Μην χασετε

Πόνος στο στήθος: Τι κρύβει και πού μπορεί να οφείλεται

Το στήθος είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα, αλλά και… χρήσιμα σημεία στο σώμα της γυναίκας, ο πόνος του οποίου ταλαιπωρεί – σύμφωνα με σχετικές έρευνες – περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Advertisements

Είτε πρόκειται για μια παροδική ενόχληση είτε για χρόνιο πόνο, που επηρεάζει την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα μιας γυναίκας, ο πόνος στο στήθος έχεις τις δικές του βασικές αιτίες, τις οποίας καλό θα είναι να εξετάσουμε πιο προσεκτικά.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποιες είναι οι 5 βασικές αιτίες για τις οποίες πονάει το στήθος μια γυναίκας:

Οι ορμόνες

Εφόσον ο πόνος στο στήθος σου εμφανίζεται λίγο πριν την έλευση της έμμηνου ρύσης σου, τότε η αιτία για αυτό είναι οι ορμόνες του γυναικείου οργανισμού και συγκεκριμένα η προλακτίνη, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Μολονότι για τους επιστήμονες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός, το σίγουρο είναι ότι το στήθος και ο ιστός του είναι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις ορμόνες αυτές. Για να μειωθεί ο πόνος μπορείτε να εφαρμόσετε επάνω στο στήθος ζεστές κομπρέσες ή να φορέσετε ένα αθλητικό σουτιέν που δεν θα πιέζει τόσο το στήθος σας.

Ο ινοκυστικός ιστός

Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση στις γυναίκες, όπου αναφερόμαστε σε πολλές μικρές κύστεις και ουλώδη ιστό στο στήθος, που είναι υπεύθυνα για τον πόνο. Κι εδώ, η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι ορμόνες, με τον περιορισμό της καφεΐνης να είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Κάποιο τραύμα

Ο πόνος στο στήθος και στην ευρύτερη περιοχή του θώρακα μπορεί αν προέρχεται από κάποια τραύμα στην περιοχή, που μπορεί να έχει προέλθει από χτύπημα, πιθανό μυϊκό τράβηγμα ή και μετά από έντονο βήχα. Συνήθως, ο πόνος αυτός εμφανίζεται όταν ασκήσουμε πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ύπαρξη κύστεων

Οι κύστεις είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό. Όταν βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο του στήθους, μπορούν να προκαλέσουν πίεση στον περιβάλλοντα ιστό του μαστού, προκαλώντας πόνο. Ένας γιατρός μπορεί να αποστραγγίσει το υγρό, για να λύσει το πρόβλημα.

Το μέγεθος

Ο ρόλος των συνδέσμων του στήθους είναι να συγκρατούν το στήθος στη θέση του ώστε να μην πέσει. Όσο πιο μεγάλο είναι το στήθος, τόσο περισσότερο ζορίζονται και τεντώνονται οι σύνδεσμοι αυτοί προκειμένου να επιτελέσουν τον ρόλο τους, προκαλώντας πόνους στην περιοχή αυτή. Ιδανική λύση στην περίπτωση αυτή είναι ένα σουτιέν πιο ενισχυμένο, που να εφαρμόζει καλά και να κρατάει σωστά το στήθος σου.

Advertisements

Κάποια μόλυνση

Κόκκινα, πρησμένα και ευαίσθητα στον πόνο στήθη είναι τα χαρακτηριστικά κάποια μόλυνσης, όπως είναι η μαστίτιτδα. Μια αντιβίωση που θα σου συνταγογραφήσει ο γιατρός σου είναι πιθανό να δώσει λύση στο πρόβλημά σου, ανακουφίζοντας τον πόνο σου, όμως καλό θα είναι να κάνεις και κάποιες περαιτέρω εξετάσεις, ώστε να αποκλείσεις διαφορετικά ενδεχόμενα.

Καρκίνος του μαστού

Ο πόνος στο στήθος σπάνια σημαίνει την ύπαρξη καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μόλις το 1% των γυναικών που υποφέρουν από πόνο στο στήθος πάσχουν τελικά από καρκίνο μαστού. Εάν, όμως, παρατηρήσεις ότι ο πόνος παραμένει και εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου για να δεις τι ακριβώς συμβαίνει.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα