Μην χασετε

Πώς να εντοπίσετε τους ψεύτικους φίλους

«Ένας πραγματικός φίλος ποτέ δεν μπαίνει στο δρόμο σου εκτός και αν πηγαίνεις προς τα κάτω». Arnold H. Glasow

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα τραγούδια του Bob Dylan, το Positively 4th Street starts ξεκινάει με τους στίχους “you’ve got a lot of nerve to say you are my friend…”. Το τραγούδι μιλάει για έναν ψεύτικο φίλο. Και δεν είναι το μόνο τραγούδι που μιλάει για τη φιλία, αφού αυτός ο δεσμός είναι ιερός.

Όμως η αληθινή φιλία τείνει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση στις ημέρες μας. Κατά καιρούς συναντάμε ανθρώπους που παρουσιάζονται ως φίλοι, όμως έχουν άλλους σκοπούς. Αυτοί οι ψεύτικοι φίλοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να κατανοηθούν οι προθέσεις τους. Όμως οι περισσότεροι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που αν τα γνωρίζετε ίσως μπορέσετε να τους εντοπίσετε.

Ο φίλος που κάνει συνέχεια κομπλιμέντα. Προσοχή στους ανθρώπους που σας κάνουν συνέχεια κομπλιμέντα. Συνήθως υιοθετούν αυτή την τακτική για να σας προσεγγίσουν και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Αυτό που πραγματικά θέλουν δεν είναι η φιλία σας, αλλά να επωφεληθούν οι ίδιοι . Γι αυτό καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί με τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ευτυχώς αυτή η κατηγορία είναι εύκολο να εντοπιστεί, καθώς η υπερβολική φιλικότητα δεν κρύβεται.

Advertisements

Ο χειριστικός φίλος. Μπορεί να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές ψεύτικων φίλων, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ο χειριστικός φίλος μπορεί να είναι ο πιο κοντινός άνθρωπος και να μην το έχετε καταλάβει. Ο πραγματικός φίλος θα λαμβάνει πάντα υπόψη του τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αλλά ο χειριστικός δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για εσάς. Και φυσικά μην περιμένετε να είναι πάντα φίλος σας, γιατί όταν πάρει αυτό που θέλει, θα φύγει.

Ο φίλος που θέλει να ανέβει κοινωνικά. Το πρώτο πράγμα που κοιτάει ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου είναι τα ακριβά ρούχα ή αντικείμενα. Στο μυαλό έχει σκοπό να κάνει φίλους που θα τον βοηθήσουν να ανέβει κοινωνικά. Όπως ο χειριστικός φίλος, έτσι και αυτός δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας.

Ο φίλος που σας αντιγράφει. Είναι πρόθυμος να αποβάλει ή να τροποποιήσει οποιαδήποτε πτυχή της προσωπικότητάς του για να σας μιμηθεί. Ο τελικός στόχος του συνήθως είναι αβέβαιος, αλλά ενδεχομένως θέλει απλά να πάρει όσο πιο πολλά χαρακτηριστικά από εσάς.

Ο διπρόσωπος φίλος. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι κοντινός σας άνθρωπος και αληθινός σας φίλος. Όμως προσοχή γιατί ο διπρόσωπος ξέρει να κρύβεται καλά και ενώ του έχετε εμπιστοσύνη, στο τέλος θα σας προδώσει. Για παράδειγμα μπορεί να έχει σεξουαλική σχέση με το σύντροφό σας και ταυτόχρονα να είναι ο καλύτερος σας φίλος. Δυστυχώς ο διπρόσωπος φίλος γίνεται αντιληπτός μόνο όταν έχει ήδη προδώσει την εμπιστοσύνη σας, μέχρι τότε φαίνεται να είναι ένας αληθινός φίλος.

Advertisements

Τέλος είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η φιλία έχει φυσική κλίση και ροή. Ακόμα και οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να σταματήσουν να είναι φίλοι σας κάποια μέρα. Οι άνθρωποι απομακρύνονται και αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε μια μέρα και να αντιλαμβάνεστε ότι πλέον δεν έχετε τίποτα κοινό με τον καλύτερο σας φίλο. Από την άλλη μεριά αν έχετε εντοπίσει ψεύτικους φίλους, απλά σταματήστε να επικοινωνείτε μαζί τους και τελικά θα λάβουν το μήνυμα.

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα