Μην χασετε

Πως να φτιάξετε τον δικό σας μακεδονικό χαλβά με ταχίνι

Σπιτικός χαλβάς με ταχίνι ή χαλβάς του μπακάλη όπως λέγεται. Φτιάξε τον δικό σου σπιτικό μακεδονικό χαλβά με ταχίνι, τον κλασικό χαλβά ταχίνι και ίνες. Σκέτος με κακάο, ξηρους καρπούς ή χαλβάς με σοκολάτα είναι η καλύτερη συνταγή.

Advertisements

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Υλικά Συνταγής

  • 600 γραµ. ταχίνι
  • 200 γραµ. ζάχαρη
  • 50 γραµ. νερό
  • 100 γραµ. γλυκόζη
  • 1/3 κ.γλ. ξυνό (λεμον τουζού)
  • 1/2 κ.γλ. βανίλια υγρή
  • 150 γραµ. φιστίκια Αιγινης ψίχα (ωμά)
  • κακάο ή κομμάτια σοκολάτας (προαιρετικά)

 

Χαλβάς με ταχίνι ή αλλιώς του μπακάλη 

Ο χαλβάς με ταχίνι λέγεται και «χαλβάς του μπακάλη». Επιλέγουμε ταχίνι της αρεσκείας μας. Ο χαλβάς του μπακάλη με ταχίνι για να έχει ίνες και να είναι μαστιχωτός χρειάζεται ζάχαρη. Αν θέλετε χαλβά του μπακάλη χωρίς ζάχαρη θα φτιάξετε χαλβά με μέλι.

Ό,τι ταχίνι επιλέξετε, αυτό θα καθορίσει το χρώμα του χαλβά με ταχίνι . Δηλαδή ανοιχτόχρωμο ή σκούρο. Αν το ταχίνι είναι λευκό προέρχεται από αποφλοιωμένο επεξεργασμένο σουσάμι ενώ αν είναι σκούρο από ταχίνι ολικής άλεσης με τον φλοιό του σουσαμιού.

 

Διαδικασία

-Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια.

-Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.

Advertisements

-Τότε, προσθέτουμε το ξινό κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να γίνει καραμέλα. Πρέπει να φτάσει στην θερμοκρασία των 118°C. Αν δεν έχεις θερμόμετρο, δες παρακάτω οδηγίες.

-Όταν το σιρόπι γίνει καραμέλα, το χρώμα θα σκουρύνει και θα γίνει καραμελέ. Η θερμοκρασία της καραμέλας πρέπει φτάσει στους 118 °C. Χρειάζονται γύρω στα 4΄. Τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα με την καραμέλα από τη φωτιά. Αν δεν έχεις θερμόμετρο για να ελέγξεις την θερμοκρασία,  ρίχνεις λίγη καυτή καραμέλα (σταγόνες) σε ένα πιάτο με νερό. Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα όταν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι είναι έτοιμη η καραμέλα.

-Με μίξερ χειρός, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε την ξανθιά καραμέλα. Όσο χτυπάμε με το μίξερ την καραμέλα αλλάζει χρώμα, γίνεται λευκή και θα σας θυμίσει βανίλια υποβρύχιο σε ρευστή μορφή.

-Προσθέτουμε την άσπρη καραμέλα λίγη λίγη στο μπολ με το ταχίνι και με ξύλινη κουτάλα αναδιπλώνουμε τον χαλβά.

-Συνεχίζουμε να προσθέτουμε την καραμέλα όσο ακόμα είναι ζεστή αναδιπλώνοντας τον χαλβά. Όσο ο χαλβάς είναι ζεστός, είναι μαλακός και αναδιπλώνεται εύκολα με την σπάτουλα. Όσο όμως κρυώνει θα σφίγγει.

-Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζει και σφίγγει ο χαλβάς και πλέον με την κουτάλα είναι δύσκολο να τον δουλέψετε. Όμως τώρα έχει πέσει η θερμοκρασία και μπορείτε να τον ζυμώσετε στο χέρι.

Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν από το ζύμωμα γίνει ελαστικός, με σφιχτή υφή και δεν σκορπίζονται τα υλικά. Έτσι δημιουργούνται, σιγά σιγά με το δίπλωμα, οι ίνες στον χαλβά του μπακάλη με ταχίνι.

Προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης ή όποιο ξηρό καρπό θέλουμε. Συνεχίζουμε να διπλώνουμε ζυμώνουμε τον χαλβά του μπακάλη με ταχίνι. Όσο πιο πολύ τον διπλώνουμε τόσο πιο πολλές ίνες θα αποκτήσει ο σπιτικός χαλβάς με ταχίνι.

Advertisements

Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια ολόκληρα και σπασμένα, μια μικρή φόρμα σιλικόνης ή μικρό μπολ.

Βάζουμε μέσα τον χαλβά και πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια να κολλήσει στα φιστίκια και να ισιώσει η επιφάνεια του.

Αφήνουμε τον χαλβά με ταχίνι να σταθεί για 4-5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Μετά τον ξεφορμάρουμε το χαλβά του μπακάλη με ταχίνι και τον κόβουμε σε φέτες ή μικρά κομμάτια μπουκιές.

 

Μυστικά για χαλβά του μπακάλη με ταχίνι

-Αν δεν έχετε θερμόμετρο για να μετρήσετε τη θερμοκρασία της καραμέλας, θα ρίξετε σταγόνες από την καραμέλα μέσα σε ένα ποτήρι με λίγο νερό. Πιάστε την καραμέλα ανάμεσα στα δάχτυλα και πιέστε. Οι σταγόνες πρέπει να είναι σαν μαλακή καραμέλα που πλάθεται.

-Μπορείτε να αρωματίσετε τον σπιτικό χαλβά με κανέλα, βανίλια, μαστίχα ή ό,τι σας αρέσει.

-Μπορείτε να βάλετε καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ή οποίο ξηρό καρπό θέλετε.

-Μπορείτε να βάλετε κακάο στο ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας, αφού βάλετε την καραμέλα και όσο ακόμα ο χαλβάς είναι ζεστός, ώστε να λιώσει ομοιόμορφα.

-Ο χαλβάς διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου δεν χρειάζεται ψυγείο.

argiro.gr

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα