Μην χασετε

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε σεντόνια και πετσέτες

Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάθε φορά που κάνουμε «γενική καθαριότητα» στο σπίτι εξουδετερώνουμε κάθε ίχνος βρωμιάς και μικροβίων. Είναι , όμως, όντως έτσι; Πολλά μικρόβια και επιβλαβείς για τον άνθρωπο μικροοργανισμοί μπορεί να «κρύβονται» και ν’ αναπτύσσονται σε μέρη ή αντικείμενα που δεν περιμέναμε. Οι πετσέτες και τα σεντόνια είναι μερικά από τα καθημερινά είδη που χρησιμοποιούμε, χωρίς να υποπτευόμαστε για το τι μπορεί να κρύβουν…

Advertisements

Σεντόνια

Όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι μετά από μια κουραστική ημέρα, το πιθανότερο είναι να μην σκέφτεστε ότι ξεκουράζεστε πάνω στα νεκρά κύτταρά σας, τον ιδρώτα και το λίπος που αποβάλλει το σώμα σας. Ας μην ξεχνάμε και τα έξτρα μικρόβια που μπορεί να μεταφέρετε απ’ έξω!

Σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει ν’ αλλάζουμε τα σεντόνια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν, όμως, ιδρώνετε πολύ ή η δουλειά σας απαιτεί πολλή σωματική προσπάθεια, μπορεί τα σεντόνια να χρειάζονται αλλαγή ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα! Κι αυτό γιατί, μαζί με τα υγρά που αποβάλλει ο οργανισμός μας, αναπτύσσονται διάφοροι μικροοργανισμοί, αόρατοι στο μάτι, οι εκκρίσεις των οποίων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ακόμα και άσθμα!

Ωστόσο, με ένα προστατευτικό στρώματος, μπορείτε να μειώσετε αρκετά τον κίνδυνο.

Μαξιλάρια

Συνήθως αλλάζουμε τις μαξιλαροθήκες μαζί με τα σεντόνια, τι γίνεται όμως με τα ίδια τα μαξιλάρια; Αυτό που ίσως δεν ξέρατε είναι ότι τα μαξιλάρια τείνουν να μαζεύουν μύκητες και κάθε είδους μικροοργανισμούς που βρίσκουν καταφύγιο σ’ ένα ζεστό περιβάλλον. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να τα πλένετε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, ανάλογα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο ειδικό καρτελάκι.

Για περισσότερη προστασία από τα μικρόβια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά επιστρώματα μαξιλαριών, που θα εμποδίσουν σε κάποιο βαθμό την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων «προσκεκλημένων».

Πετσέτες μπάνιου

Αφού βγούμε απ’ το μπάνιο, είμαστε καθαροί, οπότε λογικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια πετσέτα αρκετές φορές. Τα φαινόμενα, όμως, απατούν! Όταν σκουπίζεστε, οι πετσέτες συγκεντρώνουν τα νεκρά κύτταρα που αποβάλλει ο οργανισμός και έτσι, την επόμενη φορά, που βγαίνετε απ’ το μπάνιο, ουσιαστικά σκουπίζεστε μ’ αυτά. Σε συνδυασμό με τα βακτήρια και την μούχλα που δημιουργούνται από την υγρασία, το να χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα γι’ αρκετές μέρες δεν είναι καλή ιδέα.

Το ιδανικό θα είναι να τις πλένετε κάθε τρεις με τέσσερις χρήσεις για ν’ αποφύγετε την ανάπτυξη μικροβίων. Αν, όμως, παρατηρήσετε ότι η πετσέτα αρχίζει να μυρίζει άσχημα ακόμα και μετά την πρώτη χρήση, αλλάξτε την αμέσως. Η δυσοσμία μπορεί να σημαίνει την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων.

Πετσέτες χεριών

Οι πετσέτες χεριών υπόκεινται ίσως στην πιο μεγάλη ταλαιπωρία γιατί χρησιμοποιούνται καθημερινά απ’ όλη την οικογένεια, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν κάθε είδους μικρόβια και ν’ απορροφά υγρασία. Προτιμήστε να τις αλλάζετε κάθε δύο με τρεις μέρες, ανάλογα και με την χρήση που κάνετε, για να είστε σίγουρη ότι δεν θα μετατραπεί σε πηγή επικίνδυνων μικροβίων!

Advertisements

Πετσέτες προσώπου

Ίσως αναρωτηθείτε γιατί πρέπει ν’ αλλάζουμε συχνά τις πετσέτες προσώπου. Και όμως, το πρόσωπό μας γίνεται πόλος έλξης πολλών βακτηρίων, αφού η επιδερμίδα του παραμένει ακάλυπτη! Επομένως, κάθε φορά που σκουπίζετε το πρόσωπό σας με μία μικρή πετσέτα, ουσιαστικά «ανακυκλώνετε» τα νεκρά κύτταρα, τα υπολείμματα μακιγιάζ και τα βακτήρια από την τελευταία φορά που την χρησιμοποιήσατε.

Αν έχετε κάποιο δερματικό πρόβλημα, θα πρέπει ν’ αλλάζετε την πετσέτα μετά από κάθε χρήση. Διαφορετικά, μπορείτε να την επαναχρησιμοποιήσετε δύο ή τρεις μέρες. Φροντίστε να τις πλένετε με κάποιο ήπιο απορρυπαντικό για να μην σας δημιουργηθεί κάποιος ερεθισμός στο πρόσωπο.

Πετσετάκια κουζίνας

Οι πετσέτες της κουζίνας είναι πετσέτες… γενικής χρήσης! Μπορεί μ’ αυτές να σκουπίζουμε τα χέρια μας  αφού έχουμε μαγειρέψει ή να στεγνώνουμε τα καθαρά, αλβρεγμένα, πιάτα. Έτσι, όμως, είναι πολύ πιθανό ν’ αναπτυχθούν πάνω τους μικροοργανισμοί και μικρόβια εξαιρετικά επιβλαβή για τον άνθρωπο, όπως η σαλμονέλα. Γι’ αυτό, ειδικοί συνιστούν ότι μία καλή συχνότητα για ν’ αλλάζετε τις πετσέτες κουζίνας είναι κάθε τρεις μέρες, ενώ αν δεν τις χρησιμοποιείτε συχνά και τις έχετε περισσότερο “διακοσμητικές”, αρκεί μία φορά την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να τις πλύνετε στο πλυντήριο στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία, ενώ, αν είναι εξαιρετικά βρώμικες, προτιμήστε να προσθέσετε μαζί με το απορρυπαντικό, δύο κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη που θα εξουδετερώσει όλα τα μικρόβια.

mama365.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα