Μην χασετε

Παιδική παχυσαρκία: οδηγίες για αποφυγή περιττών κιλών

Η εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας στα παιδιά αποτελεί πλέον επιδημία που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Μπορεί οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας να δυσκολεύουν το έργο των γονιών προκειμένου να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, θα πρέπει να θυμούνται όμως πως οι διατροφικές αρχές ενός παιδιού στα πρώτα στάδια ζωής, έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία του. Στα πλαίσια της προσπάθειας υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και σωματικής ευεξίας του παιδιού, οι γονείς είναι καλό να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία.

  1. Έξυπνες αγορές: καλό θα είναι να επιλέγουν με προσοχή τα τρόφιμα που επιλέγουν να αγοράσουν, αφενός για να μειώσουν τα έξοδα αφετέρου για να «δώσουν» σωστό παράδειγμα στα παιδιά με τα τρόφιμα που επιλέγουν και οι ίδιοι.
  2. Εύκολη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές: καλό θα είναι τα φρούτα και τα σνακ με χαμηλές θερμίδες να είναι εύκολα προσβάσιμα στο παιδί ανά πάσα ώρα τα επιθυμεί, όπως για παράδειγμα ένα μπολ με φρούτα στο τραπέζι της κουζίνας, αντί για ένα μπολ με μπισκότα.
  3. Προσοχή στις μερίδες: επειδή η τάση τείνει να αυξάνει τις μερίδες που καταναλώνουν τα παιδιά, ακόμη και ένα μικρότερο μέγεθος πιάτου θα βοηθήσει τους γονείς στον περιορισμό των ποσοτήτων που καταναλώνει το παιδί.
  4. Πρωινό γεύμα: η αποφυγή γευμάτων μέσα στην ημέρα και ειδικότερα του πρωινού, σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης παχυσαρκίας. Μπορεί το πρωινό ξύπνημα και οι υποχρεώσεις να δημιουργούν άγχος και πίεση, καλό θα είναι οι γονείς να φροντίζουν για εύκολο πρωινό γεύμα που μπορεί το παιδί να παίρνει μαζί του στο δρόμο.
  5. Μαγειρική για όλους: η μαγειρική μπορεί να είναι μία δραστηριότητα στην οποία συμμετέχει όλη η οικογένεια. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά παρακολουθούν όλη τη διαδικασία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ενώ είναι πιθανότερο να επιλέγουν τροφές που ξέρουν πως και τα ίδια έχουν βοηθήσει στην παρασκευή τους.
  6. Χρώμα παντού: όσα περισσότερα χρώματα έχει το πιάτο, τόσο πιο υγιεινό είναι! Έτσι οι γονείς μπορούν να σχεδιάζουν ακόμη και ένα «διαγωνισμό» για το ποιος θα έχει τα περισσότερα χρώματα στο πιάτο που επιλέγει να καταναλώσει, μέσα στην οικογένεια.
  7. Ελεύθερη επιλογή: είναι καλό να θυμούνται οι γονείς να δίνουν την απαραίτητη ευκαιρία στο παιδί, να κάνει την επιλογή του ως προς το φαγητό που θα καταναλώσει, αρκεί πάντα να πρόκειται για υγιεινές επιλογές (πχ. τι θα ήθελες για βραδινό, ένα γιαούρτι ή μία σαλάτα?).
  8. Περιορισμός στα σνακ: η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να στηρίζεται σε 3 κύρια γεύματα και 1-2 σνακ μέσα στην ημέρα. Καλό θα είναι να μην μαθαίνει το παιδί να τσιμπολογά συνεχώς, ενώ τα γλυκίσματα θα πρέπει να επιλόγονται μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις και να μην αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής.
  9. Το φαγητό δεν είναι τιμωρία ή έπαινος: σε καμία περίπτωση το φαγητό δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος μίας τιμωρίας («δεν θα φας γλυκό») ή αντίθετα μιας επιβράβευσης («θα σου πάρω παγωτό»).
  10. Κλειστή τηλεόραση: τελευταίος κανόνας αν και πολύ σημαντικός! Η τηλεόραση θα πρέπει να είναι κλειστή κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς έχει αποδειχτεί πως οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού, ενώ ο πιο δημιουργικός χρόνος για να βρεθεί όλη η οικογένεια μαζί χάνεται μπροστά από την οθόνη.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα