Μην χασετε

Πώς να ανανεώσετε μόνοι σας τα ξύλινα παλιά έπιπλα

Τα ξύλινα έπιπλα είναι πολύ εντυπωσιακά και προσδίδουν στο σπίτι κομψότητα. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων υφίστανται φθορές, ξεθωριάζουν και χάνουν την αίγλη τους, με αποτέλεσμα κι εσύ να τα κρύβεις στην αποθήκη και να μη τα χρησιμοποιείς. Το ήξερες όμως ότι μπορείς να ανανεώσεις μόνος σου τα ξύλινα παλιά έπιπλα και μάλιστα χωρίς μεγάλο κόπο;

Advertisements

 

Πράγματι, η DIY λύση θα σώσει τα ξύλινα έπιπλα σου και θα τα κάνει σαν καινούρια. Έτσι, θα αποκτήσεις όμορφα ξύλινα έπιπλα που θα μοιάζουν με καινούρια. Ανακάλυψε λοιπόν πώς να ανανεώσεις μόνος σου τα ξύλινα παλιά έπιπλα!

 

Βήμα 1: Τρίψε το έπιπλο με γυαλόχαρτο

Όλα ξεκινούν με το σωστό τρίψιμο του ξύλινου επίπλου. Είναι ένα βήμα απαραίτητο προκειμένου η επιφάνεια του να γίνει ομοιόμορφη και να εφαρμοστεί καλά το βερνίκι σε επόμενο στάδιο. Με ένα γυαλόχαρτο λοιπόν τρίψε όλη την επιφάνεια του επίπλου, με προσοχή ώστε να γίνει ομοιόμορφα η διαδικασία. Αφού τελειώσεις απομάκρυνε τη σκόνη που έχει μείνει χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανί.

 

Βήμα 2: Εφάρμοσε αστάρι

Πριν βάψεις το έπιπλο σου πρέπει πρώτα να εφαρμόσεις ένα υπόστρωμα που θα το αδιαβροχοποιήσει και θα διευκολύνει το βάψιμο. Το υλικό αυτό είναι το αστάρι και εφαρμόζεται απλά με ένα πινέλο ώστε να κλείσει τους πόρους της ξύλινης επιφάνειας. Αφού λοιπόν εφαρμόσεις το υπόστρωμα άφησε το να στεγνώσει για αρκετή ώρα.

 

Βήμα 3: Βάψε το έπιπλο

Τώρα η ξύλινη επιφάνεια σου είναι έτοιμη για να την βάψεις! Μπορείς να βάψεις το ξύλινο έπιπλο με ρολό ή με πινέλο, ανάλογα με την εμπειρία σου ή με το τι σε βολεύει περισσότερο. Το plus του πινέλου ωστόσο είναι ότι μπορεί να βάψει και τα πιο δύσκολα σημεία, ενώ το ρολό κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Προτίμησε τα βερνίκια νερού που είναι πιο οικολογικά και δεν έχουν έντονη μυρωδιά. Σίγουρα θα χρειαστεί δεύτερη στρώση μπογιάς αφού στεγνώσει η πρώτη, ίσως και τρίτη στρώση, ανάλογα το χρώμα και την ένταση που θέλεις να έχει. Αφού βάψεις το έπιπλο άφησε το να στεγνώσει πολύ καλά.

Advertisements

 

Βήμα 4: Εφάρμοσε βερνίκι στην ξύλινη επιφάνεια

 

Για να προστατεύσεις το έπιπλο σου τώρα που του έχεις δώσει το χρώμα που ήθελες πρέπει να εφαρμόσεις ένα προστατευτικό βερνίκι. Το βερνίκι αυτό θα προστατεύσει το ξύλο από φθορές και υγρασία, με αποτέλεσμα το έπιπλο σου να διατηρηθεί στο χρόνο και στη χρήση. Όταν το βερνίκι στεγνώσει, το έπιπλο σου θα είναι πανέτοιμο για χρήση!

Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να κρύβεις ή να πετάς τα παλιά ξύλινα έπιπλα σου. Αφιέρωσε τους λίγο χρόνο και μπορείς να τα κάνεις να μοιάζουν σαν καινούρια!

 

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα