Μην χασετε

Ποια συστατικά της διατροφής μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας;

Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε νεαρούς και μεγαλύτερους ενήλικες.

Αν έχετε δοκιμάσει να απέχετε από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο και προσπαθείτε να διατηρείτε ένα σταθερό ωράριο αλλά το πρόβλημα δε λύνεται, τότε είναι πιθανό οι διατροφικές σας επιλογές να επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου σας.

Τα παρακάτω συστατικά της διατροφής φαίνεται να ενοχοποιούνται και να σχετίζονται με τις διαταραχές του ύπνου.

Καφεϊνούχα ροφήματα

Ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά αλλά και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα και σχετίζονται άμεσα με τις διαταραχές ύπνου, καθώς η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Η γενική σύσταση αναφέρει πως η κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να σταματά τουλάχιστον 6 ώρες πριν το βραδινό ύπνο, όμως κάθε οργανισμός μεταβολίζει με διαφορετικό ρυθμό την καφεΐνη.

Advertisements

Ζάχαρη

Η κατανάλωση γλυκών πλούσιων σε επεξεργασμένη ζάχαρη το βράδυ μπορεί να προκαλέσει πολλές διακοπές του νυχτερινού ύπνου λόγω των απότομων αυξομειώσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν η επιθυμία σας για γλυκό το βράδυ επιμένει, προτιμήστε κάποιο φρούτο σε συνδυασμό με λίγους ξηρούς καρπούς έτσι ώστε να αποφύγετε την απότομη αύξηση του σακχάρου.

Πικάντικες τροφές

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση καυτερών τροφών πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο κι ενοχλήσεις στο πεπτικό μας σύστημα προκαλώντας δυσπεψία κι αίσθημα καύσου. Για να απολαύσετε τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των μπαχαρικών, επιλέγετε πικάντικες τροφές στο μεσημεριανό και όχι στο βραδινό σας γεύμα.

Αλκοολούχα ποτά

Ερευνητικές μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει την ποιότητά του φαινόμενο που εντείνεται όσο η κατανάλωση αυξάνεται. Κι ενώ η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθά να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα, καθώς μεταβολίζεται γρήγορα μπορεί να διαταράξει το νυχτερινό ύπνο προκαλώντας διακοπές. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να σταματά τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Οι παραπάνω αλλαγές σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός Μεσογειακού προτύπου διατροφής αποφεύγοντας τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα τις βραδινές ώρες θα επιδράσουν θετικά στην ποιότητα του ύπνου σας.

Advertisements

Ευσταθία Παπαδά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα