Μην χασετε

Παράλειψη του πρωινού γεύματος: μάθετε ποιες είναι 7 συνέπειες

Τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζει το πρωινό γεύμα αποτελούν κλειδί για την αναπλήρωση της ενέργειας του σώματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις συνέπειες που έχει η παράλειψη του πρωινού γεύματος!

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τις συνέπειες που έχει η παράλειψη του πρωινού γεύματος και συνεχίζουν να μην τρώνε αυτό το σημαντικό γεύμα. Αν και τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στο πρωινό γεύμα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να υποτιμούν τις απίστευτες ωφέλειές του.

Μάλιστα, μερικοί πιστεύουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος σημαίνει κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και επομένως πιο εύκολο αδυνάτισμα. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους καθώς και να προκαλέσει άλλα προβλήματα που μειώνουν την ποιότητα ζωής.

Επομένως, είναι ουσιαστικό η διατροφή σας να περιλαμβάνει αυτό το σημαντικό γεύμα και, πάνω από όλα, το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι υγιεινό.

Advertisements

Γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν τρώτε πρωινό; Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε τις κύριες συνέπειες που έχει η παράλειψη του πρωινού γεύματος.

Παράλειψη του πρωινού γεύματος: 7 συνέπειες

1. Έλλειψη ενέργειας

Για βέλτιστη σωματική και διανοητική επίδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ουσιαστικό να «επαναφορτίσετε» τον οργανισμό με ένα καλό πρωινό γεύμα. Επομένως, μία από τις συνέπειες που έχει η παράλειψη του πρωινού γεύματος είναι η κόπωση και η νύστα, που μπορεί να επιμένουν.

Ωστόσο, προσοχή! Ο καφές και τα κράκερ στη θέση του πρωινού γεύματος δεν θα κάνουν τη διαφορά!

Αν ο στόχος είναι να δώσετε «καύσιμο» στο σώμα σας, το πρωινό σας γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν κατάλληλο συνδυασμό τροφών που είναι πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Advertisements

2. Άνοδος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας

Τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζετε από τις τροφές που καταναλώνετε στο πρωινό σας γεύμα παίζουν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Επομένως, όταν αυτά δεν καταναλώνονται στην ώρα τους ή όταν αντικαθίστανται από ανθυγιεινές επιλογές, η συγκέντρωση της ινσουλίνης μειώνεται και το σώμα σας συσσωρεύει περισσότερο σάκχαρο.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ειδικά για ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη. Αν το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν λυθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, η αυξημένη γλυκόζη μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω συμπτώματα και παθήσεις.

3. Αυξημένη πείνα

Μία από τις συνέπειες που έχει η παράλειψη του πρωινού γεύματος είναι η αίσθηση ανησυχίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Αν και αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι, όταν παραλείπετε το πρωινό, καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, στην πραγματικότητα αυτό σας κάνει να τρώτε περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, επειδή αισθάνεστε ακόρεστη πείνα.

Advertisements

4. Συναισθηματικές ανισορροπίες

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών που προκαλεί η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματικές ανισορροπίες.

Επειδή οι τροφές καλής ποιότητας περιέχουν ουσίες που εξασφαλίζουν ευεξία, η παράλειψη του πρωινού γεύματος προκαλεί άγχος και ευερεθιστότητα.

Αν τα συναισθήματα αυτά επηρεάζουν την εργασία και την οικογενειακή ζωή σας αργότερα, θα πρέπει να ξανασκεφτείτε τη διατροφή σας. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης, όπως μαύρη σοκολάτα, μπανάνες και αβοκάντο.

5. Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε από το πρωινό γεύμα βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Για αυτόν τον λόγο η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάνοντας έτσι το σώμα σας περισσότερο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

6. Εμφάνιση πεπτικών προβλημάτων

Η αργή πέψη και η δυσκοιλιότητα είναι ακόμα δύο συνέπειες που έχει η παράλειψη του πρωινού γεύματος. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση πεπτικών προβλημάτων, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, που οφείλεται στην παράλειψη του πρωινού γεύματος, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή.

Είναι απαραίτητο τα πρωινά σας γεύματα να περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα και νερό. Ο συνδυασμός αυτός συνεισφέρει στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί από τις άχρηστες ουσίες. Επιπλέον, ρυθμίζει το pH της βακτηριακής χλωρίδας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρίτιδας και δυσπεψίας.

7. Μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακής νόσου

Σύμφωνα με μια μελέτη του Harvard T. H. Chan School of Public Health, οι άνδρες που δεν τρώνε πρωινό έχουν κατά 27% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή ή σοβαρή καρδιακή νόσο.

Προφανώς, η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη, παχυσαρκίας, υψηλής χοληστερίνης και υπέρτασης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου και επηρεάζουν επίσης την υγεία του εγκεφάλου.

Ωστόσο οι ερευνητές δηλώνουν ότι η κατανάλωση πρωινού γεύματος κάθε μέρα αποτελεί μια προληπτική συνήθεια.

Σταματήστε να παραλείπετε το πρωινό γεύμα

Τρώτε πρωινό κάθε μέρα; Είναι το πρωινό σας πλήρες και ισορροπημένο;

Τώρα που γνωρίζετε τις συνέπειες που έχει η παράλειψη του πρωινού γεύματος, προσπαθήστε να περιλαμβάνετε σε αυτό τροφές με υψηλή διατροφική αξία. Επίσης να θυμάστε ότι το θερμιδικό περιεχόμενο του πρωινού σας γεύματος θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% περίπου των καθημερινών αναγκών του σώματός σας.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα