Μην χασετε

Πόσα αυγά μπορείτε να φάτε μέσα σε μια ημέρα

Το Πάσχα τα αυγά έχουν την τιμητική τους. Τα βάφουμε, τα τσουγκρίζουμε και φυσικά τα τρώμε. Και εννοείται ότι δεν μένουμε μόνο στο ένα, αλλά θα φάμε δυο με τρία, μπορεί και περισσότερα, μέσα σε μια μέρα. Όμως, τελικά αυτή η τροφή είναι θρεπτική ή βλαβερή για την υγεία μας; Πόσα αυγά πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Απλά φανταστείτε ότι ένα αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για να μετατρέψει ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο. Το βασικό χαρακτηριστικό των αυγών είναι ότι έχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και επίσης είναι μια καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιωδίου, σιδήρου, σεληνίου και βιταμίνης D. Εκτός, όμως από τα θρεπτικά συστατικά τα αυγά είναι και χαμηλά σε θερμίδες, αφού ένα αυγό βραστό περιέχει 80 θερμίδες. Αν βέβαια το τηγανίσουμε η θερμιδική του αξία αυξάνεται περίπου στις 150 θερμίδες.

 

Εάν τρώμε αυγά θα αυξηθεί η χοληστερόλη;

Advertisements

Η χοληστερόλη συχνά θεωρείται ως μια αρνητική λέξη. Όταν την ακούμε, αυτόματα σκεφτόμαστε φαρμακευτικές αγωγές και εμφράγματα. Η αλήθεια είναι ότι η χοληστερόλη είναι αρκετά σημαντική για το σώμα μας. Είναι ένα δομικό μόριο που αποτελεί μέρος της κυτταρικής μεμβράνης και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών, για τη παροχή ενέργειας και για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Με όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητή η σπουδαιότητα της χοληστερόλης για τη λειτουργία του οργανισμού. Όμως, από την άλλη μεριά τα αυξημένα επίπεδα της στο αίμα συνδέονται με την εμφάνιση πολλών παθήσεων. Αυτός είναι και ένας λόγος που τα τελευταία χρόνια τα αυγά έχουν αποκτήσει μια κακή φήμη, δεδομένου ότι οι κρόκοι τους είναι πλούσιοι σε χοληστερόλη.

Για αρκετό καιρό θεωρούταν η πιο επικίνδυνη τροφή για την υγεία και πολλοί την απέφευγαν, γιατί φοβόντουσαν ότι θα ανέβουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Αυτή η άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές. Με απλά λόγια αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψη της από τις τροφές.

Τελικά πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα;

Όσοι είναι υγιείς μπορούν να καταναλώνουν ένα ή και περισσότερα αυγά την ημέρα, αρκεί να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό να περιορίζουν την κατανάλωση αυγών, αλλά δεν χρειάζεται να την κόψουν εντελώς. Σε γενικές γραμμές μπορούνε να τρώνε 3 με 4 αυγά την εβδομάδα. Όσο αφορά τα παιδιά, καλό είναι να καταναλώνουν 4 με 5 αυγά την εβδομάδα, αφού προσλαμβάνουν πρωτεΐνη και από άλλες τροφές.

Advertisements

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Ο κρόκος σε ένα βρέφος προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών. Τέλος, η καλύτερη επιλογή είναι τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 αυγά ή αυτά που προέρχονται από κότες, οι οποίες εκτρέφονται σε βοσκότοπους.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα