Μην χασετε

Πώς θα καθαρίσετε εύκολα και οικονομικά την κεραμική σας εστία

Ο καλύτερος τρόπος να έχετε μία πεντακάθαρη κουζίνα είναι… να φροντίζετε να μην λερώνεται και πολύ!

Όσο ανιαρό και αν είναι, αρκεί να περάσετε μια πετσετούλα από μικροΐνες πάνω από τις εστίες αμέσως μετά τη μαγειρική, ώστε οι λεκέδες να μην προλάβουν να «πετρώσουν» και να απομακρύνονται εύκολα και γρήγορα. Άλλο ένα πράγμα που θα σας γλιτώσει από περιττά τριψίματα, είναι να χρησιμοποιείτε σκεύη αρκετά μεγάλα για το φαγητό ή τη σάλτσα που παρασκευάζετε.

Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αν όμως όποτε τρώτε μακαρόνια καταλήγετε με σάλτσα ντομάτας σε όλες τις εστίες σας, μάλλον το κατσαρολάκι σας δεν είναι αρκετά μεγάλο για αυτή τη δουλειά. Αν δεν έχετε λάβει τα μέτρα σας και οι κεραμικές σας εστίες απέχουν πολύ από το να μπορείτε να δείτε πάνω τους την αντανάκλασή σας, υπάρχουν δύο σπιτικά καθαριστικά που θα τις κάνουν να λάμψουν και πάλι!

Καθαριστικό για τον… μέσο λεκέ

Υλικά

  • ¼ φλ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.σ. υγρό καθαριστικό πιάτων
  • 2 κ.σ. λευκό ξίδι

Οδηγίες

Αναμείξτε τη μαγειρική σόδα με το υγρό πιάτων για να δημιουργήσετε μια πηχτή πάστα και έπειτα προσθέστε το ξίδι. Βουτήξτε μέσα στο μείγμα ένα σφουγγαράκι ή μια πετσετούλα από μικροΐνες, τρίψτε καλά την επιφάνεια της κουζίνας και αφαιρέστε το σπιτικό καθαριστικό (και τους λεκέδες) με ένα στεγνό πανί.

Advertisements

Καθαριστικό για λεκέδες που δεν το βάζουν κάτω

Αν η συγκεκριμένη συνταγή αποδειχθεί ανεπαρκής, πασπαλίστε τις εστίες με ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε ένα φλιτζάνι ξίδι που θα έχετε ζεστάνει. Καλύψτε με το πανί τα σημεία που έχετε πασπαλίσει και αφήστε το εκεί για πέντε λεπτά. Η χημική αντίδραση του ξιδιού με τη σόδα θα δημιουργήσει έναν αφρό, που όταν τον απομακρύνετε με ένα στεγνό πανί θα πάρει μαζί του κάθε ίχνος βρωμιάς!

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα