Μην χασετε

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα στο θυρεοειδή σας από τα χέρια

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο κέντρο του μπροστινού τμήματος του λαιμού σας, περίπου στη μέση, μεταξύ του κάτω μέρος του πηγουνιού σας και του μπροστινού του λαιμού σας.

Αυτός ο αδένας παράγει κυρίως τις θυρεοειδικές ορμόνες, δηλαδή τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό των διαφόρων οργάνων του σώματος. Αν έχετε πρόβλημα στο θυρεοειδή τότε μπορεί να υπερλειτουργεί  (υπερθυρεοειδισμός) ή να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός).

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ωχρό δέρμα, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, η υπνηλία κ.α. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η νευρικότητα, το άγχος, οι εφιδρώσεις, η αυξημένη όρεξη, η πολυουρία, η απώλεια βάρους κ.α. Επειδή ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος, πρέπει να τον προσέχουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Όμως εάν θέλετε να μάθετε αν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής, και συγκεκριμένα αν έχετε υποθυρεοειδισμό, πολλές φορές αρκεί να παρατηρήσετε τα χέρια σας. Πώς τα χέρια μπορούν να δηλώσουν την κατάσταση του υποθυρεοειδισμού;

Advertisements

Κρύα χέρια. Όταν τα χέρια σας είναι συνέχεια κρύα, μπορεί να σημαίνει έλλειψη ροής αίματος. Κατά τη διάρκεια του υποθυρεοειδισμού, η δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα είναι χαμηλή. Αυτό συνδέεται με υπερβολική ομοκυστεΐνη. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που συνδέεται με την κακή ροή του αίματος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ρυτίδες στα χέρια. Όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό συνήθως εμφανίζονται στο δέρμα λεπτές γραμμές και ρυτίδες και είναι πιθανότατα ορατές και στα χέρια. Το ξηρό δέρμα είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ρυτίδες τείνουν να γίνονται υπερβολικά ορατές όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας.

Κίτρινο δέρμα. Ο υποθυρεοειδισμός δίνει στο δέρμα ένα κίτρινο χρώμα. Ο αποχρωματισμός οφείλεται στις μειωμένες θυρεοειδικές ορμόνες και παρατηρείται συνήθως στις παλάμες.

Εύκαμπτα νύχια. Τα εύθραυστα νύχια σπάνε εύκολα και όταν ένα άτομο έχει υποθυρεοειδισμό, τα νύχια όχι μόνο αποχρωματίζονται αλλά γίνονται και πολύ εύθραυστα. Η έλλειψη ροής αίματος προς τα άκρα είναι κυρίως υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση.

Advertisements

Ονυχομυκητίαση. Η έλλειψη ροής αίματος στα χέρια και τα πόδια οδηγεί στην επιδείνωση των μυκητιάσεων στα νύχια. Αυτή η διαταραχή αναφέρεται ως ονυχομυκητίαση και χαρακτηρίζεται από υπερκεράτωση των νυχιών.

Όταν παρουσιάζετε προβλήματα με το θυρεοειδή σας είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας παρέχει την κατάλληλη αγωγή.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα