Μην χασετε

Ποιες είναι οι χώρες που «πολεμούν» το κίνημα κατά των εμβολίων

Πρέπει ή όχι να εμβολιάζουμε τα παιδιά;

Advertisements

Ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πολύ αφού τόσο το κίνημα υπέρ του εμβολιασμού, όσο κι εκείνο που τον καταδικάζει, μιλούν για άμεσους κινδύνους που επηρεάζουν τα παιδιά. Ανεξάρτητα από την θέση που παίρνει κάποιος, όμως, όλοι οι γονείς ενδιαφέρονται εξίσου για τα παιδιά τους, ενημερώνονται, διαβάζουν, βγάζουν τα συμπεράσματά τους και παίρνουν τις αποφάσεις τους. Ωστόσο, χρειάζεται να ενημερωνόμαστε σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού και πώς αντιμετωπίζεται σε άλλα κράτη ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή απόφαση για την υγεία των παιδιών.

Tο κίνημα κατά του εμβολιασμού ξεκίνησε το 1998 όταν ο Βρετανός γαστρεντερολόγος Αντριου Γουέικφιλντ υποστήριξε πως το εμβόλιο MMR – εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς – συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού και εντερικής νόσου σε παιδιά. Έκτοτε, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον πλανήτη αποκτώντας φανατικούς υποστηρικτές που απέχουν από τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Από την άλλη μεριά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαμηνύει πως τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά και ακίνδυνα ενώ προλαμβάνουν περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Τονίζει πως «τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι θα αποφεύγονταν εάν ήταν ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο» ισχυριζόμενος πως το τελευταίο χρόνο πέθαναν  από ιλαρά 35 παιδιά στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλες τις χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση της ιλαράς και συνιστά τον εμβολιασμό. Πολλές χώρες φαίνεται πως ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, αφού εντείνουν τα μέτρα κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος και εφαρμόζουν πιο επιθετική πολιτική.

Γαλλία: Τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν θα γίνονται δεκτά σε σχολεία και νοσοκομεία

Το γαλλικό Υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «αν οι γονείς αρνούνται τα υποχρεωτικά εμβόλια, θα πρέπει να ξέρουν ότι τα παιδιά τους δεν θα γίνονται αποδεκτά στα σχολεία και τα νοσοκομεία». Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, πέθαναν 35 παιδιά στην Ευρώπη που δεν είχαν κάνει το σχετικό εμβόλιο.

Γερμανία: Τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν θα γίνονται δεκτά στον παιδικό σταθμό

Η Γερμανία κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους που σχετίζονται με την υγεία και τον εμβολιασμό, προσπαθώντας να εξασφαλίσει πως τα παιδιά θα έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των υποχρεωτικών εμβολίων πριν τα έξι τους χρόνια. «Οι παιδικοί σταθμοί δεν κάνουν δεκτά τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν θα έχουν προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση πιστοποιώντας ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια» ανακοινώνει το γερμανικό Υπουργείο Υγείας, αφού από την 1/1/2016 έως τις 30/6/ 2017 καταγράφηκαν στην Γερμανία 1.124 κρούσματα ιλαράς.

Advertisements


Ιταλία: Απαιτείται εμβολιασμός πριν την εγγραφή σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο

Στην Ιταλία, πάλι, τα κρούσματα ιλαράς που καταγράφηκαν είναι σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα και αγγίζουν τα 4.521. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η ιταλική κυβέρνηση απαιτεί να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά για 12 κοινές ασθένειες πριν εγγραφούν σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο.

ΗΠΑ: Τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν θα γίνονται δεκτά στο σχολείο

Σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, ο νόμος ορίζει πως τα παιδιά θα γίνονται δεκτά στο σχολείο εφόσον έχουν προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση που πιστοποιεί πως έχουν κάνει τα υποχρεωτικά εμβόλια. Στην κομητεία Ρόκλαντ της Νέας Υόρκης, μάλιστα, έπειτα από την πρωτοφανή έξαρση ιλαράς μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, απαγορεύεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους για ανεμβολίαστα παιδιά, αφού θεωρούνται μεγάλη απειλή για τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.

Αυστραλία: Οι γονείς που δεν κάνουν στα παιδιά τα εμβόλια, δεν θα λαμβάνουν τα κοινωνικά επιδόματα

Στην Αυστραλία εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική προκειμένου να πείσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους: «εάν οι γονείς δεν κάνουν στα παιδιά τους τα υποχρεωτικά εμβόλια, δεν θα λαμβάνουν τα κοινωνικά επιδόματα» αναφέρουν αυστραλιανές αρχές. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κυρίως τους χαμηλόμισθους και προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει την δημόσια υγεία.

Το κίνημα κατά του εμβολιασμού έχει φθάσει και τη χώρα μας και με τον καιρό εξαπλώνεται και εδραιώνεται. Ωστόσο, ο νόμος που ισχύει στην Ελλάδα υποχρεώνει τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά του με τα υποχρεωτικά εμβόλια προκειμένου να γίνει η εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό σχολείο.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα