Μην χασετε

Πως να μάθεις στο παιδί σου να είναι γενναιόδωρο

Τα παιδιά έχουν έναν έμφυτο εγωκεντρισμό. Όλα τα παιδιά το βιώνουν ως στάδιο της ανάπτυξης και πηγάζει κυρίως από το γεγονός πως ζητούν από τους γονείς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Ένα φυσιολογικό στάδιο που όμως καθώς το παιδί ωριμάζει, αυτό το φαινόμενο τείνει να φθίνει.

Ωστόσο, χρειάζεται και οι γονείς να «βοηθήσουν» σε αυτό. Να θέσουν εκείνοι το παράδειγμα και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να …βγουν από τον μικρόκοσμό τους και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση.AdTech Ad

Τέσσερις τρόποι που μπορείς να καλλιεργήσεις τη γενναιοδωρία στο παιδί

Η ενσυναίσθηση

Συνήθως, η γενναιοδωρία ξεκινά από το να ξέρουμε πως νιώθει ο άλλος. Βοήθησε το παιδί να μπει στη θέση κάποιου άλλου και να σκεφτεί πως μπορεί να νιώθει.

Η ενσυναίσθηση δεν καλλιεργείται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θέλει καθημερινή δουλειά. Μπορείς για παράδειγμα, να πεις «Πώς πιστεύεις πως νιώθει ο αδελφός σου που του πήρες το παιχνίδι του;» ή «Πώς νομίζεις πως με κάνει να νιώθω όταν μου μιλάς άσχημα».

Advertisements

Επιπροσθέτως, μπορείς να συμμετέχεις σε εθελοντικές δράσεις μαζί του, όπως η συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων ή κάποιος εθελοντισμός καθαρισμός παραλίας κλπ.

Επικρότησε τις γενναιόδωρες πράξεις

Όταν κάνει μία καλή πράξη, τότε επιβράβευσέ το. Όταν κάνει ένα καλό σχόλιο σε κάποιον, αν προσφερθεί να βοηθήσει με τα ψώνια/για την ετοιμασία του τραπεζιού/ στις δουλειές του σπιτιού κλπ, τότε αναγνώρισέ το και ενθάρρυνέ το.

Γίνε εσύ το παράδειγμα

Ξέρεις ήδη πως οι βασικές αρχές και αξίες του παιδιού προέρχονται από τους γονείς του. Το παιδί μιμείται συμπεριφορά, λεξιλόγια, αντιδράσεις και γι αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εμφυσήσεις αυτό το χάρισμα στο παιδί είναι να γίνεις εσύ το παράδειγμα.

Διάλεξε μαζί του κάποιον μη κερδοσκοπικό οργανισμό

Ψάξτε μαζί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για κάποιον σκοπό που ενδιαφέρει το παιδί και στηρίξτε τον. Συζήτησε μαζί του για τον σκοπό που το επέλεξε και με ποιον τρόπο πιστεύει πως μπορεί να συνεισφέρει. Μπορεί να είναι η αναδοχή ενός παιδιού, η υιοθεσία κάποιου άγριου ζώου, ή και χρηματική ενίσχυση ενός οργανισμού.

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα