Μην χασετε

Πόσο κρύο πρέπει να κάνει για να βάλω τα φυτά μέσα στο σπίτι;

Αν αγαπάς τα φυτά εξωτερικού χώρου, τότε κάποια στιγμή είναι λογικό να αναρωτηθείς «πόσο κρύο πρέπει να κάνει για να βάλω τα φυτά μέσα;». Απαντάμε ακριβώς σ’ αυτό το ερώτημα!

Advertisements

Αν θέλεις να μάθεις με την στενή έννοια της διατήρησης των φυτών σου σε άψογη κατάσταση, το όριο είναι οι 5 βαθμοί κελσίου. Σε οποιαδήποτε θερμοκρασία (συνήθως την νύχτα) κάτω από αυτή, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Κάποια φυτά βέβαια είναι πολύ πιο ευαίσθητα και έχουν πρόβλημα κάτω από τους 10-12C.

Όσα φυτά βρίσκονται στο χώμα ή είναι πολύ βαριά για να μετακινηθούν, καλό είναι να καλύπτονται από διάφανο μουσαμά ή ναυλον τις ημέρες όπου η θερμοκρασία αναμένεται κοντά στο μηδέν

Αυτό ισχύει περισσότερο για τα φυτά με καταγωγή από τροπικές χώρες που δεν έχουν προσαρμοστεί στο ελληνικό κλίμα. Για παράδειγμα η Βουκαμβίλια μπορεί να επιβιώσει αρκετές μέρες σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν ή ακόμα και υπό του μηδενός.

Αν όμως τα φυτά είναι σε βορινό μπαλκόνι τα πράγματα δυσκολεύουν. Ακόμα πιο περίπλοκες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν τα φυτά που θα μεταφέρεις μέσα και αυτές ακριβώς θα αναλύσουμε τώρα.  Αν δεν μπορείς για κάποιο λόγο να τα μεταφέρεις σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να  χρησιμοποιήσεις αντιπαγετικό κάλυμμα φυτών ή σακούλα προστασίας φυτών.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν μεταφέρεις τα φυτά σου σε εσωτερικό χώρο είναι να τα ελέγξεις ενδελεχώς για έντομα και αρρώστιες. Όσο ανθεκτικά και αν είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου, δεν σημαίνει ότι είναι και απρόσβλητα. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι ότι τα παράσιτα και οι αρρώστιες μεταδίδονται ευκολότερα σε εσωτερικό χώρο. Σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι πρέπει να τα κλαδέψεις, να αλλάξεις γλάστρα και να τα ξαναφυτέψεις.

Για να διώξεις τα έντομα από το χώμα πρέπει να βυθίσεις την γλάστρα σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά. Αυτό θα διώξει τα πάντα, αλλά μετά οφείλεις να στραγγίξεις την γλάστρα όσο καλύτερα μπορείς για να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.

Μετά οφείλεις να τα εισάγεις σιγά σιγά στο νέο περιβάλλον. Άρχισε να τα βάζεις μέσα μόνο το βράδυ για λίγες μέρες και όσο περνάει ο καιρός μπορείς να μειώνεις τον εξωτερικό χρόνο και να τα βάζεις μέσα νωρίτερα. Αν τα βάλεις μια και καλή μέσα τα φυτά θα πάθουν το λεγόμενο σοκ, από την απότομη αλλαγή περιβάλλοντος. Από το φως στο σκοτάδι και από τον καθαρό αέρα, στο αέρα δωματίου, είναι μεγάλη διαφορά.

Αρχικά τοποθέτησε τα φυτά όσο πιο κοντά μπορείς στα παράθυρα για να παίρνουν φως και ήλιο. Αν συνηθίζεις να έχεις κάποιο παράθυρο ανοιχτό, προτίμησε να έχει νότιο προσανατολισμό, αν πρόκειται να τοποθετήσεις φυτά εκεί. Πριν τα βάλεις κοντά στο παράθυρο, μην αμελήσεις να τους κάνεις ένα προσεκτικό καθάρισμα στα φύλλα. Η σκόνη εμποδίζει τον ήλιο και την φωτοσύνθεση!

Τα φυτά που αξίζει να μεταφέρεις μέσα, είναι αυτά που τα πάνε ήδη καλά και αυτά που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν. Συνήθως τα δέντρα και τα πιο μεγάλα σε ηλικία φυτά αποδεικνύονται ανθεκτικότερα των μικρών, των νεαρών και των λουλουδιών. Όσα φυτά όμως αντιμετώπιζαν ήδη πρόβλημα – πριν τη πτώση της θερμοκρασίας, συνήθως οφείλεται στην κακή στράγγιση, στην λάθος τοποθέτηση, καθώς και σε άλλους παράγοντες. Η μεταφορά τους μέσα μόνο θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα