Μην χασετε

Πως να φτιάξεις ένα φυσικό καθαριστικό για τα ξύλινα έπιπλα και 6 tips για την περιποίησή τους

Το ξύλο είναι γενικά ένα ανθεκτικό υλικό. Χρειάζεται όμως διαφορετική περιποίηση και σίγουρα διαφορετικά προϊόντα για το καθάρισμά του από άλλες επιφάνειες του σπιτιού. Για να μη φθείρεις το αρχικό λούστρο στα έπιπλα από ξύλο η καλύτερη λύση είναι τα φυσικά προϊόντα. Δες ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς σε αυτό το DIY καθαριστικό για ξύλινα έπιπλα και φτιάξτο σήμερα κιόλας.

Advertisements

Φυσικό καθαριστικό για ξύλινα έπιπλα

Για να καθαρίσεις αποτελεσματικά τις ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού σου θα χρειαστείς:

  • 2 λεμόνια στυμμένα
  • 4 κουταλιές αμυγδαλέλαιο (αν δεν έχεις, μπορείς και ελαιόλαδο)
  • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι ή πεύκο
  • Βάζο με καπάκι
  • Βαμβακερό ύφασμα

 

Το αμυγδαλέλαιο βοηθά στη θρέψη και το γυάλισμα των επίπλων, ενώ το λεμόνι βοηθά στην καθαριότητα και απολύμανση. Το αιθέριο έλαιο από την άλλη θα σου χαρίσει την υπέροχη μυρωδιά του.

Το πρώτο βήμα είναι με μια μαλακή στεγνή πετσέτα να απομακρύνεις από τις επιφάνειες τυχόν σκόνη.

Ρίχνεις στη συνέχεια το λεμόνι, το αμυγδαλέλαιο και τα αιθέρια έλαια μέσα σε ένα βάζο, κλείνεις το βάζο με το καπάκι του και ανακινείς μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα. Με ένα καθαρό βαμβακερό πανί απλώνεις το μείγμα ακολουθώντας τα νερά του ξύλου.

Τέλος, παίρνεις μια απορροφητική πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι και περνάς όλες τις επιφάνειες που καθάρισες, για να μη μείνει ίχνος υγρασίας. Εφάρμοσε την παραπάνω συνταγή 2 φορές το μήνα. Στα ενδιάμεσα διαστήματα ξεσκόνιζε τα ξύλινα έπιπλα μόνο με ένα πανάκι από μικροΐνες, ελαφρώς βρεγμένο.

 

 

Advertisements

Tips για την καλύτερη φροντίδα και περιποίηση των ξύλινων επίπλων

  1. Φρόντισε να μην ακουμπούν καυτά αντικείμενα πάνω στην επιφάνεια του επίπλου, καθώς υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθεί το χρώμα. Όταν θέλεις να φας, ας πούμε, τοποθέτησε πρώτα ένα τραπεζομάντηλο ή σουπλά, για να μην περνάει η θερμότητα. Για τα ποτήρια και τα φλιτζάνια επίσης βάζε πάντα σουβέρ, ώστε να μην ακουμπάνε κατευθείαν στο ξύλο.
  2. Για την καλύτερη φροντίδα των ξύλινων επίπλων, σκούπιζε πάντα και γρήγορα την υγρασία από την επιφάνεια τους με ένα μαλακό πανί. Η υγρασία είναι από τους χειρότερους εχθρούς του ξύλου.
  3. Μην αφήνεις τους λεκέδες να στεγνώσουν, γιατί θα απορροφηθούν και θα προκαλέσουν αλλοιώσεις στο χρώμα του ξύλου. Έντονοι λεκέδες όπως καφές, κρασί, ξύδι, χυμοί φρούτων κ.α. πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
  4. Μην επιλέγεις οικιακά καθαριστικά με αμμωνία ή αλκοόλη, για να καθαρίσεις τα ξύλινα έπιπλα, γιατί ενδέχεται με τον καιρό να χαλάσει το φινίρισμα της επιφάνειάς τους.
  5. Εάν στάξει κερί πάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι ή άλλο ξύλινο έπιπλο, άφησέ το να κρυώσει και να σκληρύνει. Στη συνέχεια βάλε για λίγα λεπτά ένα παγάκι πάνω στο κερί. Το κερί μπορεί τώρα να αφαιρεθεί εύκολα. Πάρε μια πλαστική σπάτουλα και αφαίρεσέ το απαλά.
  6. Για γρήγορες διορθώσεις μικρών γρατζουνιών ή γδαρσιμάτων χρησιμοποίησε ένα μαρκαδόρο στο χρώμα του ξύλου που είναι το έπιπλό σου.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα