Μην χασετε

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα σε δύσκολες καταστάσεις

Η καλή συναισθηματική υγεία βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της αντίδρασής σας σε αγχωτικές καταστάσεις. Συχνά, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στη σωματική τους υγεία. Δε βλέπουν τη σπουδαιότητα της διατήρησης μιας συναισθηματικής ισορροπίας ώστε ν’ ανταπεξέρχονται σε δύσκολες καταστάσεις.

Η συναισθηματική υγεία, σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, περιλαμβάνει “την υπεύθυνη διαχείριση των αισθημάτων, των σκέψεων, και των συμπεριφορών.” Αυτός ο ορισμός υπονοεί ότι πρέπει να μπορούμε ν’ αναγνωρίζουμε ό,τι νιώθουμε και σκεφτόμαστε. Επίσης, σημαίνει πως πρέπει να το ονοματίσουμε, να το αποδεχθούμε, και να το βάλουμε στη ζωή μας.

Οι άνθρωποι με καλή πνευματική υγεία μπορούν να ελέγχουν αποφασιστικά τα αισθήματά τους. Ακόμη, έχουν καλή αυτοπεποίθηση, αλλά και προσωπικές σχέσεις. Ωστόσο, η ανεπαρκής φροντίδα της πνευματικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές όπως την αγχώδη διαταραχή ή τη σοβαρή κατάθλιψη, όπως δείχνουν ορισμένες μελέτες.

Αυτό συμβαίνει επειδή η θλίψη, το άγχος, ο θυμός, ή η κατάθλιψη φτάνουν στα μέγιστα επίπεδα έντασης με την πάροδο του χρόνου, και έτσι προκαλούνται αλλαγές στη συμπεριφορά. Έπειτα, αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να ξεχνούν τις υγιεινές συνήθειες κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εθιστικών συμπεριφορών. Επιπροσθέτως, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο και η υγεία σας.

Advertisements

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη συναισθηματική υγεία σας λοιπόν;

Πώς να βελτιώσετε τη συναισθηματική υγεία

Σύμφωνα με το Instituto Superior de Estudios Psicológicos (ISEP) η καλή συναισθηματική υγεία προκαλεί αύξηση της γενικής ευεξίας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι όλα τα συναισθήματα μετρούν καθώς όλα τους διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στη ζωή μας.

Έτσι, παρότι ίσως πιστεύουμε ότι ορισμένα συναισθήματα είναι αρνητικά ή ανεπιθύμητα, είναι σημαντικό να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε σωστά, χωρίς να προσπαθούμε να τα καταπνίξουμε. Έπειτα, αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη συναισθηματική υγεία και σε μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης άγχους, αγωνίας, και κατάθλιψης, μεταξύ άλλων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την πνευματική μας υγεία;

Advertisements

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μικρές διορθώσεις οι οποίες μπορούν να εκπαιδεύσουν το μυαλό μας να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματα. Στη συνέχεια θα σας δώσουμε ορισμένες γενικές συμβουλές.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Μάθετε ν’ αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας, και να κατανοείτε τι σας κάνει να νιώθετε απόγνωση, θυμό, ή λύπη. Όπως αναφέραμε, δε θα πρέπει να προσπαθείτε να τα καταπιέζετε, αλλά να τα αποδέχεστε ως τμήμα του εαυτού σας. Υπάρχει κάποιος λόγος που τα βιώνετε.

Εκφράστε τα αισθήματά σας

Η έκφραση των αισθημάτων σας πηγαίνει πακέτο με την καλή συναισθηματική υγεία. Αν νιώθετε άβολα και αυτό σας προκαλεί ένταση, υπάρχει περίπτωση να προκληθούν προβλήματα. Είτε βρίσκεστε στη δουλειά είτε στο σπίτι, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να εκφράζετε σωστά τα αισθήματά σας

Πρώτα σκεφτείτε και μετά πράξτε

Αυτό είναι απαραίτητο καθώς τα έντονα συναισθήματα μπορούν να σας κάνουν να ξεσπάσετε και ίσως να το μετανιώσετε στη συνέχεια. Προκειμένου να το αποφύγετε αυτό, είναι καλύτερο να σκεφτείτε τις συνέπειες πριν κάνετε οτιδήποτε.

Advertisements

Ένας τρόπος για να το πετύχετε είναι να γράφετε ό,τι νιώθετε. Αυτό θα σας δώσει αρκετό χρόνο και χώρο ώστε να αναλύσετε καλύτερα τα αισθήματά σας.

Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης για να βοηθήσετε τη συναισθηματική υγεία σας

Όπως αναφέρει το περιοδικό Complementary Therapies in Medicine, οι τεχνικές διαλογισμού επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση του άγχους. Γι’ αυτό, είναι καλό να χρησιμοποιείτε στρατηγικές όπως ενσυνειδητότητα, διαλογισμό, γιόγκα, και άλλα.

Κάντε ένα διάλειμμα

Ο γρήγορος ρυθμός ζωής είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε συνέχεια υπό καθεστώς άγχους και αγωνίας. Έτσι, είναι καλό ν’ αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, να ζείτε ήρεμα, και να απολαμβάνετε τα απλά πράγματα.

Κάντε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ήρεμοι/ες, γεμάτοι/ες, και ευτυχισμένους/ες.

Ξεκουραστείτε αρκετά για να βοηθήσετε τη συναισθηματική υγεία σας

Η κακή ποιότητα ύπνου μαζί με τον κουραστικό τρόπο ζωής, επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεσή σας. Λόγω αυτού, είναι απαραίτητο να κοιμάστε καλά, τουλάχιστον 7 ώρες, χωρίς διακοπές. Επίσης, να κάνετε διαλείμματα μέσα στην ημέρα ώστε να ξεκουράζεστε.

Συνδεθείτε θετικά με άλλα άτομα

Βάλτε τα δυνατά σας να απομακρυνθείτε από τοξικές σχέσεις. Αν περιβάλλεστε από άτομα που σας “ανεβάζουν”, η συναισθηματική υγεία σας θα βελτιωθεί δραματικά. Επιπλέον, πρέπει να επικεντρώνεστε σε θετικά πράγματα και προσπαθήστε να μην παραπονιέστε πολύ (ή να βρίσκεστε κοντά σε άτομα που παραπονιούνται πολύ).

Θετικές σχέσεις δημιουργούνται και όταν κάνετε καλά πράγματα προκειμένου να βοηθάτε άλλα άτομα. Θα πρέπει όμως να το θέλετε πραγματικά.

Μάθετε νέα πράγματα

Η περιέργεια για τον κόσμο κάνει καλό. Μπορείτε να μάθετε νέες γλώσσες, να ξεκινήσετε ένα καινούργιο βιβλίο, να εγγραφείτε σε κάποιο μάθημα, και πολλά άλλα.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Όμως, για να παραμένετε υγιείς, είναι απαραίτητο να δουλέψετε πάνω στη συναισθηματική υγεία επίσης.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα