Μην χασετε

Πόσες θερμίδες καίμε όταν κοιμόμαστε το βράδυ

Ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του βάρους. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι αν μείνετε όλη τη νύχτα ξύπνιοι καίτε περισσότερες θερμίδες από τον ύπνο, αλλά αν το κάνετε αυτό για καιρό μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο να πάρετε βάρος.

Advertisements

Όταν στερείστε τον ύπνο, ο μεταβολικός ρυθμός, η ρύθμιση της όρεξης και η καύση θερμίδων μπορούν να αλλάξουν σε σύγκριση με όταν είστε ξεκούραστοι.

Σε σύγκριση με την κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η καύση θερμίδων τη νύχτα –την ώρα που κοιμάστε- είναι χαμηλότερη. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που απαιτείται κατά τη διάρκεια του ύπνου χρησιμεύει στον εγκέφαλο. Ο οργανισμός σας παίρνει κάποιες ποσότητες ενέργειας για να επιδιορθώσει  τα κύτταρα του σώματος, απελευθερώνει ορμόνες κλπ.

Ακριβώς επειδή το σώμα σας καίει λίγες θερμίδες κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσετε να κοιμάστε περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη γενική υγεία, αλλά θα πρέπει να γίνεται το βράδυ, με μέτρο, ούτε να σας λείπει ύπνος, αλλά ούτε να κοιμάστε υπερβολικά.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Σύμφωνα με το John Hopkins Medicine, ο ύπνος αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο της διάρκειας ζωής ενός ανθρώπου. Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός; Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να αισθανθείτε αποπροσανατολισμένος ή χωρίς πνευματική όρεξη όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτό που έχετε μάθει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ύπνος μπορεί επίσης να επιτρέψει την απομάκρυνση των αποβλήτων που σχηματίζονται στα εγκεφαλικά κύτταρα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα ανανεώνει επίσης τα κύτταρα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν κοιμάστε, ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί ενέργεια για να κάνει αυτές τις εργασίες. Έτσι, αν και μένετε σχετικά ακίνητοι, το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια για την ανανέωση των κυττάρων και για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο καλός ύπνος για τον οργανισμό σας;

Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Γενικά, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν να  κοιμούνται 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

Advertisements

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την έλλειψη ύπνου μπορούν να περιλαμβάνουν: μειωμένη νοητική εγρήγορση, προβλήματα με τη μνήμη, δυσκολία στην επεξεργασία, μεταβολές της διάθεσης και μειωμένη επιθυμία να κινηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή καρδιακή νόσο.

Καύση θερμίδων κατά τον ύπνο

Ο αριθμός των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να διαφέρει, αλλά μια γενική εκτίμηση για τους ενήλικες είναι περίπου 0,8 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ώρα.

Αυτός ο αριθμός αφορά πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα σας για να κάνει όλα τα καθήκοντα που χρειάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν κάποιος κινείται περισσότερο όταν κοιμάται, η καύση θερμίδων μπορεί να είναι υψηλότερη.

Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί επίσης να ποικίλλει. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να κάψουν περισσότερο ή λιγότερο από αυτόν τον μέσο όρο.

Πόσες θερμίδες καίτε αν παραμείνετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder μελέτησαν πόσες θερμίδες καίγονται εάν κάποιος μείνει ξύπνισε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ερευνητές είχαν νέους συμμετέχοντες στη μελέτη, τους κράτησαν για τρεις μέρες σε αίθουσα έρευνας και ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν το κάψιμο θερμίδων τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν κανονικά την πρώτη νύχτα και στη συνέχεια έμειναν για 40 ώρες χωρίς ύπνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν κατά μέσο όρο ότι οι συμμετέχοντες έκαψαν 135 περισσότερες θερμίδες τη νύχτα που έμειναν ξύπνιοι σε σύγκριση με τη νύχτα που κοιμόνταν.

Επομένως, αυτή η μελέτη δείχνει ότι όταν μένουμε χωρίς ύπνο, το σώμα χρησιμοποιεί λίγο περισσότερη ενέργεια.

Advertisements

Ωστόσο, η ενέργεια που θα χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια του ύπνου για τον εγκέφαλο και την επιδιόρθωση των κυττάρων αλλάζει.

Μπορεί να καίτε περισσότερες θερμίδες μένοντας ξύπνιοι, αλλά αυτό δεν είναι καλή τεχνική για να χάσετε βάρος. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία.

Ύπνος και μεταβολισμός

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τους ακριβείς μηχανισμούς για το πόσο η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό και την αύξηση βάρους.

Ωστόσο, μερικές έρευνες δείχνουν ότι όταν δεν κοιμάστε αρκετά, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, αλλάζει η ρύθμιση της όρεξης και η σωματική κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειωθεί.

Μια μελέτη του 2013 εξέτασε τα αποτελέσματα σε 16 συμμετέχοντες οι οποίοι δεν κοιμήθηκαν για πέντε ημέρες. Είναι ενδιαφέρον ότι η έλλειψη ύπνου αύξησε τις συνολικές δαπάνες θερμίδων κατά περίπου 5%.

Ωστόσο, η κατανάλωση ενέργειας, ειδικά μετά το δείπνο, αυξήθηκε περισσότερο από την αύξηση των θερμίδων κατά 5%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου οδήγησε στην αύξηση βάρους.

Η αύξηση της πρόσληψης τροφής λόγω έλλειψης ύπνου θεωρείται ότι είναι ο τρόπος του οργανισμού για να μείνει ξύπνιος.

Οι ερευνητές από τη μελέτη αυτή, συμπεραίνουν ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό.

Συμπέρασμα: κάψιμο θερμίδων στον ύπνο

Το σώμα καίει κατά μέσο όρο περίπου 0,8 θερμίδες ανά ώρα και ανά κιλό σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται για τον εγκέφαλο, την επιδιόρθωση των κυττάρων, την ορμονική ρύθμιση και ανανέωση του ανοσοποιητικού συστήματος -μεταξύ άλλων λειτουργιών του σώματος.

Αν μείνετε άγρυπνοι τη νύχτα αντί να κοιμηθείτε, η έρευνα έχει δείξει ότι θα κάψετε περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και τη ρύθμιση του βάρους.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα