα φυτό που μπορεί να κρυφτεί σε μια γωνία.”

Τι πρέπει να κάνεις όταν φεύγεις για διακοπές

“Πάντα προτείνω στον κόσμο να εμπιστεύτεται έναν αξιόπιστο φίλο που γνωρίζετε ότι τα αγαπάς. Τοποθέτησε μερικές σημειώσεις με συγκεκριμένες οδηγίες σε κάθε φυτό.”

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα