Μην χασετε

Πώς μπορεί να μειώσει μια γυναίκα τον κίνδυνο να γεννήσει λιποβαρές μωρό;

Το χαμηλό βάρος γέννησης ενός μωρού προκαλείται είτε από πρόωρο τοκετό είτε γιατί έχει αργό προγεννητικό ρυθμό ανάπτυξης ή από τον συνδυασμό και των δύο.

Ως χαμηλό βάρος γέννησης ορίζεται το βάρος ενός βρέφους που γεννήθηκε λιγότερο από 2,500 κιλά ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης.

 

Παράγοντες κινδύνου

Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες κινδύνου για τη μητέρα που μπορεί να συμβάλουν στο χαμηλό σωματικό βάρος του μωρού είναι: η νεαρή ηλικία της μητέρας, οι πολύδυμες κυήσεις, το χαμηλό βάρος γέννησης προηγούμενων παιδιών, η κακή διατροφή, η καρδιακή νόσος ή υπέρταση, η τοξικομανία, η κατάχρηση αλκοόλ και η ανεπαρκής προγεννητική φροντίδα.

Advertisements

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μια μέλλουσα μητέρα μπορεί να κάνει για να βοηθήσει να μειωθούν οι πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί της με χαμηλό σωματικό βάρος. Το πιο σημαντικό πράγμα που κάθε μητέρα μπορεί να κάνει είναι να παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκυμοσύνης της σε τακτική βάση, με επισκέψεις στον γυναικολόγο της και μέσα από υπερήχους. Οι τακτικές εξετάσεις επίσης, μπορούν να διασφαλίσουν ότι τόσο η μητέρα όσο και το μωρό είναι υγιείς και ότι το έμβρυο αναπτύσσεται κανονικά.

Το φολικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κύησης και είναι αποδεδειγμένο ότι προστατεύει από τέτοιου είδους γενετικές ανωμαλίες ή προβλήματα υγείας. Τετρακόσια μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά (συνήθως αρχίζουν πριν από τη σύλληψη) μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες το να γεννηθεί το μωράκι λιποβαρές καθώς προστατεύει και από άλλους παράγοντες υγείας, όπως ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

 

Επηρεάζει το κάπνισμα;

Αν μια μητέρα καπνίζει, η εγκυμοσύνη είναι μια καλή αφορμή για να σταματήσει το κάπνισμα. Οι περισσότεροι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης λένε ότι είναι καλύτερο να σταματήσουν το κάπνισμα τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη.

Advertisements

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας. Είναι ο πλέον αρμόδιος για να λύσει όλες σας τις απορίες. Μην ντρέπεστε να τον ρωτήσετε, ακόμη και για πράγματα που εσείς θεωρείτε …ανόητα. Ένας γιατρός είναι πάντα διαθέσιμος για τους ασθενείς του και πρόθυμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα