Μην χασετε

Πόνοι περιόδου; Τα διατροφικά tips και οι τροφές που θα σε ανακουφίσουν

Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορούν να διαταράξουν την καθημερινότητα κάθε γυναίκας είναι οι πόνοι περιόδου. Έρχονται εκεί που δεν τους περιμένεις και «χτυπούν» πολύ πιο δυνατά από ότι αναμένεις κάθε φορά. Και εσύ αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να βρεις μία λύση, γιατί δε γίνεται κάθε μήνα να αισθάνεσαι καταβεβλημένη και να αδυνατείς να κάνεις τις βασικές σου δουλειές. Επειδή, όμως, δε χρειάζεσαι το χάπι, για να είσαι happy, σου έχω μερικές διατροφικές συμβουλές, αλλά και τροφές, οι οποίες θα σε «βγάλουν» από τη δύσκολη θέση του.. πόνου.

Advertisements

Αρχικά, προτού σου αποκαλύψω τις σωτήριες… τροφές, λέω να σου δώσω μερικά διατροφικά tips, τα οποία θα σε βοηθήσουν να δεις συντομότερα αποτέλεσμα:

– Εφάρμοσε τη μέθοδο των μικρών και τακτικών γευμάτων. Πέρα από το αδυνάτισμα που θα σου προσφέρει, κινητοποιεί πολύ γρήγορα το μεταβολισμό σου. Ο τελευταίος αυξάνει την κυκλοφορία των τροφών στην περιοχή του στομάχου και του εντέρου και έτσι μειώνει την ένταση και τη διάρκεια του πόνου στην περιοχή.

– Προσπάθησε να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι και ζάχαρη. Ναι, και τα δύο αυτά συστατικά δίνουν στο φαγητό σου τη νοστιμιά που θέλεις. Όμως, σε φέρνουν πιο κοντά και στην κατακράτηση υγρών, μία κατάσταση, η οποία, σε συνδυασμό με τους πόνους περιόδου, σε εξουθενώνει.

– Πιες άφθονο νερό. Ο μεταβολισμός σου θα «πάρει» τα πάνω του και εσύ απλά, για μία ακόμη φορά, θα ευχαριστείς το θαυματουργό αυτό ρόφημα.

Ποιες, όμως, είναι οι τροφές που πρέπει να συμπεριλάβεις στο menu σου;

– Καυτερές πιπεριές. Αν και στην αρχή θα βάλουν φωτιά στον ουρανίσκο σου, μόλις τις συνηθίσεις, ετοιμάσου να βιώσεις τεράστια αλλαγή στο σώμα σου. Η βασική τους ουσία, η καψαϊκίνη, είναι το φάρμακο της φύσης κατά του πόνου. Είτε τις προσθέσεις στη σαλάτα σου, είτε τις απολαύσεις ψητές, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κρατήσεις τον πόνο μακριά.

– Γιαούρτι και κάθε λογής γαλακτοκομικά. Τις ημέρες που η περίοδος σου «χτυπά» την πόρτα, μειώνονται τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα. Έτσι, ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ένα μπολάκι με γιαούρτι και μέλι θα αναπληρώσει αυτή την έλλειψη και ταυτόχρονα θα μειώσει τον πόνο που νιώθεις.

– Καρύδια. Πλούσια σε ω3 λιπαρά, ο χειμερινός καρπός μειώνει δραστικά τις συσπάσεις που προκαλούνται στην ευαίσθητη περιοχή, κατά τη διάρκεια της περιόδου.

– Μπανάνα. Το πιο θρεπτικό φρούτο (που μπορείς να καταναλώνεις κάθε στιγμή του χρόνου) είναι λύση απέναντι στον έντονο πόνο. Και αυτό, γιατί στη συγκεκριμένη φάση σου λείπει το κάλιο. Και, φυσικά, η μπανάνα είναι σε θέση να σου το προσφέρει απλόχερα.

Advertisements

– Κανέλα. Το εξωτικό μπαχαρικό, με γεύση που «μαγεύει» κάθε γευστικό κάλυκα, αυξάνει το μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μειώνει την ένταση του οξύ πόνου.

– Δημητριακά ολικής άλεσης. Αν είσαι λάτρης των ζυμαρικών, τότε προτίμησε τα ολικής. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μόνο εκείνα έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη μεγάλη συγκέντρωση οιστρογόνων, η οποία οφείλεται και για τους έντονους πόνους περιόδου.

– Λιπαρά ψάρια. Με πιο συνηθισμένο (και λατρεμένο)… τον σολομό. Η πρωτεΐνη και τα ω3 λιπαρά που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα ενισχύουν τον αιματοκρίτη, ο οποίος, τη φάση της περιόδου, είναι αρκετά πεσμένος. Αν δε σου αρέσει ο σολομός, μπορείς να δοκιμάσεις οστρακοειδή.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα