Μην χασετε

Πώς να καθαρίσετε τις κιτρινίλες από τα ρούχα

Μπορεί τα πιο ενισχυμένα απορρυπαντικά να «εξολοθρεύουν» ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα, όμως για τις κιτρινίλες που συνήθως προκαλούνται απ’ τον ιδρώτα, δεν ισχύει το ίδιο! Το αποτέλεσμα; Να τρίβουμε και να ξανατρίβουμε επίμονα μήπως και εξαφανιστούν. Επειδή, όμως, δεν υπάρχει λόγος να κουραζόμαστε και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα, δείτε δέκα δοκιμασμένα κόλπα για να τους ξεφορτωθείτε μια για πάντα.

 

1. Γρήγορα μια ασπιρίνη!

Σε ένα φλιτζάνι που θα γεμίσετε μέχρι τη μέση με ζεστό νερό, θρυμματίστε 2 ασπιρίνες Βυθίστε τα επίμαχα σημεία μέσα στο υγρό και αφήστε τα να μουλιάσουν για δύο με τρεις ώρες. Κάποια συστατικά της ασπιρίνης λειτουργούν σαν λευκαντικό και μπορούν να κάνουν  θαύματα.

2. Βάλτε μόνο κρύο νερό

Αυτό που αρκετές νοικοκυρές δεν γνωρίζουν είναι ότι το ζεστό νερό «σταθεροποιεί» τους κίτρινους λεκέδες. Γι’ αυτό, πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο, ανοίξτε τη βρύση στη μπλε ένδειξη και αφήστε το κρύο νερό να τρέξει πάνω στο λεκέ.

Advertisements

3. Το κλασικό γιατρικό: σόδα με νερό

lemon

Φτιάξτε μια πάστα από την κλασική μαγειρική σόδα, που όλες οι νοικοκυρές έχουμε στην κουζίνα μας, και νερό. Με μια οδοντόβουρτσα, τρίψτε το μίγμα στο λεκέ και αφήστε να δράσει για περίπου μια ώρα. Έπειτα, μπορείτε να το πλύνετε (κατά προτίμηση με κρύο νερό).

4. Δοκιμάστε υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Ανακατέψτε ένα μέρος από υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα με δύο μέρη οξυζενέ, τρίψτε ελαφρά πάνω στο λεκέ την πάστα που θα έχει δημιουργηθεί και περιμένετε να δράσει για μία περίπου ώρα.

 

Advertisements

5. Μεθυσμένα ρούχα!

Η βότκα σας κάθεται καιρό στην κουζίνα; Αν έχετε εγκαταλείψει προ πολλού το ποτό, μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε για την καθαριότητα των ρούχων σας. Με αναλογία 1 προς 1, δημιουργήστε ένα μίγμα από βότκα και νερό, βάλτε το σε ένα απλικατέρ και ψεκάστε στα κίτρινα σημεία. Αφήστε το να δράσει για πολλές ώρες και μετά πλύντε το με τα υπόλοιπα ρούχα. Να και μια χρήση της βότκας που δεν είχατε σκεφτεί…

 6. Σπιτικό μείγμα για τα λευκά πουκάμισα

sweat

Δεδομένου ότι τα λευκά πουκάμισα είναι εκείνα που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα χρειαστούν μια πιο ενισχυμένη λύση.

Σε μια λεκάνη με δύο κούπες νερό και μια κούπα λευκό ξύδι, βυθίστε το λευκό πουκάμισο και αφήστε να μουλιάσει για είκοσι λεπτά. Έπειτα, κάντε μια πάστα από μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού οξυζενέ και αφήστε το να «κάτσει» για άλλα είκοσι λεπτά πάνω στο λεκέ. Στο τέλος, μπορείτε να το βάλετε κανονικά στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

 

Advertisements

7. Λεμόνι!

Στύψτε ένα λεμόνι και ανακατέψτε το με την ίδια (περίπου) ποσότητα νερού. Είκοσι λεπτά είναι αρκετά για να κάνουν τη δουλειά τους. Έπειτα, απλώς πετάξτε το ρούχο μέσα στο πλυντήριο.

8. Αλάτι με νερό

Σε ένα λίτρο ζεστό νερό διαλύστε 4 κουταλιές του γλυκού αλάτι. Τρίψτε μ’ αυτό τα «ελαττωματικά» σημεία, μέχρι το ρούχο να γίνει ξέξασπρο!

Και δύο συμβουλές πρόληψης…

9. Ταλκ και σίδερο

talcom_2

Ειδικά για τα βαμβακερά ρούχα, πριν τα φορέσετε, γυρίστε τα απ’ την ανάποδη, πασπαλίστε με λίγο ταλκ τα «ευαίσθητα» σημεία και σιδερώστε τα! Έτσι, προλαμβάνετε το κακό.

10. Προσοχή στο αποσμητικό

Σαν μια τελευταία συμβουλή και επειδή η… πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, φροντίστε να χρησιμοποιείτε αποσμητικά που δεν περιέχουν αλουμίνιο, που είναι η πηγή του κακού. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά, ελέγξτε πρώτα τα συστατικά του αν δεν θέλετε να σας «χαλάσει» τ’ αγαπημένα σας ρούχα.
mama365.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα