Μην χασετε

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αν κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σας

Ο ύπνος του παιδιού στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα: η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) υποστήριζε για καιρό ότι οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να αφήνουν το μωρό τους να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί τους, επικαλούμενη τον κίνδυνο ασφυξίας, Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και άλλων συνδεόμενων με τον ύπνο, θανάτων. Αλλά το 2016, ο AAP προσάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του για να παραδεχτεί τελικά ότι μπορεί το μωρό να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του.

Advertisements

Μια έκθεση του 1999 συμβούλευε τους γονείς να μην κοιμούνται με το μωρό τους στο κρεβάτι τους, αναφέροντας μια μελέτη με 515 νεκρά μωρά σε επταετή περίοδο, οι οποίοι σχετίζονταν με την ασφυξία. Πολλοί εμπειρογνώμονες, όπως η περίφημη παιδίατρος Penelope Leach, αντέκρουσαν τη βάση αυτής της συμβουλής και αμφισβήτησαν τα ευρήματα, σημειώνοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το αν οι γονείς έπιναν ή λάμβαναν ναρκωτικά ή αν τα βρέφη είχαν ξαπλώσει πάνω στο στομάχι τους (πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου).

Οφέλη από τον ύπνο μαζί με τους γονείς

Τα πρακτικά οφέλη από τον ύπνο γονέων-μωρού στο ίδιο κρεβάτι είναι προφανή. Όχι μόνο οι γονείς είναι κοντά στο μωρό για το αν κάτι πάει στραβά, αλλά μιας τέτοιας μορφής ύπνος καθιστά ευκολότερο για τη μητέρα να θηλάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια, βέβαια, υπάρχει η ακαταμάχητα γλυκιά οικειότητα αυτού του ύπνου .

«Υπάρχει μια ενστικτώδης ανάγκη για τη μητέρα να είναι κοντά στο μωρό της», λέει στο Parents η ειδική για τον θηλασμό Cynthia Epps. Οι γυναίκες που εργάζονται δεν βλέπουν τα μωρά τους όλη την ημέρα και τις προσελκύει ιδιαίτερα ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι για να αντισταθμίσει τη χαμένη επαφή. «Όταν το μωρό είναι κοντά μπορεί να ηρεμήσει με την επαφή του δέρματος με το δέρμα», λέει η Epps. «Και μπορεί να αρχίσει να χτίζεται ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού».

Οι υποστηρικτές της άποψης για τον κοινό ύπνο λένε …

  • Υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο για την πρακτική. Σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους για αιώνες.
  • Οι μητέρες που θηλάζουν κοιμούνται περισσότερο με αυτόν τον τρόπο. Ορισμένες μητέρες που θηλάζουν βρίσκουν ευκολότερο να έχουν το παιδί τους κοντά καθώς αυτό σημαίνει ελάχιστη διακοπή του ύπνου και για τα δύο μέρη.
  • Βοηθάει τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και σίγουρα. Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι είναι σκληρό να απομονώσουμε ένα άκρως κοινωνικό παιδί με το να το βάλουμε στο κρεβάτι μόνο του τη νύχτα. Άλλοι πιστεύουν απλώς ότι τα παιδιά αποκομίζουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και ευεξίας, από τον ύπνο κοντά στη μαμά και τον μπαμπά τους.

Μειονεκτήματα από τον ύπνο μαζί με τους γονείς

Η Lynelle Schneeberg, Psy.D., διευθύντρια του προγράμματος συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του ύπνου στο ιατρικό κέντρο του Κοννέκτικατ, λέει στο Parents.com ότι αν οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, το να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε θετική επίδραση του ύπνου στο ίδιο κρεβάτι.

Το να μοιράζεσαι το κρεβάτι μπορεί να γίνει προβληματικό για διάφορους λόγους, λέει η Δρ Schneeberg, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Τα παιδιά σου μπορεί να αναπτύξουν ένα «αποκούμπι» για ύπνο. Το να έχουν πάντα έναν γονέα γύρω τους την ώρα του ύπνου, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός συνδυασμός «έναρξης ύπνου», που ονομάζεται επίσης «αποκούμπι» ύπνου ή «στήριγμα» ύπνου, κάτι που τα παιδιά σου χρειάζονται για να αποκοιμηθούν.
  • … ή να εμφανίσει ανήσυχες συμπεριφορές. «Μπορεί να διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως άγχος επειδή, καθώς δυσκολεύονται να κοιμηθούν χωρίς τον γονέα τους κοντά, εμφανίζουν μερικές φορές ανήσυχες συμπεριφορές για να πείσουν τον γονέα τους να παραμείνει κοντά τους στο κρεβάτι», εξηγεί η δρ Schneeberg.
  • Δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος ύπνου που να ταιριάζει σε όλους. Τα παιδιά διαφόρων ηλικιών χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες ύπνου και η ώρα που πηγαίνουν για ύπνο ποικίλλει αναλόγως. Σε οικογένειες που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, οι γονείς και τα μεγαλύτερα παιδιά καταλήγουν να πηγαίνουν για ύπνο πολύ νωρίτερα από ότι επιθυμούν, με βάση το πότε το χρειάζονται τα παιδιά, εξηγεί η Δρ Scheeberg. Αυτή η κατάσταση γίνεται εύκολα δυσάρεστη για όλους τους εμπλεκόμενους.
  • Η ποιότητα του ύπνου σου μπορεί να διαταραχτεί. Τα παιδιά καθώς είναι ανήσυχα και στριφογυρίζουν συνέχεια, μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο των γονιών τους με κλωτσιές ή χτυπήματα, αναφέρει η δρ Schneedberg.
  • Επίσης η σχέση μεταξύ των συζύγων μπορεί να διαταραχτεί. Για πολλά ζευγάρια με παιδιά, τα βράδια είναι η μόνη περίοδος που μπορούν να είναι μαζί. Ο ύπνος μαζί με το παιδί αφήνει λίγο χρόνο ή χώρο για οικειότητα.

Σε τελική ανάλυση, βέβαια, η επιλογή είναι δική σου και είναιπροσωπική.

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα