Μην χασετε

Πλούσιο πρωινό ή πλούσιο δείπνο – Ποιο από τα δύο αδυνατίζει;

Πλούσιο πρωινό ή πλούσιο δείπνο – Ποιο από τα δύο αδυνατίζει;

Eνα πλούσιο πρωινό ή ένα πλούσιο δείπνο; Ποιο από τα δύο θα μπορούσε να διπλασιάσει την καύση θερμίδων και να αποτελέσει το κλειδί για τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα; Δείτε τι αποκαλύπτει η έρευνα.

Μία παροιμία μας προτρέπει να πρωί να τρώμε σαν βασιλιάδες, το μεσημέρι σαν ζητιάνοι και το βράδυ σαν σπουργίτια. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lübeck της Γερμανίας, έρχεται να ενισχύσει το πρώτο τουλάχιστον τμήμα του ρητού, αυτό που απαιτεί το πρωινό να είναι πλουσιοπάροχο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Metabolism, ένα καλό και πλούσιο πρωινό θα μπορούσε να διπλασιάσει την καύση θερμίδων συγκριτικά με ένα πλούσιο δείπνο και να αποτελέσει το κλειδί για τη διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 16 άνδρες εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώσουν ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και ένα δείπνο λίγων θερμίδων σε μία ημέρα, και το αντίστροφο μια άλλη.

Advertisements

Μετά το πείραμα, αποδείχτηκε πως το ενισχυμένο πρωινό ενεργοποιεί μια διαδικασία του μεταβολισμού γνωστή ως τροφογενή θερμογένεση, η οποία σχετίζεται με τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει το σώμα για την διατήρηση της θερμοκρασίας του και τη χώνεψη του φαγητού, ενώ ένα πρωινό χαμηλών θερμίδων οδηγούσε σε αύξηση της όρεξης, ιδίως για σάκχαρα.

Συγκεκριμένα, η τροφογενής θερμογένεση ήταν κατά δυόμιση φορές υψηλότερη την ημέρα κατανάλωσης του πλούσιου πρωινού. Επιπλέον, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η συγκέντρωση ινσουλίνης, που προκαλούνται κατά την κατανάλωση ενός γεύματος, μειώθηκαν στην περίπτωση του πλούσιου πρωινού, αλλά όχι στου αντίστοιχου δείπνου.

Τέλος, διαπιστώθηκε πως όσοι δεν καταναλώνουν υψηλές ποσότητες θερμίδων στην αρχή της ημέρας, έχουν μεγαλύτερη τάση προς το τσιμπολόγημα.

Κατά την Δρ. Juliane Richter, νευροβιολόγο στο Πανεπιστήμιο Lubeck και επικεφαλής της έρευνας, η κατανάλωση χορταστικού πρωινού σε καθημερινή βάση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και αύξησης του σακχάρου, καταστάσεις που έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Advertisements

Προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη τροφογενή θερμογένεση, έδειξαν πως η συγκεκριμένη μεταβολική λειτουργία είναι χαμηλότερη στους παχύσαρκους ανθρώπους, καθώς επίσης πως ο ρυθμός της επιβραδύνεται κατά τις νυχτερινές ώρες εξαιτίας των βιολογικών ρολογιών.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς με παχυσαρκία να καταναλώνουν πλούσιο πρωινό καθώς η διατροφική αυτή συνήθεια έχει συνδεθεί και με την απώλεια βάρους.

Έρευνα του 2017 σε 50.000 ενήλικες, διαπίστωσε πως μια διατροφή βασισμένη στο περιώνυμο ρητό που αναφέρθηκε στην αρχή, εξασφαλίζει χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Το πιο σημαντικό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση σοκολάτας το πρωί μπορεί να σας γλιτώσει από λιγούρες για γλυκίσματα κατά την υπόλοιπη ημέρα.

πηγή

Advertisements

Διατροφή Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα νέα άρθρα που αφορούν την διατροφή της γυναίκας

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα