Μην χασετε

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσεις για αποκλειστικότητα σε μια καινούργια σχέση;

Όταν βγαίνεις με κάποιον για μερικούς μήνες, είναι φυσιολογικό να αρχίσεις να νιώθεις ότι θα ήθελες να αποκτήσει η σχέση κάποιο είδος αποκλειστικότητας. Η αλήθεια είναι ότι αν πραγματικά δεν θέλεις να βλέπεις κάποιον άλλο και την ίδια ώρα και μόνο η σκέψη, του να βλέπει ο αγαπημένος σου κάποιαν άλλη, σου κόβει τα πόδια, σίγουρα αξίζει να το σκέφτεσαι. Αλλά πόσο καιρό θα πρέπει να έχει προχωρήσει η σχέση πριν μιλήσεις για αποκλειστικότητα; Λοιπόν, κάθε ζευγάρι και κατάσταση είναι διαφορετικά, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν πρέπει να βιαστούμε για αυτή τη συζήτηση.

Advertisements

Εάν η αποκλειστικότητα είναι κάτι που είναι σημαντικό για εσένα, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε πρέπει να κάνεις αυτή τη συζήτηση. «Νομίζω ότι αν θέλεις να έχεις αποκλειστική σχέση με κάποιον, πρέπει να το συζητήσεις, αλλά να ξέρεις ότι ο καθένας έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα», λέει στο Elite Daily η ειδικός επί των σχέσεων, Anita A. Chlipala. «Η συζήτηση για την αποκλειστικότητα μπορεί επίσης να σε ενημερώσει νωρίς για το αν κάποιος επιθυμεί το ίδιο πράγμα με εσένα ή όχι».

Η Chlipala συνιστά την αναμονή τουλάχιστον δύο μηνών. «Δεν χρειάζεται να είμαι ακριβής, αλλά σου συνιστώ να βγαίνεις με κάποιον για δύο έως τρεις μήνες πριν σκεφτείς την αποκλειστικότητα», λέει. «Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να ξεφορτωθεί κάποιος το παρελθόν και να εμφανιστούν μοτίβα. Χρειάζεσαι χρόνο για να συμπεριλάβεις τις συμπεριφορές του ανθρώπου που βγαίνεις, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μπορείς επίσης να αποφύγεις την «αιφνίδια διάλυση» που συμβαίνει συχνά μεταξύ των τεσσάρων έως έξι εβδομάδων».

Η Chlipala δεν είναι η μόνη που προτείνει να περιμένεις μερικούς μήνες για να καθοριστεί η σχέση. «Πάντοτε προειδοποιώ τους πελάτες μου να περιμένουν περίπου τρεις μήνες, κάτι με το οποίο ορισμένοι δυσανασχετούν ενώ κάποιοι άλλοι επίσης δυσκολεύονται να το πιστέψουν», λέει στο Elite Daily, η Susan Trombetti, διευθύνων σύμβουλος της Exclusive Matchmaking. «Οι περισσότεροι άνθρωποι επιζητούν την αποκλειστικότητα πολύ σύντομα, κάτι το οποίο μπορεί να τους κάνει να χάνουν τον καιρό τους με λάθος πρόσωπα και κάνουν πολύ καιρό να συναντήσουν το κατάλληλο πρόσωπο».

Και ενώ δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να περιμένουμε λίγο, η Irene Fehr, ειδική για θέματα σ∈ξ και οικειότητας, συνιστά να είσαι από την αρχή ειλικρινής για το πού θέλεις να πάει η σχέση. «Δεν υπάρχει τίποτα λανθασμένο στο να πεις σε κάποιον ότι θέλεις μόνο μια αποκλειστική σχέση. Αν δεν θέλεις να χάσεις χρόνο, το καλύτερο είναι να είσαι ειλικρινής.

Είναι σημαντικό να τους ενημερώσεις εκ των προτέρων, ιδανικά την πρώτη φορά, έτσι ώστε να μπορούν να σε ενημερώσουν αν θέλουν το ίδιο πράγμα και αν μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό», λέει η Fehr, στο Elite Daily. «Η γνώση αυτών των πληροφοριών εκ των προτέρων μπορεί να σου εξοικονομήσει ενέργεια και χρόνο (και να σε προστατεύσει συναισθηματικά) ή, εξίσου, μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις έναν σύντροφο που θέλει και είναι έτοιμος για το ίδιο πράγμα που θέλεις και εσύ και που μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί σε αυτό», προσθέτει η Fehr. Σίγουρα, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί στην απαίτηση προσδιορισμού της σχέσης από το πρώτο ραντεβού. Αντίθετα, οι περισσότεροι συμβουλεύουν να πάρεις τον χρόνο σου! Αλλά το να είσαι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτόν που βγαίνεις είναι χρήσιμο, έτσι ώστε και οι δύο να μπορείτε να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας ανάλογα.

Πάντως, λέγοντας ότι ο άνθρωπος που βλέπεις, θέλεις να είναι αποκλειστικός για σένα, θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβεις μια συζήτηση για το τι σημαίνει «αποκλειστικό» και για τους δυο σας. «Θέλεις επίσης να ορίσεις την αποκλειστικότητα για τον καθένα» εξηγεί η Fehr. «Έχει σημασία να είναι σαφές να καθορίζετε τις προσδοκίες ώστε ο (δυνητικός) σύντροφος σου να γνωρίζει σε τι συμφωνεί και αν μπορεί επίσης να εκπληρώσει την υπόσχεσή του».

Αν θέλεις να είσαι αποκλειστικά με κάποιον, αυτό είναι υπέροχο! Είναι σημαντικό ότι έχεις βρει κάποιον που θέλεις να είσαι μόνο μαζί του. Εάν οι δυο σας βγαίνετε εδώ και μερικούς μήνες, είναι ίσως η ιδανική στιγμή για να το συζητήσετε. Θυμήσου: Αξίζεις να πάρεις ότι θέλεις από μια σχέση – την αποκλειστικότητα και όλα τα άλλα – αλλά ο σύντροφός σου δεν θα ξέρει τι θέλεις, μέχρι να του το πεις.

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα