Μην χασετε

Πώς επιτυγχάνεται η συναισθηματική ασφάλεια σε μια σχέση

Αγαπήσατε ποτέ κάποιον αλλά δεν αισθανόσασταν μία εσωτερική ηρεμία στη σχέση; Έχετε αισθανθεί ότι λαχταρούσατε να συνδεθείτε ακόμη περισσότερο αλλά κάτι συνεχώς διατάραζε την εγγύτητα που επιθυμούσατε;

Advertisements

Είναι αποθαρρυντικό να αγαπάς ένα πρόσωπο και να μην αισθάνεσαι εμπιστοσύνη και ασφάλεια που θα επιτρέψει την σχέση να γίνει βαθύτερη. Η οικειότητα που επιθυμούμε μπορεί να μοιάζει πολύ κοντά, όμως δυστυχώς να γίνεται άπιαστη.

Η αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας είναι ουσιαστική βάση για οποιαδήποτε στενή σχέση. Αν και δεν είναι εύκολο να χτιστεί, δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα για την εγγύτητα.

 

Τα συστατικά της συναισθηματικής ασφάλειας

Αισθάνομαι συναισθηματικά ασφαλής σημαίνει αισθάνομαι εσωτερικά ήρεμος με το σύντροφό μου στη σχέση. Αισθανόμαστε ελεύθεροι να χαλαρώσουμε την άμυνά μας και να δείξουμε τον αυθεντικό μας εαυτό, συμπεριλαμβάνοντας τις αδυναμίες μας, τους φόβους μας και τις επιθυμίες μας.

Η αμυντικότητα είναι ένας από τους τέσσερις κύριους παράγοντες (μαζί με την κριτική, την περιφρόνηση και το σαμποτάζ) που οδηγούν σε προβληματικές σχέσεις. Δείχνουμε αμυντικοί μπροστά στην πιθανή κριτική, επίρριψη ευθυνών, προσβολή ή απόρριψη. Παραμένουμε αμυντικοί όταν δεν αισθανόμαστε ασφαλείς. Υψώνουμε τις ασπίδες και αμυνόμαστε κριτικάροντας τους άλλους, υποτιμώντας τα συναισθήματά τους ή τις ανάγκες τους όταν προσπαθούν να τα αποκαλύψουν ή αντιστρέφοντας ρόλους μαζί τους όταν εκφράζουν δυσαρέσκεια («Ούτε κι εσύ είσαι καλός ακροατής!»).

Όταν αισθανόμαστε ασφαλείς με κάποιο άτομο, δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αμυντικοί επειδή υπάρχουν λίγα στοιχεία που χρειάζεται να υπεραμυνθούμε. Καθώς αισθανόμαστε συνεχώς ότι μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό, καλοσύνη και φροντίδα, χαλαρώνουμε στη σχέση. Καθώς αισθανόμαστε εμπιστοσύνη ότι ο/η σύντροφος ή φίλος/η μας έχει την πρόθεση, το ενδιαφέρον και την ικανότητα να μας δει, να μας ακούσει και να μας καταλάβει –ακόμη και αν αποτυγχάνει κάποιες φορές- χαλαρώνουμε μαζί του όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να δυναμώνει η βάση για την οικειότητα.

Φυσικά, αυτή η οικειότητα βαθαίνει ακόμη περισσότερο αν ανταποδώσουμε αυτή τη συμπεριφορά, πλησιάζοντας τον κόσμο κάποιου άλλου με τρόπο που του επιτρέπει να αισθανθεί συναισθηματικά ασφαλής μαζί μας. Χρειάζονται δύο άνθρωποι συνειδητοποιημένοι και ανοχύρωτοι που είναι συναισθηματικά έντιμοι με τους εαυτούς τους και με τον άλλον για να απολαύσουν τον χορό της οικειότητας.

 

Advertisements

Να είμαστε ο εαυτός μας και να είμαστε ειλικρινείς

Ένα από τα όμορφα στοιχεία μιας πραγματικά στενής σχέσης είναι ότι αισθανόμαστε ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτός μας με κάποιο πρόσωπο. Αν πληγωθήκαμε σε προηγούμενες σχέσεις, μπορεί να ορκιστήκαμε να μην εμπιστευτούμε ξανά. Η καρδιά μας μπορεί να εμφανίζει το κρυμμένο μήνυμα: «ΚΛΕΙΣΤΑ».

Μπορεί να είναι μας είναι πιο εύκολο να αισθανόμαστε ελεύθεροι αν δεν βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να πρέπει να μοιραστούμε τον κόσμο μας με οποιονδήποτε. Αλλά η επακόλουθη απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε μια στεγνή και άδεια ύπαρξη. Η ζωή είναι πλουσιότερη όταν βρίσκουμε έναν σύντροφο ή φίλους με τους οποίους μπορούμε να αισθανθούμε ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτός μας και ταυτόχρονα να σχετιζόμαστε.

Καθώς δύο άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς να είναι ευάλωτοι με τον άλλον –να εκφράζουν τρυφερά συναισθήματα και επιθυμίες χωρίς να φοβούνται την κριτική ή την απόρριψη- η σύνδεση αναπτύσσεται.

Η συναισθηματική ασφάλεια απαιτεί επίσης να λέμε την αλήθεια και να τηρούμε τις συμφωνίες. Δεν μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς με ένα άτομο που μας εξαπατά ή σπάει τις συμφωνίες χωρίς συζήτηση ή επαναδιαπραγμάτευση.

Η αυθεντική και ανοιχτή επικοινωνία είναι το αίμα που δίνει ζωή σε μια στενή σχέση.

Φυσικά, κανείς δεν είναι τέλειος, συμπεριλαμβανομένων και των εαυτών μας. Η εμπιστοσύνη αναπόφευκτα θα κλονιστεί, ακόμη και στις καλύτερες σχέσεις. Αλλά η συναισθηματική ασφάλεια μπορεί να αποκατασταθεί μέσω μιας αμοιβαίας προθυμίας να αντιμετωπίσουμε την ρήξη μέσω ανοιχτού, μη αμυντικού διαλόγου, όπως με τη χρήση της προσέγγισης μη βίαιης επικοινωνίας.

Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αισθανόμαστε συναισθηματικά ασφαλείς λόγω των προσωπικών μας τραυμάτων που δεν έχουν επουλωθεί και των φόβων μας από προηγούμενες σχέσεις, είτε στην οικογένεια από την οποία προερχόμαστε ή σε προηγούμενη σχέση μας.

Η εξεύρεση της οικειότητας ξεκινάει με την ανακάλυψη του εαυτού μας… Πρέπει να είμαστε ορατοί για να μπορέσουν να μας δουν. Πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι για να αγγίξουν την καρδιά μας. Και πρέπει να είμαστε παρόντες για να μπορέσουμε να έχουμε στενή σχέση.

Η ανάληψη του ρίσκου να δείξουμε τον εαυτό μας, μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε αν αισθανόμαστε η όχι αρκετά ασφαλείς συναισθηματικά ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί και ευάλωτοι. Αν δεν πάρουμε ποτέ το ρίσκο να αποκαλύψουμε τα συναισθήματά μας και τις επιθυμίες μας με μη αμυντικό τρόπο, μπορεί να μην δώσουμε στη σχέση την ευκαιρία να βαθύνει.

Είναι ευκολότερο να αγαπήσουμε ένα πρόσωπο παρά να αισθανθούμε οικειότητα μαζί του. Η οικειότητα απαιτεί συναισθηματική ασφάλεια.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα