Μην χασετε

Πατατόπιτα: Μια λαχταριστή συνταγή στο τηγάνι με αλλαντικά και τυρί

Μέσα σε λίγα λεπτά θα την έχετε έτοιμη! Αφράτη κρούστα πατάτας που «κλέινει» μέσα της αλλαντικά και τυρί.

Advertisements

Θα χρειαστείτε

Υλικά για τη τη ζύμη πατάτας

  • 500 γρ. πατάτες
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο αλάτι
  • 3 κ.σ. τυρί τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα

Υλικά για τη γέμιση

  • 5 φέτες ζαμπόν
  • 6 φέτες τυρί μοτσαρέλα ή έμενταλ ή τσένταρ ή γκούντα
  • 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, για βούρτσισμα της επιφάνειας

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις φλούδες από τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε, τις τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ και τις πολτοποιείτε σε πουρέ. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι, το τριμμένο τυρί, το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη.

Παίρνετε ένα τηγάνι διαμέτρου 24 εκ. και το αλείφετε με λίγο λάδι ή βούτυρο. Τοποθετείτε μέσα τη μισή ζύμη πατάτας και την απλώνετε ισομερώς, με αλευρωμένα χέρια, στη βάση του τηγανιού. Στρώνετε από πάνω τις φέτες ζαμπόν και τυριού.

Παίρνετε την άλλη μισή ζύμη, την τοποθετείτε πάνω από το ζαμπόν και το τυρί, πιέζετε με τα χέρια σας, ώστε να κλειστεί καλά το τυρί και το ζαμπόν.

Τοποθετείτε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σας, σε μέτρια φωτιά και τηγανίζετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά από τη κάτω πλευρά.

Όταν είναι έτοιμο από τη κάτω πλευρά, σκεπάζετε από πάνω με ένα πιάτο και τη αναποδογυρίζετε (σαν ομελέτα) από την άλλη πλευρά. Ψήνετε και από αυτή τη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά τη αλείφετε με το βούτυρο και τη σερβίρετε ζεστή.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα