Μην χασετε

Πώς να θεραπευτείτε από ένα επώδυνο παρελθόν

«Αν αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα, θα αλλάξουν και αυτά.»Wayne Dyer

Advertisements

 

Μερικές φορές, ορισμένα πράγματα δεν έρχονται ποτέ όπως τα θέλουμε και απλώς μένουν όπως είναι! Όλοι αντιμετωπίζουμε καταστάσεις στην ζωή όπου επιθυμούμε όλα να ήταν διαφορετικά. Αλλά είναι έτσι όπως είναι και το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε ή να ελέγξουμε είναι την αντίληψη μας γι αυτά.

 

Πρόσφατα σκεφτόμουν τις καταστάσεις στην δική μου ζωή που με οδήγησαν σε ένα ατελείωτο σκοτεινό τούνελ και διαπίστωσα πως είχα παγιδέψει τον εαυτό μου στις ίδιες μου τις σκέψεις. Σταματήστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα.

Όταν το μυαλό βυθίζεται σε τέτοιες σκέψεις ο μόνος τρόπος για να αναδυθεί είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τις καταστάσεις. Αντί να κατακλύζεστε από την καταιγίδα που εσείς έχετε δημιουργήσει, αντιμετωπίστε την και φωνάξτε «Τα κατάφερα!» ή «Μπορώ να το κάνω!».

Το μυαλό είναι κάτι τόσο πολύπλοκο που αν του δίνετε αρνητικές σκέψεις θα συνεχίσει να τις καταναλώνει μέχρι να εκραγεί.

 

Από την άλλη πλευρά, αν το ενισχύετε με θετικές σκέψεις και προθέσεις τις επεξεργάζεται. Είναι απρόθυμο να αλλάξει τους τρόπους και τα μοτίβα του, οπότε απορροφά τις καινούργιες σκέψεις.

Advertisements

Το να μείνετε δυνατοί είναι το κλειδί γιατί το να αναμορφώσετε τον εαυτό σας δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα.

Παρακάτω λοιπόν βρίσκονται 5 τρόποι για να θεραπευτείτε από ένα επώδυνο παρελθόν.

 

  1. Αποδεχτείτε το παρελθόν σας.

«Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο στην αποδοχή.»Τζωρτζ Όργουελ

Μου πήρε πολύ καιρό να αποδεχτώ τον θάνατο του πατέρα μου και την ακόλουθη καταθλιπτική κατάσταση της μητέρας μου όταν ήμουν στην εφηβεία. Συνήθιζα να αποφεύγω να το συζητώ με τους φίλους μου, μάλιστα κάποιοι δεν το ήξεραν καν.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ποτέ δεν το συζητούσα ήταν γιατί θα κατέληγα να κλαίω και αυτό με οδήγησε στο να κατηγοριοποιώ τα συναισθήματα μου.

 

Το κλειδί εδώ είναι η αποδοχή κάθε κατάστασης, ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνη είναι. Μόλις την αποδεχτείτε, δεν βρίσκεστε πια σε κατάσταση άρνησης και δεν πνίγετε τα συναισθήματα σας.

Advertisements

Αποδεχτείτε το παρελθόν σας και αναπτύξτε σκέψεις που θα βοηθήσουν στην συναισθηματική σας ανάπτυξη για έναν και μόνο λόγο: άσχημα πράγματα συμβαίνουν συνεχώς.

 

  1. Περάστε χρόνο μόνοι

«Υπάρχουν φορές που το να είσαι μόνος είναι η καλύτερη επιλογή.»Άγνωστος

Μην αποφεύγετε τον εαυτό σας και μην αποσπάστε με το να βγαίνετε έξω ή με κάθε είδους απολαύσεις. Αυτά μπορεί να φαίνεται ότι βοηθούν εκείνη την στιγμή αλλά δεν είναι μια μόνιμη λύση.

Απλώς χρονοτριβείτε για να μην αντιμετωπίσετε τις δύσκολες σκέψεις. Υπάρχουν πολλοί που φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, αλλά πως μπορείτε να φοβάστε τον ίδιο σας τον εαυτό ή τις ίδιες σας τις σκέψεις;

 

Ο φόβος είναι η αιτία του πόνου, του θυμού και της απογοήτευσης. Φυσικά, δεν είναι εύκολο. Έχω όμως συνειδητοποιήσει ότι οι προκλήσεις μας κάνουν δυνατότερους- είναι μια διαδικασία που ξεδιπλώνεται αργά και σταδιακά.

Πιάστε τους φόβους σας απ’ τα μαλλιά, λυγίστε τους, συνθλίψτε τους ή κάντε ό, τι πρέπει για να σταματήσετε την κυριαρχία που έχουν πάνω σας. Το να ξοδέψετε λίγο χρόνο μόνοι θα σας δώσει τον χώρο για να αναλάβετε καλύτερα την κατάσταση. Τακτοποιήστε το μυαλό σας, και όπως είναι γνωστό, λίγος χρόνος στην φύση κάνει πάντα θαύματα.

 

  1. Τελετουργίες αυτό-θεραπείας.

«Ο ιερός σου χώρος είναι εκεί που μπορείς να βρεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά.»Τζόζεφ Κάμπελ

Τα τελετουργικά δεν χρειάζεται να είναι θρησκευτικής φύσεως. Είναι αυτός ο ιερός χρόνος όπου αφιερώνεστε αποκλειστικά στον εαυτό σας και στον ιερό σας χώρο (αν θέλετε να τον αποκαλείτε έτσι).

Το κάψιμο βοτάνων, ο διαλογισμός, η γιόγκα, η γείωση και άλλες πρακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Θα σας κάνουν πιο ήρεμους για να έχετε καλύτερη ψυχική αντίληψη.

 

  1. Συζητήσεις καρδιάς.

«Καλλιεργούμε την αγάπη όταν δείχνουμε τον πιο ευάλωτο και πιο δυνατό εαυτό μας και όταν τιμούμε την πνευματική σύνδεση που αναπτύσσεται από αυτή την προσφορά εμπιστοσύνης, σεβασμού ευγένειας και προσοχής.»Brené Brown

Το να κάνετε μια συζήτηση καρδιάς με κάποιον που αντηχείτε σε βαθύτερο επίπεδο- με έναν αγαπημένο, με έναν φίλο σας κτλ.- μπορεί να σας επαναφέρει. Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν δεν μπορείτε να εκφράσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα ελεύθερα. Μιλήστε με την καρδιά σας.

 

Κλάψτε αν θέλετε- το κλάμα είναι επίσης μια μορφή καθαρισμού και σας ανακουφίζει από τον πόνο. Κάντε ειλικρινείς συζητήσεις με αυτούς που νιώθετε άνετα. Ποιο το νόημα άλλωστε των ρηχών συζητήσεων;

Η αληθινή ουσία της επικοινωνίας ή της σύνδεσης με ένα άλλο άτομο βρίσκεται στην ικανότητα σας να ανοίγεστε και στο να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι τόσο κακό εν τέλει. Μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την αντίληψη σας σε δύσκολες περιόδους.

 

  1. Πιστέψτε στον εαυτό σας.

«Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που συνεχώς προσπαθεί να σε κάνει κάτι άλλο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα.»Ραλφ Γουάλντο Έμερσον

Σημαντικότερα, όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν χρήσιμα, αν δεν πιστεύατε στον εαυτό σας. Αν δεν πίστευα πως θα μπορούσα να ξεπεράσω τον θάνατο του πατέρα μου και την κατάσταση της μητέρας μου, θα ήμουν ένα απελπισμένο θύμα των καταστάσεων. Πιστέψτε πως δεν υπάρχει κάτι τόσο δύσκολο που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε. Αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας και να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματα σας.

 

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν με την πρόθεση να κατανοήσουν. Ακούν επειδή θέλουν να απαντήσουν.» Στίβεν Ρ. Κόβεϊ

Ο κόσμος δεν θα ήταν ένα καλύτερο μέρος αν όλοι μιλούσαμε με την πρόθεση να ακούσουμε; Όλοι έχουμε ιστορίες να μοιραστούμε, ιστορίες που μας έκαναν έτσι όπως είμαστε σήμερα. Ποια είναι η δική σας;

 

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα