Μην χασετε

Πλαστικός ή ξύλινος πάγκος κοπής στην κουζίνα;

Εσείς τι πάγκο κοπής χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας; Ξύλινο ή πλαστικό;

Advertisements

Να σας πω την αλήθεια, εγώ έχω και από τους δύο. Μια χρησιμοποιώ τον έναν και όταν είναι λερωμένος, χρησιμοποιώ τον άλλον. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, ποιος από τους δύο είναι πιο καλός για την υγεία μας; Για πάμε να δούμε!

 

Ξύλινος πάγκος κοπής vs Πλαστικός πάγκος κοπής

Ο ξύλινος είναι πιο όμορφος στο μάτι αυτό είναι σίγουρο. Απλά με εκνευρίζει λίγο ότι καθυστερεί να στεγνώσει μετά το πλύσιμο, γιαυτό και προτιμώ τον πλαστικό συνήθως…! Με τα μικρόβια όμως τι γίνεται; Ψάξαμε λίγο και βρήκαμε ότι μετά από συνεχή χρήση σε ξύλινο πάγκο, οι χαρακιές με το μαχαίρι είναι σχεδόν αόρατες στο ανθρώπινο μάτι και ο πάγκος μοιάζει σαν καινούργιος. Να όμως που τα μικρόβια όπως το κωλοβακτηρίδιο και η σαλμονέλα μπορούν να φωλιάσουν στις χαρακιές αυτές.

Μετά από έρευνες σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, αποδείχθηκε ότι τα μικρόβια ναι μεν δεν καθαρίζονται εύκολα από τις χαρακιές, αλλά από την άλλη δε ζουν πολύ πάνω στην ξύλινη επιφάνεια και μετά από κάποιες ώρες πεθαίνουν.

 

Σε αντίθεση με τον ξύλινο, ο πλαστικός “προσβάλλεται” πιο εύκολα από χαρακιές, οι οποίες είναι ορατές στο μάτι γιατί είναι πιο βαθιές. Τα μικρόβια και πάλι φωλιάζουν εκεί, αλλά πολλαπλασιάζονται και ζουν περισσότερο στην πλαστική επιφάνεια. Το θετικό όμως είναι ότι ο πλαστικός πάγκος, καθαρίστηκε πολύ πιο εύκολα στις έρευνες απ’ ότι ο ξύλινος.

Το πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής μετά τις έρευνες σε πολλά δείγματα, καταλήγει ότι ο κάθε πάγκος έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του, αλλά κλίνει προς τη χρήση του ξύλινου.

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα