Μην χασετε

Πώς θα καταλάβεις αν είσαι ο δικτάτορας στη σχέση σου

Λένε ότι σε μία σχέση ένας από τους δύο έχει το πάνω χέρι. Ίσως είναι αλήθεια, ωστόσο σε μία υγιή σχέση το πάνω χέρι δεν είναι πάντα το ίδιο. Κάποιες φορές θα υπερισχύσει η γνώμη του ενός, κάποιες η γνώμη του άλλου. Στις άνισες σχέσεις, το παραπάνω ρητό ισχύει, ένας από τους δύο έχει διαρκώς τον έλεγχο. Μήπως αυτός ο κάποιος είσαι εσύ;

Advertisements

Ενώ η προσπάθεια να ελέγχεις τη σχέση σου είναι κατακριτέα και –συνήθως- καταπιεστική, δεν σημαίνει ότι είσαι ένας απαράδεκτος σύντροφος, ίσως είσαι απλώς κοντρόλ φρικ. Εξάλλου γι’ αυτό έχεις ανοίξει αυτό το άρθρο, γιατί η κατανόηση του προβλήματος είναι η αρχή της λύσης.

Είσαι ξινή
Και ποιος δεν θέλει να ακούει ένα κομπλιμέντο αραιά και πού; Αν συγκρατείσαι όταν πρόκειται για κομπλιμέντα, ειδικά όταν ο σύντροφός σου το αξίζει, λυπούμαστε που θα στο πούμε, αλλά μάλλον θέλεις να έχεις τη σχέση υπό τον έλεγχό σου. Αυτή η συμπεριφορά συχνά δείχνει ότι ο θύτης θέλει το θύμα του να νιώσει άσχημα για την επιτυχία του. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι απαραίτητα συνειδητή επιλογή, οπότε την επόμενη φορά δοκίμασε να πεις «Όμορφος/η είσαι σήμερα» ή ένα απλό «Μπράβο» σε μία επιτυχία του συντρόφου σου· θα το εκτιμήσει.

Εμπλέκεσαι αρκετά στις φιλίες του
Δεν θα σε υποχρεώσει κανείς να συμπαθήσεις ολόκληρη την παρέα του συντρόφου σου, ακόμη και να το μοιραστείς μαζί του. Εντούτοις, δεν μπορείς να δώσεις διαταγές στη σχέση σου σχετικά με το αν θα κάνει ή όχι παρέα με συγκεκριμένα άτομα. Το πιο λογικό είναι να το συζητήσεις μαζί του, αφήνοντας το καθοδηγητικό ύφος στην άκρη.

Δεν σέβεσαι την ιδιωτική του ζωή
Μπορεί να έχετε ορίσει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, όπως ότι, ας πούμε, δεν τσεκάρει ο ένας το κινητό του άλλου. Αν το παίρνεις κρυφά, ενώ δεν είναι παρών, είναι ένα σημάδι ότι είσαι λίγο δικτάτορας. Παρ’ όλα αυτά, ίσως έχεις κάποια θέματα εμπιστοσύνης και μάλλον πρέπει να το συζητήσετε.

“Διορθώνεις” τα συναισθήματά του
Είναι λογικό όποτε μας κατηγορεί για κάτι ο σύντροφός μας, να προσπαθούμε να αμυνθούμε. Το πιο κλασικό παράδειγμα ίσως είναι ο διάλογος: –Άργησες και ανησύχησα. –Δεν ανησύχησες, ζήλευες. Εντούτοις, αυτή είναι μία τακτική που μαρτυράει χειριστικές προθέσεις, ειδικά αν συμβαίνει συχνά. Είναι σαν να λες στον σύντροφό σου ότι είναι τρελός και δεν ξέρει τι του γίνεται, βάζοντας τον σε ένα φαύλο κύκλο όπου προσπαθεί να κατανοήσει τα συναισθήματά του και τα δικά σου λεγόμενα τα διαψεύδουν.

Χρησιμοποιείς το θυμό σου και την αρνητικότητα
Μήπως νευριάζεις όταν ο σύντροφός σου δεν κάνει αυτό που θέλεις; Έχεις την αίσθηση ότι ζει με το φόβο του πώς θα αντιδράσεις αν δεν σε υπακούει; Αυτό δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί με φωνές, μπορεί να επιτευχθεί μέσω χειριστικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, ίσως γυρνάς από τη δουλειά, βρίσκεις το σπίτι βρώμικο ενώ ήταν η σειρά του να μαζέψει και αρχίζεις να τακτοποιείς μουρμουρίζοντας ή απλώς σταματάς να του μιλάς – παρ’ όλα αυτά, για να είμαστε δίκαιοι αν συμβαίνει συχνά εκείνου είναι το φταίξιμο.

Οι αποφάσεις που θα πάρετε είναι δική σου απόφαση
Για να φτάσατε στο σημείο να παίρνεις όλες τις σημαντικές αποφάσεις εσύ, σημαίνει ότι περάσατε από πολλές διαφωνίες όπου επικρατούσε η δική σου άποψη. Ακόμη κι αν ο σύντροφός σου δεν αρέσκεται στο να παίρνει εκείνος τις αποφάσεις, εσύ οφείλεις να λαμβάνεις υπόψιν σου τις επιθυμίες του. Αν απλά θεωρείς ότι αυτή είναι η ζωή σου και εκείνος πρέπει να προσαρμοστεί και να ακολουθήσει, αυτό δεν είναι ο ορισμός της συντροφικότητας.

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα