Μην χασετε

Πως τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γήρανσης και την ενίσχυση της υγείας

Τα μανιτάρια μπορεί να περιέχουν ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες δύο αντιοξειδωτικών και σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γήρανσης και την ενίσχυση της υγείας.

Advertisements

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry δείχνει ότι ορισμένα μανιτάρια περιέχουν δύο αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι βελτιώνουν την υγεία και αποτρέπουν τη γήρανση. Ο Robert Beelman, καθηγητής Επιστήμης των Τροφίμων και διευθυντής του Pennsylvania State University Center for Plant and Mushroom Products for Health ηγήθηκε της μελέτης και ο Michael D. Kalaras, μεταδιδακτορικός βοηθός Επιστήμης των Τροφίμων, ήταν ο συγγραφέας της έρευνας.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη συνειδητοποιήσει ότι τα μανιτάρια είναι “η πλουσιότερη πηγή” ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται εργοθειονίνη, αλλά είχαν περιορισμένη γνώση για τη γλουταθειόνη, ένα άλλο σημαντικό αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ποικίλουν στα διάφορα είδη μανιταριών και για το λόγο αυτό οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν ποια είδη περιείχαν μεγαλύτερα ποσοστά από αυτές τις δύο ενώσεις.

Τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά στο πλαίσιο της αποκαλούμενης θεωρίας των ελευθέρων ριζών για τη γήρανση. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Beelman, «η θεωρία αυτή υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και στηρίζεται στο ότι όταν οξειδώσουμε τις τροφές για να παράγουμε ενέργεια παράγεται ταυτόχρονα και μια σειρά από ελεύθερες ρίζες που είναι παράγωγα της δράσης αυτής και πολλές από αυτές είναι αρκετά τοξικές. Το σώμα έχει μηχανισμούς για τον έλεγχο των περισσότερων, συμπεριλαμβανομένης της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης, αλλά τελικά κάποιες αρκούν για να προκαλέσουν βλάβη, η οποία έχει συσχετιστεί με πολλές από τις ασθένειες της γήρανσης, όπως ο καρκίνος, και το Alzheimer”.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η θεωρία των ελεύθερων ριζών είναι αμφιλεγόμενη. Μερικές μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι με την αφαίρεση των ελεύθερων ριζών από τα κύτταρα, μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής των ζώων. Αντίθετα, άλλες έρευνες απέτυχαν να αποδείξουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση αντιοξειδωτικών μπορεί να κάνει το ίδιο – αν και οι πιθανότητες διαβίωσης χωρίς ασθένεια μέχρι το τέλος της μέγιστης διάρκειας ζωής έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται με τα αντιοξειδωτικά.

Ο καθηγητής Beelman συνοψίζει τα ευρήματα της έρευνας λέγοντας: “Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διαιτητική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών που λαμβάνονται από κοινού και ότι ορισμένα είδη μανιταριών είναι πραγματικά γεμάτα και με τα δύο. Ανακαλύψαμε ότι τα porcini έχουν το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλα δοκιμάσαμε”.

Οι ερευνητές εξέτασαν 13 είδη μανιταριών και τα συνηθισμένα μικρά κοινά λευκά μανιτάρια, τα λεγόμενα «κουμπιά» είχαν την χαμηλότερη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών, αν και περιείχαν υψηλότερη συγκριτικά με άλλα τρόφιμα. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης, καθώς τα μανιτάρια που είχαν υψηλές συγκεντρώσεις του ενός αντιοξειδωτικού, είχαν επίσης υψηλά επίπεδα και του άλλου. Ο καθηγητής Beelman πρόσθεσε ότι το μαγείρεμα των μανιταριών δεν μεταβάλλει τα αντιοξειδωτικά, καθώς οι ενώσεις είναι “πολύ σταθερές στη θερμοκρασία”.

Advertisements

Θεωρεί επίσης ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις αυτών των δύο αντιοξειδωτικών στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, σημειώνοντας ότι : “οι έρευνες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά βλέπουμε ότι χώρες που έχουν περισσότερη εργοθειονίνη στη δίαιτά τους, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν επίσης χαμηλότερες επιπτώσεις νευροεκφυλιστικών ασθενειών”.

Φωτεινή Πουρνάρα

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα