Μην χασετε

Πως να περπατάτε σωστά με τακούνια και tips για την ιδανική επιλογή ζευγαριού

Όλες οι γυναίκες έχουμε μια μικρή ή μεγάλη αδυναμία στα παπούτσια και ιδιαίτερα τα ψηλά τακούνια. Κάνουν την εμφάνιση μας κομψή και θηλυκή, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση και σαγηνεύοντας τον ανδρικό πληθυσμό.

 

Προκειμένου λοιπόν να απογειώσετε αυτό το σύμβολο θηλυκότητας, ανακαλύψτε τα βασικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να περπατάτε σα μοντέλο με τα τακούνια σας και μάθετε πως να υπολογίζετε το ιδανικό ύψος παπουτσιού για εσάς.

Τι σας ταιριάζει περισσότερο; Το χαμηλό ή το ψηλό τακούνι, το λεπτό ή το χοντρό; Κάθε είδος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Advertisements

Δείτε τα όλα στη συνέχεια του άρθρου μαζί με τον οδηγό για την σωστή αγορά άνετων και ξεκούραστων τακουνιών, αλλά και το πως να διαλέξετε τις ιδανικές γόβες.

Πως να περπατάτε σωστά με τα τακούνια

Υπάρχουν ορισμένα μικρά και απλά tips που θα κάνουν το περπάτημα σας με τις γόβες στιλέτο, τα ψηλά πέδιλα και γενικότερα τα παπούτσια με τακούνι, άνετο και πολύ θηλυκό.

Ρίξτε μια ματιά και θα διαπιστώσετε τι κάνετε σωστά όταν φοράτε τα τακούνια σας και ποια είναι τα συχνά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε.

Περπατήστε κάνοντας μικρά βήματα

Τα αποπνέουν κομψότητα και θηλυκότητα, αρκεί βέβαια να γνωρίζετε πως να τα περπατήσετε σωστά.

Advertisements

Ένα από τα μυστικά για κομψό και θηλυκό περπάτημα με ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι να κάνετε μικρά, ελαφριά και αργά βήματα, λυγίζοντας τα πόδια όσο χρειάζεται. Το περπάτημα σας δεν θα δείχνει φυσικό και όμορφο αν κάνετε μεγάλα και γρήγορα βήματα, όπως συνηθίζετε με τα άνετα καθημερινά παπούτσια σας.

Κατακτήστε λοιπόν το ύψος του τακουνιού και περπατήστε θηλυκά και σαγηνευτικά με αργά και μικρά βήματα.

 

Πατήστε πρώτα το τακούνι και μετά το μπροστά μέρος

Για να πετύχετε ένα φυσικό περπάτημα με τα τακούνια δεν έχει σημασία μόνο ο ρυθμός και το μέγεθος των βημάτων, αλλά και ο τρόπος που πατάει το πόδι στο έδαφος.

Το ιδανικό βήμα είναι πρώτα το τακούνι και στη συνέχεια σιγά σιγά η μύτη, δηλαδή τα δάχτυλα. Μάλιστα όταν το πόδι δέχεται το μεγαλύτερο βάρος στην καμάρα, θα πρέπει να κάνετε μια κλίση προς τα εμπρός, για να πατήσετε στη μύτη και να δώσετε ώθηση για το επόμενο βήμα.

Advertisements

Περπατήστε διατηρώντας ίσια την πλάτη

Σημαντικό ρόλο στην άψογη και θηλυκή εμφάνιση μιας γυναίκας με τακούνια παίζει και η στάση του σώματος. Είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας να διατηρείτε την πλάτη σας ίσια, ψηλά τους ώμους και το πηγούνι παράλληλα με το έδαφος. Αυτό όχι μόνο θα σας κάνει να δείχνετε ψηλότερη, αλλά και λεπτότερη, αφού οι κοιλιακοί θα σφίξουν και το στομάχι θα φαίνεται επίπεδο.

Τα βήματα θα πρέπει να ακολουθούν μια νοητή ίσια γραμμή

Αν θέλετε το περπάτημα σας με τα ψηλοτάκουνα να τραβάει τα βλέμματα, με την καλή έννοια πάντα, χρειάζεται λίγη εξάσκηση. Δοκιμάστε λοιπόν να ακολουθήσετε τα βήματα των μοντέλων προσπαθώντας να περπατήσετε σε μια ευθεία νοητή γραμμή, φέρνοντας το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και τεντώνοντας τις μύτες προς τα εμπρός.

Αυτή η απλή κίνηση θα σας βοηθήσει να περπατήσετε γεμάτη θηλυκότητα, κουνώντας σαγηνευτικά τους γοφούς σας. Ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν είναι! Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Προετοιμαστείτε, δοκιμάζοντας για παράδειγμα το περπάτημα σε σκάλες

Η επιφάνεια δεν θα είναι πάντα ίσια και σταθερή. Με μια μικρή προετοιμασία για το περπάτημα υπό διάφορες συνθήκες όμως θα μπορείτε να κάνετε βήματα με κομψότητα ασχέτως με το έδαφος ή την κλίση του. Φροντίστε λοιπόν να εξασκηθείτε στο πως να ανέβετε ή να κατεβείτε σκάλες, αλλά και στο περπάτημα σε γκαζόν, προκειμένου να είστε έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Όταν έχετε μπροστά σας σκαλιά, το πόδι θα πρέπει να πατάει ολόκληρο καθώς κατεβαίνετε και στην μύτη καθώς ανεβαίνετε. Αν πάλι γνωρίζετε από πριν πως το μέρος που θα επισκεφθείτε έχει γκαζόν, προτιμήστε να φορέσετε τακούνια χοντρά ή πλατφόρμες και αποφύγετε τα στιλέτο που χώνονται μέσα στο χώμα, δυσκολεύοντας τις κινήσεις σας. Σε περίπτωση βέβαια που θέλετε να φορέσετε όπως και να έχει τις κομψές και όμορφες ψηλοτάκουνες γόβες που αγοράσατε για την περίσταση, φροντίστε να κάνετε μικρά βήματα στο γρασίδι ρίχνοντας το βάρος στις μύτες των ποδιών. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε να μπει το τακούνι μέσα στο έδαφος.

Το περπάτημα με ψηλοτάκουνα σε πεζοδρόμια και πλακόστρωτα θα πρέπει να είναι προσεκτικό για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να σκαλώσει το τακούνι σε κάποια τρύπα. Αν φυσικά τα τακούνια που φοράτε είναι χοντρά, η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρότερη.

 

Τέλος, ένα μικρό τρικ για να κάνετε τα παπούτσια σας να γλιστρούν λιγότερο είναι να χαράξετε ελαφρώς με ένα μαχαίρι ή κοπίδι την σόλα τους περιορίζοντας την ολίσθηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιστόλι σιλικόνης και να κάνετε μερικές λεπτές γραμμές στον πάτο. Έτσι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος της… τούμπας!

Δείτε τα βασικά μυστικά για σωστό περπάτημα με τακούνια και σε βίντεο

Μάθετε πως να στέκεστε φορώντας ψηλοτάκουνα

Το να δείχνετε εντυπωσιακή με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια δεν αφορά μόνο το περπάτημα, αλλά και την στάση που έχετε όταν είστε όρθια. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε τον πόνο και να κάνετε την εικόνα σας πιο σαγηνευτική, τοποθετήστε το ένα τακούνι στην μέση του άλλου υπό γωνία. Αρχικά ρίξτε το βάρος στο πόδι που δεν είναι σε γωνία. Μόλις νιώσετε κούραση αλλάξτε το κέντρο βάρους σας, ρίχνοντας το στο πόδι υπό γωνία.

Μην ξεχνάτε να ξεκουράζετε τα πόδια σας

Η κούραση είναι αναμενόμενη όταν φοράτε για πολλές ώρες τα ψηλά σας τακούνια. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να αποφύγετε την σχεδόν ολοήμερη χρήση τακουνιών, φροντίστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας ανά τακτά διαστήματα.

Ωστόσο, επειδή τα πόδια τείνουν να πρήζονται όταν είναι κουρασμένα, η προσωρινή αφαίρεση των ψηλοτάκουνων δεν αποτελεί και την καλύτερη λύση. Μπορεί σε πρώτη φάση να ξεκουράσει τα πόδια, αλλά όταν προσπαθήσετε να τα ξαναβάλετε, θα δείτε πως η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Συνήθως τα παπούτσια μπαίνουν με δυσκολία και δίνουν την εντύπωση πως είναι πιο στενά.

Αποφύγετε την συχνή χρήση τακουνιών

Μπορεί τα τακούνια να αυξάνουν την αυτοπεποίθηση σας και να σας κάνουν να νιώθετε πιο σαγηνευτική, ωστόσο η συνεχής χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ειδικά αν τα τακούνια που επιλέξατε δεν είναι καλής ποιότητας και κατασκευής.

Φροντίστε λοιπόν να εναλλάσσετε τα ψηλά με ίσια και άνετα παπούτσια που δεν θα καταπονούν τις αρθρώσεις και τα πέλματα σας.

 

Επιλέξτε με σύνεση το ιδανικό ζευγάρι γόβες ή ψηλοτάκουνα

Οι γόβες στιλέτο και γενικότερα τα παπούτσια με λεπτό τακούνι αποτελούν την επιτομή της κομψότητας και της θηλυκότητας. Αν όμως δεν έχετε συνηθίσει να τα φοράτε και είστε περισσότερο φαν των sneakers, ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα πιο κοντό ύψος τακουνιού. Δοκιμάστε για παράδειγμα ένα τακούνι 5-7 πόντους και αποφύγετε τα 12ποντα. Η μετάβαση από το τελείως ίσιο στο ψηλό τακούνι θα είναι πιο ομαλή και εύκολη.

Εξίσου καλή ιδέα αποτελούν και οι πλατφόρμες. Είναι πιο σταθερές λόγω του ενιαίου πάτου και πιο άνετες. Μάλιστα, η ισορροπία ακόμη και σε μια ψηλή πλατφόρμα είναι πολύ πιο εύκολη από το λεπτό τακούνι.

Παρακάτω θα δούμε περισσότερα μυστικά για την επιλογή της κατάλληλης γόβας ή πλατφόρμας.

Περισσότερα tips για σωστό περπάτημα με τακούνια

Οι άνετες εσωτερικές σόλες και η επένδυση ενός τακουνιού αποτελούν σημαντικό στοιχείο για το άνετο περπάτημα με τακούνια. Το πόδι δεν θα πρέπει να γλιστράει μέσα στο παπούτσι, αλλά ούτε να επιπλέει. Αν σας τύχει κάτι τέτοιο, φροντίστε να ενισχύσετε τα τακούνια σας με ειδικούς πάτους σιλικόνης που κρατούν το πέλμα πιο σταθερό.

Και βέβαια κατά την αγορά παπουτσιών και ιδιαίτερα ψηλών τακουνιών, όπως θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω, είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσετε πολλά και να καταλήξετε στο πιο άνετο για εσάς ζευγάρι.

 

Ποιο είναι το ιδανικό ύψος τακουνιού για άνετο και ξεκούραστο περπάτημα

Η επιλογή του ιδανικού ύψους τακουνιού έχει να κάνει με δυο βασικούς παράγοντες. Την περίσταση και την φυσική κλίση του πέλματος.

Όσον αφορά την περίσταση, όλες γνωρίζουμε πως τα καθημερινά τακούνια για το γραφείο ή την βόλτα πρέπει να είναι άνετα και ξεκούραστα. Γι’ αυτό συνήθως επιλέγουμε κάποιο με χαμηλό προς μεσαίο τακούνι, το πάχος του οποίου τις περισσότερες φορές είναι χοντρό. Μάλιστα οι γιατροί συνιστούν το ύψος αυτό να μην ξεπερνάει τα 4 εκατοστά. Για να υπολογίσουμε όμως το ασφαλέστερο ύψος τακουνιού υπάρχει και ένας άτυπος κανόνας που λέει πως αν διαιρέσουμε το μήκος του πέλματος με το 7 βρίσκουμε ακριβώς ποιο είναι το σωστό ύψος για τα καθημερινά άνετα τακούνια μας.

Βέβαια αν ψάχνουμε ένα ζευγάρι παπούτσια για πιο επίσημες ή βραδινές εμφανίσεις, συνήθως επιλέγουμε κάποιο ψηλότερο και λεπτότερο, τύπου στιλέτο. Ο υπολογισμός του κατάλληλου ύψους για άνετα τακούνια σε κάθε περίσταση γίνεται και πάλι με βάση έναν άτυπο κανόνα, τα βήματα του οποίου ακολουθούν.

Υπολογισμός ύψους τακουνιού για επίσημες ή βραδινές εξόδους

  1. Καθίστε σε μια καρέκλα με επίπεδο κάθισμα και άνετη πλάτη που στηρίζει το σώμα σε ευθεία θέση.
  2. Βγάλτε τα παπούτσια και τεντώστε ευθεία μπροστά το ένα σας πόδι, έχοντας το άλλο κάτω να πατάει στο έδαφος και να ξεκουράζεται. Δείτε την ακριβή στάση στην εικόνα.
  3. Χαλαρώστε το πέλμα και τον αστράγαλο του ποδιού που έχετε σηκωμένο. Έτσι θα δείτε πως το πόδι κλίνει ελαφρώς μπροστά. Όσο περισσότερο κλίνει τόσο μεγαλύτερα τακούνια μπορείτε να φορέσετε. Αν πάλι το πέλμα είναι ευθεία προς τα πάνω, τότε το ιδανικό για εσάς είδος παπουτσιού είναι το ίσιο.
  4. Μετρήστε λοιπόν το ύψος που δημιουργείται ανάμεσα στη φτέρνα και το μετατάρσιο (το σημείο πίσω από τα δάχτυλα όπου ξεκινάει η καμάρα), όπως βλέπετε στην εικόνα που ακολουθεί.
  5. Το ύψος αυτό θα κάνει τα τακούνια σας πολύ άνετα και ξεκούραστα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πιο δημοφιλές ύψος στα τακούνια είναι τα 7-9 εκατοστά. Επίσης, τα τακούνια με φιάπα ή πλατφόρμα μόνο στο μπροστινό μέρος φαίνονται ψηλά, αλλά στην ουσία είναι πιο κοντά. Αυτό συμβαίνει διότι η κλίση που παίρνει το πόδι αντιστοιχεί σε τακούνι που έχει πραγματικό ύψος ίσο με την αφαίρεση της φιάπας από το ύψος του τακουνιού.

 

Μυστικά για αγορά παπουτσιών με τακούνια

Μπορεί το σχέδιο ενός παπουτσιού να είναι το πρώτο που κοιτάμε σε μια βιτρίνα, ωστόσο δεν θα πρέπει να είναι το στοιχείο που θα καθορίσει την αγορά του ή όχι. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν αμέτρητα σχέδια υποδημάτων από γόβες μέχρι μποτάκια και μπότες που έχουν ωραίο design και πολλές φορές καλή τιμή. Όμως η κακή κατασκευή τους και τα μη ποιοτικά υλικά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στη μέση, την πλάτη, αλλά και τα ίδια τα πέλματα, παραμορφώνοντας ακόμη και τα δάχτυλα.

Γι’ αυτό όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα ζευγάρι τακούνια, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι να είναι άνετα, ανατομικά, ποιοτικά κατασκευασμένα και ξεκούραστα. Το χρώμα και το σχέδιο του παπουτσιού θα πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Τι πρέπει να ελέγξετε πριν αγοράσετε ένα καινούργιο ζευγάρι τακούνια

  • Τα τακούνια θα πρέπει να δοκιμάζονται σε σκληρό πάτωμα και όχι πάνω σε χαλί. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνετε καλύτερα αν σας βολεύουν και αν είναι άνετα και μαλακά.
  • Αποφεύγετε τα παπούτσια με λεπτή σόλα διότι ενδέχεται να γδάρουν το πέλμα και να επιβαρύνουν το πόδι σας, προκαλώντας γρήγορα πόνο και δυσφορία.
  • Καλό θα είναι να επιλέγετε λίγο πιο χοντρά τακούνια ή πλατφόρμες για τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να αφήνετε τα στιλέτο μόνο για το καλό σας ντύσιμο.
  • Προτιμήστε τακούνια με στρογγυλεμένη μύτη. Τα μυτερά τείνουν να στριμώχνουν τα δάχτυλα και να προκαλούν πόνο ή παραμορφώσεις.
  • Έχετε υπόψιν σας πως το απόγευμα τα πόδια είναι πιο πρησμένα. Άρα αυτή είναι η καταλληλότερη ώρα για να αγοράσετε ένα ζευγάρι παπουτσιών και να δείτε πως σας κάθεται σε πραγματικές συνθήκες.
  • Η τιμή ενός ζευγαριού παπουτσιών συνήθως (υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις) αποτελεί ένδειξη και της ποιοτικής του κατασκευής. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να δώσετε κάτι παραπάνω και να αγοράσετε άνετα τακούνια καλής ποιότητας που δεν θα καταπονήσουν τα πόδια σας, παρά να πάρετε περισσότερα φθηνά ζευγάρια που θα σας προκαλέσουν σοβαρά ανατομικά προβλήματα.
  • Να είστε επιφυλακτική σχετικά με την αγορά τακουνιών από καταστήματα ρούχων. Τα συγκεκριμένα μαγαζιά ειδικεύονται στην ένδυση και όχι στην υπόδηση. Επομένως, η ποιότητα κατασκευής των παπουτσιών που διαθέτουν είναι συνήθως χαμηλή.

Πως να διαλέξετε τις σωστές γόβες:

Δώστε βάση στην επιλογή του σωστού νούμερου γόβας. Ποιο είναι αυτό; Εκείνο που έχει ένα περιθώριο από το μεγάλο δάχτυλο στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού και δεν σας στενεύει μπροστά και πίσω. Αν μια γόβα σας στενεύει ελαφρώς στα πλάγια θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πως όλα τα παπούτσια ανοίγουν – ξεχειλώνουν μετά από μερικές φορές χρήσης. Αν όμως τις νιώθετε αρκετά σφιχτές στα πλάγια, αποφύγετε να τις αγοράσετε διότι ενδέχεται να μην τις φορέσετε ποτέ.

Πέρα από το μέγεθος, μεγάλη σημασία έχει και το ύψος του τακουνιού. Πιο πάνω αναφέραμε πως μπορείτε να υπολογίσετε τα εκατοστά που είναι ιδανικά για εσάς σε κάθε περίσταση. Μην ξεχνάτε βέβαια και την επιλογή της μπροστινής φιάπας που μειώνει την καμάρα στο πόδι κάνοντας το να νιώθει πως φοράει μικρότερο ύψος τακουνιού.

Αφού λοιπόν μάθατε πως να περπατάτε άνετα και σαγηνευτικά με τα τακούνια σας, αλλά και πως να επιλέξετε τα ιδανικά για τις ανάγκες σας, νομίζω πως είστε έτοιμη να τραβήξετε τα βλέμματα με τις θηλυκές και εντυπωσιακές εμφανίσεις σας!

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα