Μην χασετε

Πόσο διαρκεί το έγκαυμα από τον ήλιο και πώς μπορείς να το καταπραΰνεις

Είτε ξέχασες να βάλεις αντηλιακό στην παραλία είτε δεν επανέλαβες τη διαδικασία του αντιηλιακού αρκετά συχνά, ένα έχει σημασία: μπορεί να το πληρώσεις ακριβά και να γυρίσεις σπίτι με «δώρο» ένα ηλιακό έγκαυμα.

Πόσο όμως θα σε ταλαιπωρήσει το ηλιακό έγκαυμα και πότε θα υποχωρήσει η ερυθρότητα, ο πόνος, οι φουσκάλες και το ξεφλούδισμα; Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, καθώς και τα προειδοποιητικά σημάδια του ηλιακού εγκαύματος που απαιτούν ιατρική βοήθεια.

 

Πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα;

Το πόσο διαρκεί ένα ηλιακό έγκαυμα εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι αυτό, λέει στο Health.com η δερματολόγος Rhonda Q. Klein. «Στα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα ο σχετικός πόνος και η ερυθρότητα θα υποχωρήσουν σε τρεις έως πέντε ημέρες. Αλλά αν έχεις ένα πιο σοβαρό έγκαυμα με φουσκάλες, αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 10 ημέρες », λέει.

Advertisements

Ο πόνος από το ηλιακό έγκαυμα ξεκινά συνήθως εντός δύο έως έξι ωρών από την υπερέκθεση στον ήλιο και κορυφώνεται σε περίπου 24 ώρες. Εάν έχεις πιο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα μπορεί να φουσκώσει και να ξεφλουδίσει. Οι φουσκάλες εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 6 και 24 ωρών μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εμφανιστούν.

Το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης μετά από το ηλιακό έγκαυμα και τείνει να αρχίζει μετά από περίπου τρεις ημέρες. Θα πρέπει να σταματήσει όταν το δέρμα έχει επουλωθεί πλήρως, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, σε περιπτώσεις σοβαρού ηλιακού εγκαύματος. Αν αρχίσεις να ξεφλουδίζεις, καλό θα είναι να αντισταθείς στον πειρασμό να τραβήξεις τις πέτσες του δέρματός σου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά, λέει η δερματολόγος.

 

Πώς μπορείς να καταπραΰνεις ένα ηλιακό έγκαυμα και να το κάνεις να θεραπευτεί πιο γρήγορα;

Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι έχεις καεί, η Dr. Klein συνιστά την εφαρμογή καταπραϋντικής αλόης και ενυδάτωσης με shea butter (βούτυρο καριτέ). Βεβαιώσου ότι η αλόη προέρχεται απευθείας από το φυτό ή δεν περιέχει άρωμα, για να αποφύγεις την επιδείνωση του καψίματος στο δέρμα. Εάν έχεις κνησμό και φλεγμονή, η γιατρός συνιστά τη χρήση κρέμας υδροκορτιζόνης η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος (αν υπάρχει).

Advertisements

Για να επιταχυνθεί η επούλωση από το ξεφλούδισμα του δέρματος, η δερματολόγος συνιστά να κρατάς μια κρύα κομπρέσα στο δέρμα σου και να εφαρμόζεις τακτικά ενυδατική κρέμα ή απλή βαζελίνη για συνεχή ενυδάτωση. «Αυτό θα βοηθήσει με το δέρμα που ξεφλουδίζει και το δέρμα που προσπαθεί να επουλωθεί», λέει.

«Το ηλιακό έγκαυμα σε αφυδατώνει, οπότε είναι σημαντικό να πίνεις άφθονο νερό», λέει η Dr. Klein. «Το ενυδατωμένο δέρμα θα γιατρευτεί πιο γρήγορα». Προτείνει επίσης να κάνεις μπάνιο με κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, (είναι αντιφλεγμονώδες) που προσφέρει ανακούφιση από το κάψιμο και τον κνησμό. Τέλος, εννοείται ότι θα πρέπει να αποφύγεις τον ήλιο έως ότου το δέρμα σου επουλωθεί τελείως αλλιώς μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπη με ακόμη χειρότερα συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος.

womenonly.gr

 

 

Advertisements

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα