Μην χασετε

Πως η μεσογειακή διατροφή ωφελεί τις γυναίκες ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση

Η κατανάλωση μιας διατροφής σύμφωνα με τα μεσογειακά πρότυπα, δηλαδή πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ελαιόλαδο, σπόρους, ψάρια, χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και περιορισμένη κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών και κόκκινου κρασιού, μπορεί να ενισχύσει τα οστά και τη μυϊκή μάζα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Advertisements

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εμμηνόπαυση, που χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, επιταχύνει την απώλεια οστικής μάζας και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

“Βρήκαμε ότι η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό και με άλλες υγιεινές συνήθειες της καθημερινής ζωής, θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη μη ιατρική στρατηγική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες”, δήλωσε η Thais Rasia Silva, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Universidade Federal do Rio Grande do Sul στη Βραζιλία.

«Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ειδικά εκείνες που έχουν χαμηλή οστική μάζα, πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους εάν θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την κατανάλωση αυτού του διαιτολογικού προτύπου», πρόσθεσε η Silva. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 100η ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Σικάγο, συνέδεσε επίσης τη μεσογειακή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και κινδύνου θνησιμότητας λόγω ορισμένων άλλων χρόνιων παθήσεων.

Η ομάδα που συμμετείχε στην συγκεκριμένη έρευνα περιελάμβανε 103 υγιείς γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 55 ετών που είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση 5,5 χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο. Όλες οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας, συνολικού σωματικού λίπους και της περιφερικής άπαχης μάζας (ΑLM) που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της μάζας των σκελετικών μυών. Επίσης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τον τελευταίο μήνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με αυξημένη οστική πυκνότητα που μετρήθηκε στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα.

Προηγούμενη χρήση ορμονοθεραπείας, καπνίσματος και φυσικής άσκησης δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα. Η Silva σημείωσε ότι οι συμμετέχουσες που είχαν ακολουθήσει περισσότερο την μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερη διάρκεια σχολικής φοίτησης κατά περίπου 5 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνες που η καθημερινή τους δίαιτα διέφερε αρκετά από την μεσογειακή.

Αυτή η διευκρίνιση θεωρείται σημαντική από τους επιστήμονες, γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι η ποιότητα της διατροφής μπορεί να συνδέεται με την εκπαίδευση, ειδικά σε τριτοβάθμιο επίπεδο και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στον προσδιορισμό της συμπεριφοράς κατανάλωσης των τροφίμων τόσο στη Βραζιλία όσο και σε άλλες μελέτες στην περιοχή της Μεσογείου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να ενισχύσει τις πιθανότητες σύλληψης γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Advertisements

Φωτεινή Πουρνάρα

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα