Μην χασετε

Παιδικό μπάνιο: Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στο μπάνιο του μικρού τους

Όπως ήδη γνωρίζεις από την προσωπική εμπειρία σου, τα παιδιά λατρεύουν την ώρα του μπάνιου. Ας γράψω, όμως, λάθος στην παραπάνω πρόταση κι ας κάνω εκ νέου την διατύπωση: τα ΜΩΡΑ λατρεύουν το μπάνιο! Γιατί τα παιδιά απεχθάνονται στο μπάνιο και αντιμετωπίζουν το νερό με την σαπουνάδα σαν το πιο τρομακτικό και ενοχλητικό πράγμα στον κόσμο, προσπαθώντας να το αποφύγουν πάση θυσία! Για τα βρέφη και τα μωρά, όμως, η διαδικασία του μπάνιου είναι πέρα από απαραίτητη και απολύτως ευχάριστη και εποικοδομητική. Βλέπεις, η αίσθηση ασφάλειας και η φυσική σύνδεσή των μωρών με το νερό οφείλεται στην πολύ πρόσφατη επαφή τους με το υγρό στοιχείο εντός την μήτρας.

Advertisements

Πέρα, όμως, από την οικεία αίσθηση που προσφέρει στα μωρά, το μπάνιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο χαλάρωσης -γι’ αυτό και προτιμάται πριν τον βραδινό ύπνο-, ενώ ταυτόχρονα είναι μια ωφέλιμη διαδικασία, μιας και αναπτύσσει τόσο τις σωματικές δεξιότητες των μωρών, όσο και την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της γνωστικής ικανότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών καθώς μεγαλώνουν. Παρ’ όλα αυτά, η ώρα του μπάνιου είναι μια από τις στιγμές υψηλού κινδύνου στο σπίτι. Άλλωστε, ένα βρεγμένο παιδί είναι ένα παιδί που γλιστράει, επομένως τα χτυπήματα και τα μικροατυχήματα είναι πολύ πιθανό να εντάσσονται στο πρόγραμμα. Πώς μπορείς, όμως, να προστατεύσεις το μικρό σου κατά την διάρκεια του μπάνιου του;

Το βασικό μέσο προστασίας είναι να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και να αποφεύγονται κάποια πολύ κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς κατά την διαδικασία του μπάνιου. Ποια είναι αυτά τα σφάλματα;

Ρίξε μια ματιά παρακάτω και φρόντισε να τα αποφύγεις!

Σφάλμα #1: Οι γονείς βγαίνουν από το μπάνιο, ενώ το παιδί είναι στο νερό
Ένα βρέφος δεν πρέπει ποτέ -μα, ποτέ- να μένει μόνο του στο νερό, αλλά αυτό είναι αυτονόητο. Εκείνο, όμως, που συχνά δεν μοιάζει τόσο αυτονόητο είναι πως ούτε ένα νήπιο μπορεί να μείνει χωρίς επιτήρηση στο νερό, ακόμη κι αν είναι για ένα λεπτό!

Σφάλμα #2: Δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα
Σε συνέχεια του προηγούμενου λάθους, οι γονείς τείνουν να ξεχνούν τα απαραίτητα “σύνεργα” για το μπάνιο, όπως την πετσέτα, το σφουγγάρι, το σαπούνι ή ένα παιχνίδι, γεγονός που τους υποχρεώνει να αφήσουν το παιδί στο νερό προκειμένου να φέρουν το αντίστοιχο αντικείμενο. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για το μπάνιο, ώστε το παιδί να μην μένει ανεπιτήρητο στο νερό.

Σφάλμα #3: Δεν ελέγχουν την θερμοκρασία του νερού
Ενδεχομένως το κλάμα του μωρού ή η αναστάτωση της στιγμής να εμποδίσει τον γονέα να ελέγξει την θερμοκρασία του νερού, γεγονός που με την σειρά του οδηγεί σε… πάγωμα ή κάψιμο του παιδιού. Βλέπεις, τα μωρά και τα νήπια είναι πιο ευαίσθητα στην αίσθηση του ζεστού και του κρύου και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το νερό του μπάνιου να είναι χλιαρό. Μάλιστα, οι γονείς πρέπει να τσεκάρουν την θερμοκρασία είτε με τον καρπό τους χεριού, είτε με τον αγκώνα, μιας και αυτές είναι περιοχές πιο ευαίσθητες στην θερμοκρασία απ’ ό,τι τα δάχτυλα.

Σφάλμα #4: Δεν κάνουν την μπανιέρα ασφαλή για τα παιδιά
Νερό + σαπουνάδα = ολισθηρότητα. Και επειδή τα μαθηματικά στην περίπτωση του παιδικού μπάνιου είναι απλά, το ίδιο απλό και αυτονόητο είναι το γεγονός πως η μπανιέρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένη, ώστε να μην γλιστρήσει το παιδί. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών χαλιών στον πυθμένα της. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην βρύση της μπανιέρας, ώστε να μην χτυπήσει το κεφάλι του παιδιού, την ώρα του μπάνιου.

Σφάλμα #5: Αφήνουν τα σύνεργα του μπάνιου να… σαπίσουν
Τα παιχνίδια μπάνιου, όπως τα λαστιχένια παπάκια, τα σφουγγάρια και τα πετσετάκια μπάνιου μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για τα παιδιά, αν δεν στεγνώσουν σωστά και επαρκώς. Ωστόσο, πολλοί γονείς ξεχνούν να τα περιποιηθούν, αφήνοντάς τα να γεμίσουν μούχλα και να αναπτυχθούν πάνω τους βακτήρια ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τα παιδιά.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα