Μην χασετε

Ποδόλουτρο στο σπίτι με φυσικές συνταγές

Το ποδόλουτρο στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να αποκτήσετε μαλακά και όμορφα πόδια, αποβάλλοντας τις τοξίνες και όλη την ένταση μιας κουραστικής μέρας.

Advertisements

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για ποδόλουτρο ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο θέλετε να το κάνετε. Δείτε παρακάτω θεραπείες με ποδόλουτρο για κουρασμένα, πονεμένα και βαριά πόδια, καθώς και για ξηρές φτέρνες ή μύκητες ποδιών και επιλέξτε το ιδανικό για τις ανάγκες σας.

Κανόνες υγιεινής και σωστής χρήσης για το ποδόλουτρο:

Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη που να χωρούν τα πόδια σας και το νερό να φτάνει μέχρι τους αστραγάλους. Την συγκεκριμένη λεκάνη για λόγους υγιεινής δεν θα πρέπει να την μοιράζεστε με άλλους, αλλά ούτε να την χρησιμοποιείτε για άλλες δουλειές, όπως ρούχα για παράδειγμα.

Από εκεί και πέρα, η θερμοκρασία του νερού έχει να κάνει με τον κάθε άνθρωπο. Για παράδειγμα, οι υποτασικοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν χλιαρό προς ζεστό νερό και ο χρόνος παραμονής των ποδιών μέσα στο διάλυμα να μην ξεπερνά τα 7 λεπτά. Οι υπερτασικοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν χλιαρό προς δροσερό νερό και να μην ξεπερνούν τα 20 λεπτά. Τέλος, όσοι δεν έχουν πρόβλημα με την πίεση τους χρησιμοποιούν χλιαρό νερό και παραμένουν μέσα στο διάλυμα 10-12 λεπτά.

Ποδόλουτρο με σόδα:

Το ποδόλουτρο με μαγειρική σόδα βοηθάει στο να απαλλαγείτε από τις ξηρές φτέρνες, αλλά και από τα βαριά και κουρασμένα πόδια.

Δημιουργήστε λοιπόν ένα μείγμα με κρύο νερό και πέντε κουταλιές μαγειρικής σόδας. Βυθίστε τα πόδια σας στο διάλυμα και αφήστε τα για 10-15 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα αποκτήσετε μαλακά πέλματα, αλλά θα ξεκουράσετε τα πόδια σας.

Ποδόλουτρο με σόδα και αλάτι:

Αν θέλετε να κάνετε τα πέλματα σας μαλακά, χωρίς σκληρύνσεις και σκασμένες φτέρνες, κάντε ένα ποδόλουτρο με μαγειρική σόδα και αλάτι.

Πάρτε μια λεκάνη και προσθέστε νερό, τόσο όσο να καλύπτει τα πέλματα σας. Στη συνέχεια προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθούν τα υλικά στο νερό. Έπειτα, τοποθετήστε τα πόδια σας μέσα στο μείγμα για 15-20 λεπτά. Όσο περιμένετε, μπορείτε να τρίβετε τα πέλματα μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο, κάνετε απολέπιση. Αν χρειαστεί, τρίψτε με τα χέρια σας τα δύσκολα σημεία, φορώντας προληπτικά γάντια μιας χρήσης, για να αποφύγετε να μεταφέρετε τυχόν μύκητες ποδιών.

Μετά τα 15-20 λεπτά, βγάλτε τα πόδια σας από το ποδόλουτρο με σόδα και αλάτι και σκουπίστε τα πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα. Φροντίστε να απομακρύνετε κάθε ίχνος υγρασίας από τα πόδια και ιδιαίτερα από την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Τέλος, εφαρμόστε μια γενναιόδωρη ποσότητα ενυδατικής κρέμας σώματος ή μιας ειδικής κρέμας για τα πέλματα και φορέστε βαμβακερές κάλτσες για τουλάχιστον μία ώρα.

Advertisements

Ποδόλουτρο για ξεκούραση:

Το ποδόλουτρο στο σπίτι αποτελεί μια πολύ καλή λύση για τα κουρασμένα πόδια.

Με θαλασσινό αλάτι, αιθέριο έλαιο μέντας και δενδρολίβανου:

Γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό, προσθέστε μια χούφτα θαλασσινό αλάτι και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και δεντρολίβανου. Μουλιάστε τα πόδια σας για λίγα λεπτά και θα νιώσετε ξεκούραση, αποκτώντας παράλληλα απαλό δέρμα.

Με θαλασσινό αλάτι, αιθέριο έλαιο λεβάντας και γλυκερίνη:

Πάρτε μια λεκάνη, βάλτε ζεστό νερό και προσθέστε θαλασσινό αλάτι, λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας και 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη. Πέρα από τα ξεκούραστα πόδια, το συγκεκριμένο σπιτικό ποδόλουτρο θα αφήσει το δέρμα σας πεντακάθαρο και πολύ απαλό.

Ποδόλουτρο με αλάτι:

Ένα ποδόλουτρο με αλατόνερο είναι ιδανικό για να απαλλαγείτε από τα πρησμένα πόδια και να τα νιώσετε ανάλαφρα και ξεκούραστα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια χούφτα χοντρό βιολογικό αλάτι σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και να βυθίσετε τα πόδια σας.

Το αλάτι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Το ιώδιο που περιέχει βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας το γαλακτικό οξύ (προϊόν καύσης των μυών) και δημιουργεί μια αίσθηση ξεκούρασης στα πόδια. Από την άλλη μεριά, το νάτριο συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών του σώματος και την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος.

Ποδόλουτρο με ξύδι:

Απαλλαγείτε από τα ξηρά πόδια κάνοντας ένα σπιτικό ποδόλουτρο με ξύδι. Το οξικό οξύ του ξυδιού έχει αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, δρα γρήγορα και αποτελεσματικά, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους φλεγμονή και ρυθμίζοντας το PH του δέρματος. Επομένως, είναι ένα ιδανικό ποδόλουτρο για μύκητες στα πόδια και τα νύχια αφού τους καταπολεμά, απομακρύνοντας παράλληλα και τη κακοσμία των ποδιών.

Απλά δημιουργήστε ένα μείγμα με ζεστό νερό, λίγο σαπούνι και λίγο άσπρο ξύδι και μουλιάστε τα πόδια σας μέχρι να κρυώσει το νερό (περίπου 10 λεπτά). Μόλις βγάλετε τα πόδια σας από το μείγμα σκουπίστε τα πολύ καλά, δίνοντας προσοχή στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και δείτε πως οι φτέρνες σας θα έχουν μαλακώσει.

Advertisements

Ποδόλουτρο για κάλους:

Αν ταλαιπωρείστε από καλούς, τα ποδόλουτρα αυτά θα σας βοηθήσουν να τους απομακρύνετε.

Με χοντρό αλάτι και ανανά:

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε μια λεκάνη με ζεστό νερό και να μουλιάσετε για 10 περίπου λεπτά τα πόδια σας. Στη συνέχεια πάρτε μια χούφτα χοντρό αλάτι και τρίψτε απαλά με μια ελαφρόπετρα τα σημεία όπου έχετε τον κάλο. Έπειτα, τοποθετήστε πάνω στον κάλο μια φέτα ανανά για 5-10 λεπτά. Ο ανανάς περιέχει κάποια ένζυμα που δρουν βοηθητικά στην απομάκρυνση του κάλου.

Με αλεύρι βρώμης:

Γεμίστε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και διαλύστε μέσα της λίγο αλεύρι βρώμης. Βουτήξτε τα πόδια σας μέσα και αφήστε τα για 15 λεπτά, τρίβοντας ταυτόχρονα τον κάλο με μια ελαφρόπετρα. Το ποδόλουτρο αυτό έχει την ικανότητα να μαλακώνει τους κάλους.

Με μια φέτα ανανά:

Δέστε με την βοήθεια μιας γάζας μια φέτα ανανά πάνω στον κάλο και αφήστε την όλο το βράδυ, καθώς κοιμάστε, για να δράσει. Το πρωί, ο κάλος θα είναι μαλακός και θα έχει ξεκολλήσει.

Ποδόλουτρο για σκασμένες φτέρνες:

Για να αντιμετωπίσετε τις σκασμένες φτέρνες, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αναζωογονητικό ποδόλουτρο στο σπίτι.

Με θαλασσινό αλάτι και λεμόνι:

Γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και προσθέστε λεμόνι. Αφήστε τα πόδια σας για λίγα λεπτά να μουλιάσουν και στη συνέχεια βγάλτε τα από το νερό. Πάρτε το θαλασσινό αλάτι και τρίψτε τα για να κάνετε απολέπιση και να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα. Αν θέλετε καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε μια σκληρή οδοντόβουρτσα για το τρίψιμο του αλατιού.

Με χυμό λεμονιού:

Βυθίστε τα πόδια σας σε ένα μείγμα χυμό λεμονιού για 10 λεπτά. Μετά βγάλετε τα και τρίψτε τα με ένα απολεπιστικό σφουγγάρι, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα και αφήνοντας τα πέλματα μαλακά και όμορφα. Εξάλλου, ο χυμός λεμονιού είναι όξινος και βοηθά στο να διαλυθούν τα νεκρά κύτταρα.

Με μέλι:

Γεμίστε μια λεκάνη με 4,5 λίτρα ζεστό νερό και προσθέστε 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι. Βουτήξτε τα πόδια σας μέσα στο μείγμα και αφήστε τα για 10-15 λεπτά ή περισσότερο αν τα πόδια σας είναι αρκετά ξερά και αφυδατωμένα.

Το μέλι διαθέτει φυσικά ένζυμα που βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση και ενυδάτωση του δέρματος.

Το ποδόλουτρο αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μαλακώσετε τις φτέρνες σας, αλλά θα σας βοηθήσει να προλάβετε τις σκληρύνσεις, αυξάνοντας παράλληλα και την κυκλοφορία του αίματος.

Προσοχή, αν θέλετε να κόψετε και να λιμάρετε τα νύχια σας, κάντε το πριν το ποδόλουτρο, διότι μετά θα έχουν μαλακώσει.

Ποδόλουτρο με listerin:

Το ποδόλουτρο με λίστεριν (στοματικό διάλυμα) είναι ιδανικό για να καταπολεμήσετε τους μύκητες των ποδιών, αλλά και για βελούδινες φτέρνες, χωρίς σκασίματα και ρωγμές. Ο λόγος είναι πως περιέχει βενζοϊκό οξύ και αιθανόλη. Τα δυο αυτά συστατικά βοηθούν στην απομάκρυνση του νεκρού, ξηρού δέρματος και στην εξόντωση των βακτηρίων, μυκήτων και μικροβίων.

Αναμείξτε λοιπόν σε μια λεκάνη 1 φλιτζάνι Listerine, 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι ή μηλόξυδο και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και βυθίστε τα πόδια σας μέσα στο μείγμα. Στη συνέχεια βγάλτε τα, σκουπίστε τα πολύ καλά, δίνοντας βάση ανάμεσα στα δάχτυλα και τρίψτε τις φτέρνες σας με μία ράσπα για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα. Τέλος, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα.

Επειδή το λίστεριν έχει συνήθως μπλε χρώμα και ενδέχεται να χρωματίσει τα πόδια σας μπλε, καλό θα είναι να μην κάνετε το ποδόλουτρο αν πρόκειται να βάλετε ανοιχτά παπούτσια αμέσως. Βέβαια μετά από λίγο το χρώμα φεύγει και τα πόδια σας θα πάρουν την φυσιολογική τους απόχρωση.

Αν θέλετε να φύγει πιο γρήγορα το χρώμα, κάντε ένα ποδόλουτρο με λεμόνι ή τρίψτε το στην επιφάνεια των ποδιών σας. Το λεμόνι έχει λευκαντικές ιδιότητες.

Ποδόλουτρο με βορικό οξύ:

Το βορικό οξύ είναι μια σκόνη που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία. Η σκόνη αυτή χρησιμοποιείται στο ποδόλουτρο για μύκητες ως ύστατη λύση. Αν δηλαδή κανένα από τα παραπάνω ποδόλουτρα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Διαλύστε στο νερό 1 κουταλιά της σούπας βορικό οξύ και κάντε ένα ποδόλουτρο 2 φορές την ημέρα. Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε λίγη σκόνη και μέσα στα παπούτσια σας για καλύτερο αποτέλεσμα.

Άλατα για ποδόλουτρο:

Μια πολύ καλή επιλογή για ποδόλουτρο στο σπίτι με αποτοξινωτικές και μαλακτικές ιδιότητες αποτελούν τα άλατα θειικής μαγνησίας, γνωστά και ως epsom. Διαλύστε μια χούφτα από τα άλατα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό που καλύπτει τα πόδια σας, ανακατεύοντας με το χέρι. Στη συνέχεια, κάντε ένα ποδόλουτρο μέχρι να κρυώσει το νερό και σκουπίστε τα καλά με μια μαλακή πετσέτα. Μετά αφήστε τα πόδια σας να στεγνώσουν εντελώς για 5-10 λεπτά και τρίψτε με μια ελαφρόπετρα ή ράσπα τα σημεία όπου έχετε σκληρύνσεις. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε με το τρίψιμο. Αν νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση ή πόνο σταματήστε.

Έπειτα ξεπλύντε τα πόδια σας με ζεστό νερό για να απομακρύνετε τα τριμμένα νεκρά κύτταρα και εφαρμόστε μια πηχτή ενυδατική κρέμα σώματος ή ποδιών, κάνοντας παράλληλα μασάζ για να απορροφηθεί. Φορέστε βαμβακερές κάλτσες και κοιμηθείτε. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε την ενυδατική κρέμα να απορροφηθεί καλύτερα από τα πέλματα σας.

Ποδόλουτρο και για αποτοξίνωση:

Το ποδόλουτρο δεν χρησιμοποιείται μόνο για την καθαριότητα των ποδιών, αλλά και για την αποτοξίνωση και την χαλάρωση του σώματος.

Βοηθάει στην εσωτερική θερμορύθμιση του σώματος, λειτουργώντας παράλληλα ως αντίδοτο στα κρύα πόδια την περίοδο του χειμώνα. Επίσης, καταπραΰνεται το νευρικό σύστημα και βοηθάει στην αποβολή του άγχους, προσφέροντας ηρεμία και χαλάρωση σε όποιον το κάνει. Τέλος, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, προσφέροντας μια αίσθηση πληρότητας και ευεξίας.

Αυτό που μένει είναι να επιλέξετε μια από τις προαναφερθείσες μεθόδους για σπιτικό ποδόλουτρο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως όλες οι παραπάνω συνταγές μπορούν να γίνουν σε μια απλή λεκάνη. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια συσκευή για ποδόλουτρο μασάζ – πεντικιούρ.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα