Μην χασετε

Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε 20 πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι

Πολλά οικιακά προϊόντα έχουν τη δική τους διάρκεια ζωής που τείνουμε να αγνοούμε. Δείτε 20 αντικείμενα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι για να μάθετε πότε πρέπει να τα αλλάξετε με καινούργια.

Στρώμα γιόγκα – κάθε χρόνο

Εξαρτάται από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το στρώμα γιόγκα, το είδος των δραστηριοτήτων και την ποιότητα του. Συνιστάται να ψάχνετε για φθορές και σκισίματα, αλλά συνήθως, ένα στρώμα διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε καινούργιο περιλαμβάνουν λέπτυνση, δυσάρεστη οσμή και ολισθηρότητα.

 

Advertisements

Σουτιέν – κάθε 6-9 μήνες

Ένα σουτιέν έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του όταν οι λωρίδες είναι τεντωμένες, το ύφασμα έχει φθαρεί και οι μπανέλες έρχονται σε επαφή με το στήθος σας. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει φτάσει σε όλα αυτά, θα πρέπει να αλλάξετε το σουτιέν σας μετά από 6-9 μήνες.

 

Βούρτσα τουαλέτας – κάθε 6 μήνες

Μια βούρτσα τουαλέτας πρέπει να καθαρίζεται όσο συχνά καθαρίζετε την τουαλέτα σας και να την αντικαθιστάτε τουλάχιστον κάθε 6 μήνες. Οι ξύλινες βούρτσες τουαλέτας μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να τις αντικαθιστάτε τακτικά.

Advertisements

 

Θήκη φακών επαφής – κάθε 3 μήνες

Οι θήκες των φακών επαφής πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση και να διατηρούνται ανοιχτές μέχρι να στεγνώσουν μεταξύ των καθαρισμών. Θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 3 μήνες.

 

Advertisements

Στρώματα – κάθε 8-10 χρόνια

Αν και εξαρτάται από τον τύπο και την ποιότητα του στρώματος που χρησιμοποιείτε, ο βασικός κανόνας είναι να αγοράσετε ένα νέο στρώμα μετά από περίπου 8-10 χρόνια. Ίσως χρειαστεί επίσης να λάβετε υπόψη άλλους παράγοντες όπως αλλεργίες, μυϊκή δυσκαμψία το πρωί και θορυβώδη ελατήρια, για να δείτε εάν πρεπει να αλλαξετε πιο γρηγορα το στρώμα σας.

 

Φίλτρο νερού ντους – κάθε 2-6 μήνες

Ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ντους, την ποιότητα του φίλτρου και τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν το ίδιο ντους, η απάντηση μπορεί να διαφέρει. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει τουλάχιστον να το αλλάζετε μετά από 6 μήνες.

 

Κύπελλο εμμηνόρροιας – κάθε 6 μήνες έως 10 χρόνια

Τα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα της εμμήνου ρύσεως πρέπει να πλένονται και να σκουπίζονται πριν από κάθε χρήση και να αδειάζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Είναι ανθεκτικά και έχουν διάρκεια ζωής 6 μηνών έως 10 ετών, ανάλογα με την επωνυμία που χρησιμοποιείτε.

 

Πλυντήριο ρούχων – κάθε 10 χρόνια

Κατά μέσο όρο, ένα πλυντήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 10ο έτος. Αλλά εξαρτάται από τη μάρκα, πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε σε μια μέρα και από το φορτίο ανά χρήση.

 

Χαλάκια μπάνιου – κάθε 2 χρόνια

Τα χαλάκια μπάνιου πρέπει να πλένονται κάθε δεύτερη εβδομάδα, εκτός εάν μοιράζεστε το μπάνιο με κάποιον άλλο, οπότε πρέπει να πλένεται κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, πρέπει να τα αντικαταστήσετε και ο γενικός κανόνας είναι κάθε 2 χρόνια.

 

 

Αθλητικά σουτιέν – κάθε 6 μήνες έως 1 έτος

Εάν πλένετε και φοράτε αθλητικό σουτιέν 3 έως 4 φορές την εβδομάδα, ίσως χρειαστεί να το αντικαταστήσετε σε 6 μήνες, επειδή δεν θα μπορεί πλέον να υποστηρίζει το στήθος σας. Ωστόσο, εάν θέλετε να διαρκέσει περισσότερο, πρέπει να το πλύνετε στο χέρι.

 

Σφουγγάρια κουζίνας – κάθε εβδομάδα

Εάν δεν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι κουζίνας πολλές φορές την ημέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι καλύτερο να το αλλάζετε σε εβδομαδιαία βάση.

 

Φρυγανιέρα – κάθε 6-8 χρόνια

Το μέσο προσδόκιμο ζωής μιας φρυγανιέρα είναι 6-8 χρόνια, αλλά μπορείτε να παρατείνετε τη ζωή της καθαρίζοντάς την τακτικά για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα ψωμιού.

 

Χαλί – κάθε 10 χρόνια

Ακόμη και με σωστή φροντίδα, τα χαλιά πρέπει να αντικατασταθούν τελικά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές εκτιμούν ότι θα χρειαστείτε αλλαγή μετά από περίπου 10 χρόνια.

 

Μπουκάλια νερού από ανοξείδωτο ατσάλι – 12 χρόνια

Παρόλο που είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και ανθεκτικά, δεν διαρκούν για πάντα. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πάνω από 12 χρόνια και μπορούν να ανακυκλωθούν.

 

Ανιχνευτής καπνού – κάθε 10 χρόνια

Οι μπαταρίες για τον ανιχνευτή καπνού πρέπει να αλλάζονται κάθε χρόνο, αλλά ο ίδιος ο έχει επίσης διάρκεια ζωής. Σε γενικές γραμμές, δεν θα λειτουργεί σωστά μετά από 10 χρόνια. Είναι καλή πρακτική να ελέγχετε την ημερομηνία κατασκευής στο πίσω μέρος του.

 

Πλυντήριο πιάτων – κάθε 10 χρόνια

Θα πρέπει να αλλάξετε το πλυντήριο πιάτων εάν είναι ήδη δεκαετίας. Άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να το αλλάξετε ακόμη και αν δεν έχουν φτάσει τα 10 χρόνια, περιλαμβάνουν ότι δεν λειτουργεί καλά και εάν το κόστος των επισκευών υπερβαίνει το 50% της τιμής ενός καινούργιου πλυντηρίου πιάτων.

 

Χαλάκια εξώπορτας κοκοφοίνικα – κάθε 6-10 χρόνια

Τα χαλάκια εξώπορτας από κοκοφοίνικα είναι ανθεκτικά και καθαρίζονται εύκολα. Ίσως είναι καλυτέρα να πάρετε ένα παχύτερο χαλάκι για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του, ειδικά εάν χρησιμοποιείται πολύ.

 

Παπούτσια για τρέξιμο – κάθε 720-880 χιλιόμετρα

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε εάν τα παπούτσια σας παρέχουν αρκετή υποστήριξη στο τρέξιμο. Συνήθως, θα πρέπει να αγοράζετε ένα νέο ζεύγος κάθε 720-880 χιλιόμετρα, αλλά εάν δεν εμφανίζουν σημάδια υπερβολικής φθοράς, μπορείτε να τα φορέσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να αυξήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

 

Ψυγείο – κάθε 15 χρόνια

Εάν το ψυγείο είναι κάτω των 8 ετών, ίσως θέλετε να το επισκευάσετε. Αν όμως είναι άνω των 15 ετών, είναι καλύτερα να το αντικαταστήσετε. Όταν είναι μεταξύ 8 και 15 ετών, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε τι είδους ψυγείο είναι και αν είναι περιβαλλοντικά αποδοτικό.

 

Καναπές – κάθε 7-15 χρόνια

Μπορεί να αισθάνεστε απρόθυμοι να αλλάξετε καναπέδες, εκτός εάν αλλάζετε διακόσμηση ή μετακομίζετε, αλλά η διάρκεια ζωής τους είναι 7 έως 15 χρόνια. Είναι η ώρα για καινούργιο καναπέ όταν το ύφασμα έχει ξεφτίσει. Μπορείτε να επιλέξετε να αλλάξετε ταπετσαρία εάν έχει συναισθηματική αξία και καλό σκελετό.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα