Μην χασετε

Πόσο συχνά και με ποιο τρόπο πρέπει να καθαρίζετε το πλυντήριο σας

Εδώ είναι όσα θες να μάθεις! Oι ειδικοί συστήνουν να καθαρίζεις το πλυντήριο σου τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Κάποιοι προτείνουν ακόμη και να το καθαρίζεις κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα αν το χρησιμοποιείς συχνά (π.χ. για οικογένεια με παιδιά).

Advertisements

 

Ο καθαρισμός στο κανονικό πρόγραμμα δεν θα κρατά μόνο τα ρούχα σου πιο καθαρά, αλλά θα βοηθήσει και το μηχάνημά σου να είναι πιο αποδοτικό. Και μάλιστα ενώ υπάρχουν αρκετά προϊόντα στην αγορά για να καθαρίσεις το πλυντήριο σου, μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα και χρόνο χρησιμοποιώντας πράγματα που έχεις ήδη στα ντουλάπια σου.

 

Τι χρειάζεσαι για να καθαρίσεις το πλυντήριο σου:

• 2 έως 4 φλιτζάνια ξύδι: Το ξίδι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και ασφαλέστερο από σκληρότερα χημικά όπως η χλωρίνη που μπορεί να αποχρωματίσει τα ρούχα και να ερεθίσει το δέρμα.

• 1 πακέτο μαγειρική σόδα: Αυτό θα λειτουργήσει ως σφουγγάρι αφού μαλακώνει οποιαδήποτε κομμάτια βρωμιάς που κρέμονται στα τοιχώματα του κάδου.

• Οδοντόβουρτσα: Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλες τις γωνίες και τις εσοχές του μηχανήματός σου, καθώς και να σε βοηθήσει πολύ να καθαρίσεις το φίλτρο του πλυντηρίου σου.

 

• Αιθέρια έλαια (προαιρετικά): Βάλε λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο στο ξύδι σου για να κάνεις πιο ήπια την οσμή κατά τον καθαρισμό. Καλύτερο είναι το λάδι λεβάντας ή τσαγιού, καθώς και τα δύο έχουν απολυμαντικές ιδιότητες.

Advertisements

Πανάκια μικροϊνών: Αυτά τα εύχρηστα πανιά θα μαζέψουν κάθε τρίχα ή βρωμιά που έχει κάτσει πάνω στη φλάντζα και την πόρτα. Είναι επίσης καλό να σκουπίσεις ολόκληρο το μηχάνημα σου όταν τελειώσεις.

 

Πώς να καθαρίσεις ένα πλυντήριο ρούχων

Βήμα 1: Χρησιμοποιώντας ένα πανί μικροϊνών, οδοντόβουρτσα και ένα ήπιο διάλυμα ξιδιού (1/4 φλιτζάνι ξύδι σε 1 λίτρο νερού), καθάρισε τον κάδο και το εσωτερικό του λάστιχου ακριβώς μέσα στην πόρτα του πλυντηρίου, φροντίζοντας να μαζέψεις τις τρίχες ή τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί μέσα. Σκούπισε το εσωτερικό της πόρτας.

Βήμα 2: Ρίξε ένα κουτί μαγειρικής σόδας απευθείας στον κάδο πλυσίματος και στη συνέχεια, επίλεξε ένα πρόγραμμα και βάλε το να πλύνει στην υψηλότερη θερμοκρασία.

Βήμα 3: Για την επόμενη πλύση πρόσθεσε 2 φλιτζάνια ξύδι στο δοχείο απορρυπαντικού (και 5 έως 10 σταγόνες αιθέριων ελαίων, αν θέλεις) και βάλτο να πλύνει στον μεγαλύτερο και πιο καυτό κύκλο. Αυτό θα βοηθήσει να ξεπλύνει τυχόν πρόσθετη βρωμιά που έχει προηγουμένως απομακρύνει η μαγειρική σόδα.

 

Βήμα 4 (προαιρετικό): Κάνε ένα επιπλέον ξέβγαλμα για να ξεφορτωθείς εντελώς οποιαδήποτε μυρωδιά από ξύδι.

Βήμα 5: Χρησιμοποιώντας τα πανάκια και την οδοντόβουρτσα (βουτώντας τα στο ξύδι), καθάρισε τη θήκη των απορρυπαντικών και σκούπισε όλο το εξωτερικό του πλυντηρίου.

Advertisements

Βήμα 6: Τέλος, εντόπισε το φίλτρο του πλυντηρίου- συνήθως είναι μια μικρή πόρτα στο κάτω μπροστινό μέρος του μηχανήματος. Πριν βγάλεις το φίλτρο, τοποθέτησε μια πετσέτα και ένα πιατάκι κάτω από το άνοιγμα, καθώς θα βγει μια μικρή ποσότητα νερού όταν θα ανοίξεις το φίλτρο. Αφαίρεσε το φίλτρο και τράβηξε τυχόν τρίχες ή επιπλέον αντικείμενα (νομίσματα, παραμάνες) που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό και καθάρισέ το με ζεστό νερό με την οδοντόβουρτσα. Έπειτα βάλε το φίλτρο πάλι στη θέση του.

Τώρα το πλυντήριο σου είναι σαν καινούργιο! Απόλαυσέ το!

 

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα