Μην χασετε

Πως η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών αυξάνει την κατάθλιψη και το άγχος

Η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους φαίνεται ότι αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία και καθημερινή λειτουργία των ανθρώπων. Εκτός από τις ψυχολογικές προσεγγίσεις στη θεραπεία, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής διάθεσης.

Advertisements

 

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη ή / και διαταραχές της διάθεσης παρουσιάζουν έλλειψη σε περισσότερα από ένα θρεπτικά συστατικά. Η παραδοσιακή θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους χρησιμοποιεί συνδυασμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συμβουλευτικής αλλά τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν επικεντρώσει τις μελέτες τους και στις φυσικές θεραπείες μέσω της σωστής διατροφής.

 

Έλλειψη υγιεινών διατροφικών επιλογών

Μήπως ακολουθείτε μια ανθυγιεινή διατροφή γεμάτη με ζάχαρη, πρόχειρα φαγητά, επεξεργασμένες τροφές και αναψυκτικά; Eαν απαντήσατε ναι, τότε οι πιθανότητες είναι ότι η διατροφή σας έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη διάθεσή σας αλλά και στη γενικότερη υγεία σας. Οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί της ζωής μας σήμερα κάνουν τη διατροφή και την άσκηση από τα πρώτα πράγματα που παραμελούμε. Η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η κατάθλιψη είναι μόνο μερικές από τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να προκαλέσουν οι δίαιτες που δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά.

 

Ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Η έλλειψη λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, ή μια ανισορροπία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Τα ωμέγα-3s είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη θετική διανοητική κατάσταση.

Έρευνες έδειξαν ότι η έλλειψη ή η ανισορροπία αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των ανθρώπων, συμβάλλοντας σε Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και διαταραχή προσωπικότητας. Τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης όσους υποφέρουν από φλεγμονές και πόνους. Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 είναι οι λιναρόσποροι, οι σπόροι Chia, τα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα φύκια.

 

Advertisements

 

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η βιταμίνη D βοηθά τα οστά και τα δόντια και είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του φωσφόρου στην κυκλοφορία του αίματος που με τη σειρά του, βοηθά την ψυχική και σωματική υγεία. Έχετε ακούσει την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD); Τα συμπτώματα του SAD μοιάζουν ακριβώς με την κατάθλιψη και εμφανίζονται τους χειμερινούς μήνες λόγω έλλειψης ηλιακού φωτός.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι άτομα με κατάθλιψη και διαταραχές πανικού είχαν έλλειψη βιταμίνης D. Το φως του ήλιου είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D. Άλλες σημαντικές πηγές είναι η σπιρουλίνα, η γύρη των μελισσών, τα άγρια μανιτάρια και το εμπλουτισμένο γάλα από ξηρούς καρπούς.

 

Έλλειψη βιταμινών Β συμπλέγματος

Η βιταμίνη Β-12 και άλλες βιταμίνες Β παίζουν ρόλο στην παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη διάθεση και άλλες λειτουργίες του. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών αλλά και άλλων, όπως της βιταμίνης Β-6 και του φολικού οξέος, μπορούν να συνδεθούν με την κατάθλιψη.

Οι βιταμίνες Β μετατρέπουν τα τρόφιμα σε καύσιμα και μας προσφέρουν ενέργεια όλη την ημέρα. Ενώ οι βιταμίνες Β λειτουργούν από κοινού για να παρέχουν ενέργεια και κυτταρική ανάπλαση, μπορούν παράλληλα, να ανακουφίσουν από το στρες. Κάθε βιταμίνη Β έχει τα δικά της ειδικά οφέλη, από τη συμβολή σε μια υγιή επιδερμίδα και σε γερά μαλλιά, μέχρι την πρόληψη της απώλειας μνήμης και των ημικρανιών.

Νέες έρευνες τις συνδέουν και με τις διαταραχές της διάθεσης. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες Β περιλαμβάνουν: σπόρους, ξηρούς καρπούς, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, παντζάρια και άλλα ριζώδη λαχανικά.

Advertisements

 

Ψευδάργυρος, φολικό, χρώμιο και έλλειψη σιδήρου

Τα μεταλλικά στοιχεία προέρχονται από το έδαφος, αλλά σε αντίθεση με τις βιταμίνες, δεν μπορούν να παραχθούν από το ανθρώπινο σώμα. Μέσω του εδάφους απορροφώνται από τα φυτά και στη συνέχεια περνούν στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα που τρώνε αυτά τα φυτά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορυκτά όπως ο ψευδάργυρος, το φολικό οξύ, το λίθιο, ο σίδηρος και το χρώμιο βοηθούν αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, άγχος, διατροφικές διαταραχές και προβλήματα αλκοολισμού. Δεδομένου ότι θεωρούνται ιχνοστοιχεία, το σώμα μας χρειάζεται μόνο ένα μικρό ποσό από αυτά. Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν βασικά μέταλλα περιλαμβάνουν ψωμιά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα.

 

Ανεπάρκεια ιωδίου

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά ο θυρεοειδής, ένας από τους σημαντικότερους αδένες στο σώμα. Ο θυρεοειδής επηρεάζει κάθε λειτουργία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας του σώματος, της ανοσολογικής λειτουργίας και της εγκεφαλικής απόδοσης (συγκέντρωση, μνήμη και άλλα).

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να παρατηρηθούν διάφορα προβλήματα όπως κατάθλιψη, γνωστικές διαταραχές, ινομυαλγία κ.α. Τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο είναι το εμπλουτισμένο με ιώδιο αλάτι, τα ξηρά φύκια, οι πατάτες, τα cranberries και το kelp (είδος θαλάσσιου φυκιού).

 

 

Μαγνήσιο

Αναφέρεται μερικές φορές ως το ελιξίριο του στρες, το “πιο ισχυρό μέταλλο χαλάρωσης που υπάρχει.” Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε αυτό το ορυκτό λόγω πρόχειρου φαγητού, υπερβολικού αλκοόλ, αλατιού, καφέ και ζάχαρης στη διατροφή τους.

Χωρίς αυτό το ανόργανο στοιχείο, τα επίπεδα του άγχους μπορεί να αυξηθούν και πιθανόν να γίνουμε πιο ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί, ανήσυχοι ή ακόμη να υποφέρουμε από πονοκεφάλους. Τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο είναι τα φύκια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα φασόλια.

 

Ανεπάρκεια αμινοξέων

Υπάρχουν συνολικά 12 απαραίτητα αμινοξέα και ούτε αυτά δημιουργούνται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης και βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει σωστά, ενώ αντίθετα, η έλλειψή τους μας κάνει να αισθανόμαστε αδιάφοροι, υποτονικοί, καταθλιπτικοί και με μη όχι ξεκάθαρη σκέψη. Καλές πηγές αμινοξέων είναι τα φασόλια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και η γύρη των μελισσών.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα