Μην χασετε

Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να έχουν φιλοδοξίες

Θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας, αλλά πώς μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να θέτουν στόχους και να έχουν κίνητρα; Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να μεγαλώσουμε παιδιά με φιλοδοξίες.

Advertisements

*Αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση

Για τα παιδιά μας λειτουργούμε ως πρότυπο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Όταν τα παιδιά μας μάς βλέπουν να θέτουμε στόχους και να εργαζόμαστε ώστε να τους πετύχουμε, τους δείχνουμε τον δρόμο για να κάνουν κι εκείνα το ίδιο στο μέλλον. Μάλιστα, μπορούμε να μοιραζόμαστε με τα μικρά μας τις φιλοδοξίες μας και να τα κρατάμε ενήμερα για την προσπάθεια που καταβάλλουμε.

*Διευρύνουμε τους ορίζοντές τους

Παρουσιάζουμε στο παιδί ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να πετύχουν βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στον δρόμο τους. Αναζητούμε βιβλία που απορρίπτουν τα στερεότυπα των φύλων και ενθαρρύνουμε το παιδί να υιοθετήσει μια αισιόδοξη και φιλόδοξη προσέγγιση για τη ζωή. Όσο περισσότερα ερεθίσματα δίνουμε στο παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να βρει κάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον του.

*Βρίσκουμε τι τα παρακινεί

Πολλοί γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να «φυτέψουν» ιδέες στο κεφάλι του παιδιού τους για τη μελλοντική του καριέρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Άλλωστε, το πιο σημαντικό είναι το παιδί να ασχολείται με κάτι που του φαίνεται ενδιαφέρον και το ευχαριστεί. Μια καλύτερη προσέγγιση, λοιπόν, είναι να παρατηρήσουμε τα ενδιαφέροντά του, να το βοηθήσουμε να τα αναπτύξει και να το ενθαρρύνουμε να ασχοληθεί με κάτι που το εμπνέει.

*Τα διδάσκουμε την αποτυχία

Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη στη ζωή. Όταν το παιδί θέτει στόχους, περιστασιακά μπορεί να αποτυγχάνει και αυτό είναι εντάξει. Το σημαντικό είναι να μάθουμε στο παιδί να αποκρίνεται σωστά στην αποτυχία, προετοιμάζοντάς το. Έτσι, δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά ελεγκτικοί και επικριτικοί, αλλά να αφήνουμε χώρο και για λάθη. Ως γονείς πρέπει να βοηθάμε το παιδί να κατανοήσει το λάθος του και να βρει μόνο του τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά την επόμενη φορά. Με αυτόν τον τρόπο θα του διδάξουμε την αξία της επιμονής, η οποία θα του φανεί απαραίτητη στη μετέπειτα πορεία του.

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα